Συμεών Κωστάκογλου: «Το έργο διαπραγματεύεται, αφενός τον αφανισμό ενός έθνους, αφετέρου, όλες τις αλλαγές που γίνονταν κατά τη διάρκεια αυτού»

Δύο ακόμα παραστάσεις για την «Πόλη των Χαμένων Ρομπότ» από την Ομάδα Hippo
13 Δεκεμβρίου 2022
Μαρία Κάτσενου: «Το έργο “Ο Γάμος” είναι σκληρό, αλλά όλοι μας το αγαπάμε πολύ, γιατί λέει αλήθειες που πονάνε»
14 Δεκεμβρίου 2022
Δύο ακόμα παραστάσεις για την «Πόλη των Χαμένων Ρομπότ» από την Ομάδα Hippo
13 Δεκεμβρίου 2022
Μαρία Κάτσενου: «Το έργο “Ο Γάμος” είναι σκληρό, αλλά όλοι μας το αγαπάμε πολύ, γιατί λέει αλήθειες που πονάνε»
14 Δεκεμβρίου 2022

O Συμεών Κωστάκογλου ερμηνεύει στην παράσταση «Πεθαίνω σαν Χώρα» που σκηνοθετεί η Αλίκη Στενού. (Φωτογραφίες/Trailer: Κωνσταντίνος Καρδακάρης).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Το έργο «Πεθαίνω σαν χώρα», γραμμένο το 1978 από τον Δημήτρη Δημητριάδη, μας κάνει μάρτυρες μιας χώρας που βρίσκεται σε ένα τέλος καιρού, σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή, όπου καμιά γυναίκα δεν φέρνει πια παιδί στον κόσμο. Ο ηθοποιός Συμεών Κωστάκογλου μιλάει στο theatermag.gr για την ομότιτλη παράσταση, η οποία παρουσιάζεται στην ΠΛΥΦΑ, σε σκηνοθεσία Αλίκης Στενού.

 

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν διαβάσατε το έργο «Πεθαίνω σαν Χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη;

Νομίζω κυριάρχησε η ανάγκη στο να γίνω κομμάτι της ιστορίας, πάνω στη σκηνή. Ανυπομονούσα να ξεκινήσουμε, ώστε να αφηγηθούν τα σώματα μας, αυτήν την ιστορία, την τόσο παράλληλη με τον τόπο μας. Σαν να είχα να αφηγηθώ τόσα πολλά, που δεν τα γνώριζα, αλλά τα ήξερα. Πολύ περίεργο συναίσθημα. Νομίζω λειτούργησε, εκείνες τις στιγμές, αυτό που λέμε η συλλογική μνήμη.

 

 

Τι σημαίνει ο τίτλος του έργου και ποιο είναι το θέμα του;

Το έργο διαπραγματεύεται, αφενός τον αφανισμό ενός έθνους, αφετέρου, όλες τις αλλαγές που γίνονταν κατά τη διάρκεια αυτού του αφανισμού. Ο τίτλος, ως τίτλος από το προσωπικό πρίσμα μου, προσεγγίζει, σε σχέση και με το κείμενο, τι είναι μια χώρα και όταν αυτή πεθαίνει τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Αφορά μόνο το λαό; Τα έθιμα του; Τον τρόπο που αντιλαμβάνεται κανείς το σώμα και το πνευμα; Θέτει ερωτήματα πολλά περισσότερα από ότι απαντήσεις.

 

Πώς δουλέψατε με τη σκηνοθέτιδα Αλίκη Στενού, πώς θα σας δούμε να ερμηνεύετε στο Πρώην Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ;

Όπως δουλέψαμε και στο Bios με συλλογική ευθύνη, απέναντι στο έργο. Κάθε δική μας επιλογή και της Αλίκης ως σκηνοθέτιδα, αναδεικνύει τη σχέση μας με το έργο. Γι’ αυτό έγινε και η επιλογή στην ΠΛΥΦΑ. Ένας εξαιρετικός χώρος, που ο χρόνος έχει αφήσει το στίγμα του σε κάθε τοίχο και γωνία, δημιουργώντας έναν τόπο που συνεχώς αναπνέει και τον κάνει ιδανικό για το έργο μας, ώστε να αφηγηθούν τα σώματα μας μια ιστορία σαν και αυτήν. Οι τοίχοι, η απόσταση από το κέντρο της πόλης, η βιομηχανική του δομή, τα χρώματα προσθέτουν με έναν μοναδικό τρόπο στην παράσταση.

 

 

Πώς λειτουργεί η μουσική του Νίκου Τουλιάτου, τα σκηνικά, τα κοστούμια και οι φωτισμοί στην αφήγηση αυτού του έργου;

Η μουσική του Νίκου Τουλιάτου, που είναι εξαιρετική, είναι το μισό έργο. Αν τη αφαιρέσεις, η αφήγηση θα πτωχεύσει, θα μείνει έρημη. Τα κρουστά συνδυάζονται τόσο πολύ με την αφήγηση, που σε μέρη είτε χαμηλά εντασικά είτε σε υψηλές εντάσεις, δημιουργούν εκρήξεις, οι οποίες παράγουν χώρο, ώστε να ανθίσει η αφήγηση.

Φυσικά και η ενδυματολόγος και σκηνογράφος μας, η Σοφία Παπαγεωργίου, έχει την ίδια ακριβώς λειτουργία! Πάνω σε σώματα νεανικά, βρίσκονται ρούχα «χλωμά” χωρίς ζωντάνια, τα οποία μιλάνε για τα πιο σημαντικά γεγονότα της χώρας. Σε ένα ύστερο χρονικό πλαίσιο που η ερήμωση και η λήθη κυριαρχούν. Έτσι ακριβώς και τα σκηνικά προσθέτουν στο έργο. Το μέταλλο «κενό» και το ξύλο «χτυπημένο», απομεινάρια μιας εποχής που δεν θα γυρίσει ξανά. Και τα χρησιμοποιούμε με αυτόν τον τρόπο. Μέρη ενός κόσμου που πλέον δεν υπάρχει, όμως είναι μέρος και αυτά, της αναβίωσης της ιστορίας μας.
Για αυτό πιστεύω, πρέπει κάποιος ή κάποια ή κάποιο, να δει αυτή τη παράσταση. Γιατί όλα, από τη σκηνογραφία μέχρι και τη μουσική, είναι μέρος της ιστορίας. Το ίδιο το θέατρο και το χώμα απ’έξω από το θέατρο, παίρνει μέρος στην παράστασή μας. Με τον τρόπο του. Το κάθε τι έχει τη δική του φωνή.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Πεθαίνω σαν Χώρα»

Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Αλίκη Στενού
Μουσικός Επί Σκηνής (Κρουστά): Νίκος Τουλιάτος
Σύνθεση Ηλεκτρονικού Ηχοτοπίου: Τάκης Π.
Κοστούμια/Σκηνικά: Σοφία Παπαγεωργίου
Κατασκευή σκηνικών: Αρτοδυναμική Πέλλετ
Κίνηση: Λίνα Κομνηνού
Φωνητική Διδασκαλία: Γεωργία Κατσίβελου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Θωμάς Οικονομάκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Νταντή
Φωτογραφίες/Trailer: Κωνσταντίνος Καρδακάρης
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: ομάδα ΚΝΟΤ

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Δημήτρης Καραμάνος, Λίνα Κομνηνού, Συμεών Κωστάκογλου, Δήμητρα Νταντή, Αλίκη Στενού

 

Πού: Πρώην Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ, Κορυτσάς 39, Αθήνα, τηλ. 697 686 1806

Πότε: από 12 Δεκεμβρίου 2022 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Έως 10 Ιανουαρίου 2023

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12€, Μειωμένο: 10€

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων
Ticket Services
Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεζμαζόγλου) – 2107234567

Online στο: https://www.ticketservices.gr/event/pethaino-san-xora-plyfa/?fbclid=IwAR19gQkStLu0a2MPM3kt1HqSqY2zODHQ6asRZMpFAh0bi7MTt0Dba2VydIw