Βίκυ Βολιώτη: «Το κείμενο και η παράσταση “Ιζαμπέλ Ρεμπώ, ο δικός μου Αρθούρος”, είναι μια ωδή στην αγάπη»

Μαρία Κάτσενου: «Το έργο “Ο Γάμος” είναι σκληρό, αλλά όλοι μας το αγαπάμε πολύ, γιατί λέει αλήθειες που πονάνε»
14 Δεκεμβρίου 2022
Είδαμε την παράσταση «Pomona» στο θέατρο Πόρτα
14 Δεκεμβρίου 2022

Η Βίκυ Βολιώτη σκηνοθετεί και ερμηνεύει στην παράσταση «Ιζαμπέλ Ρεμπώ, ο δικός μου Αρθούρος» που παρουσιάζεται στο Χώρο Τέχνης Ιδιόμελο. (Φωτογραφίες: Μαρίτα Αμοργιανού).

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Υπογράφει τη σκηνοθεσία, τον σκηνικό χώρο, το κοστούμι και τους φωτισμούς. Η Βίκυ Βολιώτη μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Ιζαμπέλ Ρεμπώ, ο δικός μου Αρθούρος» η οποία παρουσιάζεται στον Χώρο Τέχνης Ιδιόμελο, στο Μαρούσι, καθώς και για τη συνεργασία της με την Ευσταθία, η οποία έχει κάνει το κείμενο , την έρευνα και τη μουσική της παράστασης.

 

«Το κείμενο της παράστασης είναι της Ευσταθίας, το οποίο μου το πρότεινε πριν από δύο χρόνια. Όταν το διάβασα, ενθουσιάστηκα, γιατί είναι αφενός αφορά την Ιζαμπέλ Ρεμπώ, που προσωπικά δεν ήξερα καν την ύπαρξή της, οπότε ήταν πολύ ενδιαφέρον από αυτή την άποψη, αφετέρου το πολύ ωραίο είναι, ότι με βάση τη γυναίκα αυτή, η Ευσταθία έγραψε ένα κείμενο γύρω από τη δύναμη της αγάπης» εξηγεί η Βίκυ Βολιώτη.

«Πώς δηλαδή, ένας άνθρωπος ο οποίος είναι αφανής, γιατί η Ιζαμπέλ Ρεμπώ έζησε στη σκιά του αδελφού της, πάντα τον λάτρευε, τον θαύμαζε και πίστευε ότι ήταν ένας πανέξυπνος και ιδιοφυής άνθρωπος, τελικά κατάφερε μέσα από την αγάπη, να διατηρήσει και να αποκαταστήσει, το όνομα του αδελφού της. Και κόντρα στις αντιλήψεις και προκαταλήψεις εκείνης της εποχής, στα τέλη του 19ου αιώνα, να μπορέσει να αναγνωρίσει το μεγαλείο του και όλο αυτό μέσα από την αγάπη της. Σε εκείνη, οφείλουμε ότι γνωρίζουμε σήμερα το έργο του Αρθούρου Ρεμπώ. Η Ιζαμπέλ μεγάλωσε σε ένα πολύ αυστηρό καθολικό περιβάλλον, η μητέρα τους ήταν ένας τρομακτικά, σκληρός άνθρωπος. Μεγάλωσε χωρίς καλλιέργεια, χωρίς σχολείο και ελευθερία, ωστόσο, αυτή η γυναίκα, μπόρεσε να ανοίξει το μυαλό της και να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα του αδελφού της, μέσα από τη μεγάλη της αγάπη».

 

 

«Η ιδέα για τη σκηνοθεσία αυτή της της παράστασης, ήταν να μην ανέβει σε ένα κανονικό θέατρο, αλλά σε ένα σπίτι» συνεχίζει η Βίκυ Βολιώτη. «Οπότε θα παρουσιαστεί στον Χώρο Τέχνης Ιδιόμελο, στο Μαρούσι, όπου θα καλέσω τους θεατές-φίλους ή εχθρούς του Ρεμπώ για να τους διηγηθώ, ως Ιζαμπέλ Ρεμπώ, τη δική μου οπτική και τη δική μου πλευρά αυτής της ιστορίας. Θα τους κεράσω καφέ, κρασί, λικέρ, μπισκότα και ανάβοντας το τζάκι μέσα στο σαλόνι του σπιτιού μου, θα αφηγηθώ τον “δικό μου Αρθούρο”.

Ο Αρθούρος Ρεμπώ ήταν υπήρξε ένας αντισυμβατικός ποιητής της εποχής του, γεννήθηκε το 1854 και πέθανε το 1891. Από πολλούς λέγεται ότι είναι ο προάγγελος των αναρχικών, των μπίτνικ, ένας πολύ ανατρεπτικός ποιητής, ο οποίος έγραψε τα πιο σημαντικά του ποιήματα πριν γίνει είκοσι χρονών. Εγκατέλειψε την ποίηση πολύ νωρίς, διότι είχε μια πολυτάραχη ζωή και ερωτική και επαγγελματική. Πολυταξιδεμένος, άφησε την ποίηση πολύ νωρίς, την αποκύρηξε ουσιαστικά και μέχρι το τέλος της ζωής του, έκανε τις πιο παράξενες, δύσκολες και ιδιαίτερες δουλειές, όχι πια στη Γαλλία, αλλά στην Αιθιοπία και στην Υεμένη. Στα 37 του, αρρώστησε, γύρισε στη Γαλλία και πέθανε με αφόρητους πόνους και με μόνο στήριγμα την αδελφή του, Ιζαμπέλ.

Το κείμενο και η παράσταση “Ιζαμπέλ Ρεμπώ, ο δικός μου Αρθούρος”, είναι μια ωδή στην αγάπη. Λατρεύω όλα τα κομμάτια που ο Ρεμπώ μιλάει για τα μέρη που έχει ταξιδέψει και φαίνεται ότι μέσα από τα γράμματά του, ταξίδευε και εκείνη. Κάπου λέει ότι “επειδή ο ουρανός είναι η μοναδική μας στέγη και όλοι κάτω από αυτόν ζούμε, όπου και να βρισκόταν αυτός ήξερε ότι δεν έχει τόση σημασία. Είτε είναι εκεί είτε αλλού, αφού έχουμε την ίδια στέγη είναι σα να τον έχω δίπλα μου”. Τον θεατρικό λόγο της Ιζαμπέλ, πλαισιώνουν αποσπάσματα από την ποίηση του Ρεμπώ, από επιστολές, καθώς και αποσπάσματα από το βιβλίο της Ιζαμπέλ “ο Αδερφός μου ο Αρθούρος”, “Monfrère Arthur”. Να συμπληρώσω ότι στο ρόλο του Αρθούρου Ρεμπώ ακούγεται η φωνή του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου και στο ρόλο του Αββά η φωνή του Μανώλη Γιούργου».

 

 

H Βίκυ Βολιώτη και η Ευσταθία στην παράσταση «Ιζαμπέλ Ρεμπώ, ο δικός μου Αρθούρος» που παρουσιάζεται στο Χώρο Τέχνης Ιδιόμελο. (Φωτογραφίες: Μαρίτα Αμοργιανού).

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ιζαμπέλ Ρεμπώ, ο δικός μου Αρθούρος»

Κείμενο – Έρευνα: Ευσταθία
Σκηνοθεσία: Βίκυ Βολιώτη
Σκηνικός χώρος -Κοστούμι: Βίκυ Βολιώτη
Φωτισμοί: Βίκυ Βολιώτη
Μουσική: Ευσταθία
Ενορχήστρωση, προγραμματισμός: Χρήστος Αβδελάς
Κιθάρες: Χρήστος Αβδελάς
Πιάνο: Χάρης Μπότσης
Ηχοληψία, μίξη: Χρήστος Αβδελάς
Φωτογραφίες: Μαρίτα Αμοργιανού
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Κολλιός

Παίζει η Βίκυ Βολιώτη
Στο ρόλο του Αρθούρου Ρεμπώ ακούγεται η φωνή του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου και στο ρόλο του Αββά ακούγεται η φωνή του Μανώλη Γιούργου

Μετάφραση κειμένων του Αρθούρου και της ΙζαμπέλΡεμπώ:
Στρατής Πασχάλης*, ΒερονίκΤζάνου, Ευσταθία

Το κείμενο της παράστασης «ΙΖΑΜΠΈΛ ΡΕΜΠΩ, Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΑΡΘΟΥΡΟΣ» κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ.
*Ευχαριστούμε θερμά τον Στρατή Πασχάλη για την ευγενική παραχώρηση των μεταφράσεών του.

 

Πού: Χώρος Τέχνης Ιδιόμελο, Ελευθερίου Βενιζέλου 17, Μαρούσι, (κοντά στον ΗΣΑΠ), 210 6817042

Πότε: από 11 Δεκεμβρίου 2022 και κάθε Κυριακή στις 19.00 και Δευτέρα στις 21.00 (11, 12, 18, 19, 26 Δεκεμβρίου 2022 και 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 Ιανουαρίου 2023)

Εισιτήρια: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (φοιτητικό-ανεργίας-ατέλεια-άνω των 65)

Προπώληση: viva.gr