Η Σοφία Σταυρακάκη σκηνοθετεί τη «Φαλακρή Τραγουδίστρια» στο θέατρο Ίσον
26 Δεκεμβρίου 2022
«Βάκχες» από την ομάδα «κι όμΩς κινείται»
27 Δεκεμβρίου 2022
Η Σοφία Σταυρακάκη σκηνοθετεί τη «Φαλακρή Τραγουδίστρια» στο θέατρο Ίσον
26 Δεκεμβρίου 2022
«Βάκχες» από την ομάδα «κι όμΩς κινείται»
27 Δεκεμβρίου 2022

 

 

Ένας ύμνος στη ζωή, την αγάπη και τον έρωτα.

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ζοζέ Σαραμάγκου, η Behind the Clouds Productions, ανεβάζει στο θέατρο Αργώ, την παράσταση «Περί Θανάτου Ζωής», βασισμένη στο λογοτεχνικό έργο του νομπελίστα δημιουργού, «As Intermitncias da Morte». Ο Σαραμάγκου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μίλτος Δημουλής, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Βασιλική Γιασεμί, Στεφανία Γώγου, Νίκος Διονύσιος, Έκτωρ Καλούδης, Άρτεμις Νικολάκη, Δημήτρης Νικολόπουλος, Φάνια Νταλιάνη και Νίκος Σαράκης.

 

 

«Όπως και στο λογοτεχνικό κείμενο του Ζοζέ Σαραμάγκου έτσι και στην παράσταση “Περί Θανάτου Ζωής” αποσαφηνίζεται περίτρανα ότι ο θάνατος είναι ο εγγυητής της ζωής. Με αυτήν την παραδοξολογία, με τρόπο λιτό και καταληπτό, η παράσταση κινείται στα όρια της ατραπού του υπερβατικού και του σουρεαλιστικού στοιχείου. Μέσα από το ιδιότυπο χιούμορ του Σαραμάγκου και το εύρος της κοινωνικής θεματικής του έργου του η παράσταση αμφισβητεί, τολμάει, θέτει και αναδεικνύει ζητήματα ανθρωπίνων αξιών που βρίσκονται σε συνεχή κρίση αλλά και ζητήματα θεολογικής μεταφυσικής. Η μικροπρεπής συμπεριφορά του ανθρώπου, η ματαιόδοξη φύση του, η αδιαφορία του για ζητήματα αλληλεγγύης, η στυγνή του έγνοια για καιροσκοπισμό, συνθέτουν έναν σύγχρονο προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος χειρίζεται τα ζητήματα της κοινωνικής του συνύπαρξης. Η παράσταση επιδιώκει συνειδητά να ενισχύσει την πεποίθηση ότι η γνώση της θνητότητάς μας οφείλει να είναι η κινητήριος δύναμη του βίου μας. Η συνάντηση των αντιθέτων, αρσενικό – θηλυκό, φως – σκοτάδι, γέννηση – θάνατος, αυτός ο αέναος κύκλος της ζωής είναι ο δρόμος προς την αιωνιότητα. Το “Περί Θανάτου Ζωής” είναι ένας ύμνος στη ζωή, την αγάπη και τον έρωτα». Ο σκηνοθέτης, Μίλτος Δημουλής.

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Περί Θανάτου Ζωής»

Διασκευή: Μίλτος Δημουλής, Λάμπρος Ντούσικος
Σκηνοθεσία – Σκηνικά: Μίλτος Δημουλής
Κοστούμια: Άρτεμις Νικολάκη
Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης
Επιμέλεια κίνησης: Στεφανία Γώγου
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Φωτογραφίες: Βασίλης Γόνης
Εικαστική εκτέλεση σκηνικού: Κατερίνα Παπαδαντωνάκη
Ειδική κατασκευή ψαριού: Χρήστος Ασφής
Γραφιστικά: Ευγνωσία Σοφιανίδου
Οργάνωση Παραγωγής – Επικοινωνία Παράστασης: Ραφαέλα Χαμπίπη
Παραγωγή: Behind the Clouds Productions

Ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Βασιλική Γιασεμί, Στεφανία Γώγου, Νίκος Διονύσιος, Έκτωρ Καλούδης, Άρτεμις Νικολάκη, Δημήτρης Νικολόπουλος, Φάνια Νταλιάνη, Νίκος Σαράκης

 

Πού: Θέατρο Αργώ, Ελευσινίων 13-15, Αθήνα (3 λεπτά από το Μετρό του Μεταξουργείου), τηλ. 210 5201684

Πότε: από 15 Δεκεμβρίου 2022 και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00. Έως 26 Ιανουαρίου 2023

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Εισιτήρια: 12 ευρώ (γενική είσοδος)

Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr