Η Σοφία Φυτιάνου και ο Άρης Κανέλλος μιλούν για την παράσταση «After the End»

«Παράταση στον Έρωτα» στο θέατρο Φούρνος
30 Δεκεμβρίου 2022
Ανδρέας Αντωνιάδης: «Στη δική μας εκδοχή της “Φαλακρής Τραγουδίστριας” βλέπουμε πρόσωπα σε εθελούσιο εγκλεισμό, υπό εποπτεία»
30 Δεκεμβρίου 2022
«Παράταση στον Έρωτα» στο θέατρο Φούρνος
30 Δεκεμβρίου 2022
Ανδρέας Αντωνιάδης: «Στη δική μας εκδοχή της “Φαλακρής Τραγουδίστριας” βλέπουμε πρόσωπα σε εθελούσιο εγκλεισμό, υπό εποπτεία»
30 Δεκεμβρίου 2022

Η Σοφία Φυτιάνου και ο Άρης Κανέλλος στην παράσταση «After the End» που σκηνοθετεί ο Θοδωρής Βουρνάς. (Φωτογραφίες: Γιώργος Γιαννίμπας).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ερμηνεύουν τη Λουίζ και τον Μαρκ. Η Σοφία Φυτιάνου και ο Άρης Κανέλλος μιλούν στο theatermag για την παράσταση του έργου «After the End» του Ντένις Κέλι, η οποία κάνει πρεμιέρα στις 9 Ιανουαρίου στο Bios. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θοδωρής Βουρνάς. Το έργο είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ , για τα παιχνίδια του μυαλού που παίζουν οι άνθρωποι όταν βρεθούν σε αγχωτικές και κλειστοφοβικές καταστάσεις.

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το έργο «After the End» του βραβευμένου βρετανού συγγραφέα Ντένις Κέλι;

Σοφία Φυτιάνου: Το έργο «After the End », γράφτηκε το 2005 και είναι βαθιά επηρεασμένο από τις βομβιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Λονδίνο την ίδια χρονιά. Ο Ντένις Κέλι, μέσα από τους ήρωές του, παραθέτει δύο εντελώς διαφορετικές οπτικές θέασης του κόσμου. Από τη μία πλευρά, βλέπουμε τον συντηρητικό και απόλυτο Μαρκ, που κατηγορεί εύκολα τους μετανάστες για την τρομοκρατική επίθεση που τους αναγκάζει να παραμείνουν στο καταφύγιο και από την άλλη, βλέπουμε την προοδευτική Λουίζ, η οποία προσπαθεί πάντα να παραμείνει πιστή στις αρχές που έχει, σχετικά με την ισότητα και τον σεβασμό, απέναντι σε όλους τους ανθρώπους. Δύο κοσμοθεωρίες, που θα έρθουν σε σύγκρουση σε αυτό το έργο, όπως έρχονται και στη ζωή μας, έως και σήμερα.

 

 

Τι συμβαίνει ανάμεσα στους δύο ήρωες του έργου, τη Λουίζ και τον Μαρκ;

Σοφία Φυτιάνου: Ο Μαρκ σώζει τη ζωή της Λουίζ, μετά από μία τρομοκρατική επίθεση και την μεταφέρει στο καταφύγιο, που τυχαίνει να υπάρχει στην αυλή του σπιτιού του. Πριν από αυτό, δούλευαν στην ίδια εταιρία, σε άλλα τμήματα, και καταλαβαίνουμε ότι δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη φιλική σχέση. Όσο περνάνε οι μέρες, προκύπτουν διάφορες προστριβές, επανασυνδέσεις, αλλά και ισχυρές συγκρούσεις μεταξύ τους. Οι συγκρούσεις αυτές, τείνουν να μεταβάλλουν όχι μόνο τη σχέση τους, αλλά ακόμα και τα πιστεύω και τον ίδιο τους τον χαρακτήρα.

Άρης Κανέλλος: Η Λουίζ ξυπνάει ξαφνικά στο καταφύγιο του συναδέλφου της Μαρκ, ο οποίος την έσωσε από πυρηνική επίθεση, που έγινε το προηγούμενο βράδυ, όταν αυτοί βρίσκονταν σε μία παμπ. Ο Μαρκ έχει τις απαραίτητες προμήθειες για να μπορέσουν να επιβιώσουν, μέχρι να είναι σε θέση να ξαναβγούν έξω ασφαλείς.

 

 

Πρόκειται για ψυχολογικό θρίλερ. Ποια θέματα αγγίζει ο συγγραφέας με αυτό το έργο του;

Σοφία Φυτιάνου: Ο Ντένις Κέλι, εμβαθύνει στον σύνθετο ψυχισμό των ηρώων του, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τεράστια ψυχολογική πίεση. Η κάθε πλευρά, εξετάζει το γεγονός της τρομοκρατικής επίθεσης μέσα από το δικό της πρίσμα, είναι δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι, ο καθένας με τα ελαττώματά του, δύο πιθανοί φίλοι και άξιοι αντίπαλοι. Μέσα από αυτό το έργο, εξετάζεται ο ρατσισμός και πως φτάνει ένας άνθρωπος να έχει ρατσιστικές αντιλήψεις. Γενικότερα, εξετάζεται τι οδηγεί έναν άνθρωπο να φτάσει σε μια ακραία συμπεριφορά, τι θα μπορούσε να κάνει τον καθένα από εμάς να συμπεριφερθεί με τρόπο που ξεπερνάει τα όρια. Από αυτή την άποψη, έχουμε τα υλικά μιας μοντέρνας τραγωδίας.

Άρης Κανέλλος: Η ανθρώπινη σχέση, τα θέλω και οι αντοχές των δύο ηρώων που δοκιμάζονται συνεχώς, προσπαθώντας να συνυπάρξουν σε μια κατάσταση εγκλεισμού, άγχους και φόβου είναι τα βασικά θέματα, που θίγει ο Ντένις Κέλι σε αυτό το έργο του.

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Σοφία Φυτιάνου: Εγώ ερμηνεύω τη Λουίζ, μία υπάλληλο στην ίδια εταιρία που εργάζεται και ο Μαρκ. Η Λουίζ περιγράφεται ως ιδιαίτερα δημοφιλής. Πιστεύει με πάθος στις ιδέες της και θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος που μπορεί κάποιος να σε καταστρέψει, είναι αν τον αφήσεις να σε αλλάξει σε κάτι άλλο από αυτό που είσαι. Η Λουίζ είναι δυναμική και φιλόδοξη, μία γυναίκα του σήμερα, πιέζεται πολύ ψυχολογικά από τις συνθήκες μέσα στο καταφύγιο. Καταλαβαίνουμε ότι πολλές φορές, γίνεται οξύθυμη και ευερέθιστη, αλλά δεν παύει ποτέ να αγωνίζεται να μη χάσει τον εαυτό της.

Άρης Κανέλλος: Ο Μαρκ, όντας σε έναν χώρο πιο οικείο γι’ αυτόν και έχοντας φροντίσει για τις απαραίτητες προμήθειες, προσπαθεί να βοηθήσει την Λουίζ, αλλά και τον εαυτό του, από το γεγονός ότι δεν είναι ο καθένας μόνος του, σ’ αυτήν την δύσκολη συνθήκη. Με συνεργασία και υπομονή, πιστεύει ότι στο τέλος θα τα καταφέρουν.

 

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη Θοδωρή Βουρνά;

Σοφία Φυτιάνου: Η κινηματογραφική αισθητική του Θοδωρή, θεωρώ ότι ταιριάζει με τη γραφή του Ντένις Κέλι. Μας έχει οδηγήσει σε ένα δημιουργικό μονοπάτι, δίνοντας έμφαση στα κίνητρα του κάθε χαρακτήρα. Υπήρχε η ελευθερία, ώστε να δοκιμαστούν δικές μας
προτάσεις, αλλά και καθοδήγηση, όπου αυτό ήταν απαραίτητο. Αυτό θεωρώ ότι οδήγησε την ομάδα, σε έναν δρόμο όμορφο και ταυτόχρονα ενδιαφέρον. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω, εκτός από τον Θοδωρή, τη βοηθό σκηνοθέτη Ευρώπη Αργυροπούλου, για την πολύτιμη βοήθεια και τον ζήλο που επέδειξε σε όλη τη διάρκεια των προβών.

Άρης Κανέλλος: Είναι η πρώτη μου συνεργασία με τον Θοδωρή Βουρνά και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Τον εκτιμώ και τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του.

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 18 ετών. Περιέχει γυμνό, σκηνές βίας και κακοποίηση.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «After the End»

Συγγραφέας: Ντένις Κέλι
Μετάφραση: Σοφία Φυτιάνου
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ευρώπη Αργυροπούλου
Σκηνική επιμέλεια: Σοφία Φυτιάνου, Ευρώπη Αργυροπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης
Μουσική: Δημήτρης Καράς
Φωτογραφίες: Γιώργος Γιαννίμπας
Video Teasers: Δημήτρης Καράς
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Ερμηνεύουν: Άρης Κανέλλος, Σοφία Φυτιάνου

 

Πού: Bios, Πειραιώς 84, Αθήνα, τηλ. 210 3425335

Πότε: από 9 Ιανουαρίου 2023 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (φοιτητές / σπουδαστές / κάτοχοι κάρτας πολυτέκνων / ΑΜΕΑ / κάτοχοι κάρτας ανεργίας (ΟΑΕΔ) / ατέλειες)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/foradults/after-the-end-meta-to-telos-tou-dennis-kelly/