Είδαμε την παράσταση «Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός» στον Πολυχώρο Vault

Ο Νίκος Νικολαΐδης σκηνοθετεί τον Βασίλη Λιάκο στο «F – X»
8 Δεκεμβρίου 2022
Ο Γιάννης Αγγελάκης σκηνοθετεί το «R.I.P.» του Δημήτρη Κουρούμπαλη
9 Δεκεμβρίου 2022
Ο Νίκος Νικολαΐδης σκηνοθετεί τον Βασίλη Λιάκο στο «F – X»
8 Δεκεμβρίου 2022
Ο Γιάννης Αγγελάκης σκηνοθετεί το «R.I.P.» του Δημήτρη Κουρούμπαλη
9 Δεκεμβρίου 2022

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου ερμηνεύει στην παράσταση «Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός» που παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Vault. (Φωτογραφίες: Αγγελίνα Παγώνη).

Γράφει η Θεατρολόγος Μαρία Μαρή

 

Τα δύο μονόπρακτα του συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η μυστική ζωή του Γουόλτερ Μίττυ» και «Ο Πανηγυρικός», παρουσιάζονται σε μία ενιαία παράσταση υπό τον τίτλο «Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός», σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και ερμηνεία Δημήτρη Φραγκιόγλου, από τις 7 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο Vault. Ο Καμπανέλλης μας εκπλήσσει με την οξυδέρκειά του, το δηκτικό του ύφος, αλλά και την αγάπη τους για τις αδυναμίες του ανθρώπου.

Η πρεμιέρα της παράστασης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Αυγούστου 2022 στο Φεστιβάλ Νάξου, στο πλαίσιο του εορτασμού του «Λογοτεχνικού Έτους Ιάκωβος Καμπανέλλης», με την υποστήριξη και την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη συνεργασία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Η παράσταση «Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που συνεχίζει την πορεία της κάθε Δευτέρα και Τρίτη στον Πολυχώρο Vault, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου για μία ειδική παράσταση στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας.

 

 

Τα δύο μονόπρακτα του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Στα δυο μονόπρακτα-μονολόγους, συναντάμε δύο χαρακτήρες που τους συνδέει κοινή μοίρα. Ο Γουόλτερ Μίττυ ζει μέσα από τα όνειρα και τη φαντασία του, ενώ ο διορισμένος Δήμαρχος, γεμάτος ανασφάλειες και αγωνίες οδηγείται στην αυτοκαταστροφή και την κατάρρευση, την πιο σημαντική μέρα της ζωής του, μπροστά στους επίσημους καλεσμένους του. Δύο χαρακτήρες αδύναμοι, που ο ένας γίνεται ο σημαντικός ήρωας που αποκτά εξουσία και σημαντικούς ρόλους με την ονειροπόληση και ο άλλος δεν μπορεί να διαχειριστεί την εξουσία, την οποία επεδίωξε, απέκτησε και που τόσο επιθυμούσε και επιθυμεί.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο μονόλογος «Η Μυστική Ζωή του Γουόλτερ Μίττυ», έχει παρουσιαστεί μόνο μια φορά, το 1957 από τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και είναι ελεύθερη διασκευή από το διήγημα του Τζέιμς Θέρμπερ «Η μυστική ζωή του Γουόλτερ Μίττυ». Ένα κείμενο απρόβλεπτο, εντελώς διαφορετικού ύφους και περιεχομένου, το οποίο αποδεικνύει για άλλη μια φορά, το ανήσυχο και διαρκώς εξελισσόμενο και πειραματικό πνεύμα του πολυσχιδούς Καμπανέλλη.

Ο Γουόλτερ Μίττυ, έχει βρει έναν τρόπο να δραπετεύει από την ανούσια, μονότονη και βαρετή καθημερινότητά του, με το να γίνεται ο ήρωας των ονειροπολήσεών του. Η πραγματικότητα με τη φαντασία εμπλέκονται και δημιουργούν ένα εξαιρετικό σκηνικό παιχνίδι. Ενώ μαζεύει τα φύλλα από την αυλή του, από το μεγάφωνο ακούγεται η εκνευριστική φωνή της γυναίκα του, που τον επιπλήττει ότι δεν τα μαζεύει καλά, αλλά τα γυροφέρνει πότε από εδώ και πότε από εκεί. Του λέει ότι δεν έχει καθόλου μυαλό. Εκείνος αντιθέτως, ξεγλιστρά από αυτή την υποτίμηση και οραματίζεται ότι είναι πιλότος και σαν τον Κλαρκ Γκέιμπλ, θα περάσει ηρωικά μέσα από τον κυκλώνα. Μπαίνει στη θέση του φανταστικού του ήρωα και λέει τα λόγια του «ορκίστηκα ότι θα περάσω και θα περάσω!» Γίνεται ένας άλλος, ένας άνθρωπος που όλοι τον θαυμάζουν. Το ζει κανονικά.

Στήνει με το μυαλό του την περιπέτεια και μετά τη ζει. Είναι ένας τρόπος να ξεφύγει από την γκρίνια της γυναίκας του και τη στεγνή, άνευρη, στείρα καθημερινότητά του. Η φωνή της γυναίκας του, όμως, τον επαναφέρει. «Όλοι οι γέροι έχουν πρόβλημα. Πάτησες τα 54!» του λέει, ενώ εκείνος αντιδρά. Δεν θέλει να γεράσει. Οραματίζεται ταξίδια, οραματίζεται ότι είναι μεγάλος κομμωτής, ίνδαλμα όλων των γυναικών, μέγας καρδιοκατακτητής. Κάνει ό,τι μπορεί για να ξεφύγει από την καταπίεση, να αποκτήσει αξία, να υψώσει το παράστημά του. Κάθε φορά που οραματίζεται έναν ρόλο, τον φωτίζει προβολέας δεικνύοντας, ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει και ευθύς εκείνος μεταλλάσσεται. Στο όραμά του, ενσωματώνει και στοιχεία της καθημερινότητάς του και της ζωής του, που δεν τα αποδέχεται. Απίστευτες οι συνάψεις που κάνει ο συγγραφέας. Το διορατικό του μάτι, εισχωρεί στις πιο ευαίσθητες περιοχές του ψυχισμού, αυτού του ανθρώπου και τον δικαιολογεί, τον περικλείει με αγάπη.

Αυτός ο καταπιεσμένος υπάλληλος, σύζυγος μιας χειριστικής γυναίκας, της οποίας ακούμε μόνο τη φωνή, σα να είναι η φωνή του «Μεγάλου Αδελφού», που μόνο απειλή μπορεί να συμβολίζει και κατανοούμε πόσο πολύ τον ενοχλεί η στυγνή, ισοπεδωτική της παρέμβαση. Πόσο πολύ θα ήθελε να δραπετεύσει από αυτό το σφάλμα του.

Στην ενιαία παράσταση που σκηνοθετεί η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, ακολουθεί ο «Πανηγυρικός», μια πικρή κωμωδία. Ο Δήμαρχος μιας μικρής επαρχιακής πόλης την περίοδο της δικτατορίας, διορισμένος και όχι εκλεγμένος, την ημέρα που θεωρούσε ως τη σημαντικότερη της ζωής του, σε μια ομιλία του για την προσφορά του στον τόπο του, οδηγείται σε διασυρμό, σε γελοιοποίηση και σε ισόβια καταστροφή των ονείρων του, με υπαίτιο μόνο τον ίδιο του τον εαυτό και την αυτοκαταστροφική του, ανεξέλεγκτη, τοξική συμπεριφορά. Λίγο ο ευερέθιστος χαρακτήρας του, λίγο η ανασφάλεια και οι ενοχές του, γιατί δεν ήταν αιρετός, τον οδήγησαν στην κατάρρευση και τη γελοιοποίησή του και βέβαια στην καταστροφή της βραδιάς, που θεωρούσε την σημαντικότερη της ζωής του.

Καθώς μιλά, βρίσκεται σε κατάσταση πίεσης και ιδρώνει. Δηλώνει ότι όλα τα οφείλει στην εθνοσωτήρια επανάσταση. Οι θεατές ταράζονται και που το ακούν. Μιλά για την Ελλάδα που ποτέ δεν πεθαίνει, παρά αναγεννιέται σαν τον φοίνικα «από τας τέφρας της με την εθνοσωτήρια επανάσταση και την κονσερβοποιία, θείο δώρο του Θεόδωρου Πούρνου» στην περιοχή τους.

Ένα έργο, που αν και αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη εποχή της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας, παραμένει τραγικά επίκαιρο, όπως και το σύνολο του έργου του μεγάλου αυτού συγγραφέα. Με βαθιά σαρκαστικό και δηκτικό τρόπο, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, δημιουργεί άλλον ένα μοναδικό χαρακτήρα, σχολιάζοντας τις διαχρονικές ελληνικές παθογένειες, με σαρκασμό, χιούμορ και ανατροπές.

 

 

Η παράσταση

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου περνά με συνέπεια και αποτελεσματικότητα από τον ονειροπόλο μεσήλικα, που θέλει να αποδράσει στον μεσήλικα ματαιόδοξο πολιτικό, που θέλει να επιβληθεί και να βραβευτεί. Η σκηνοθεσία της Κατερίνα Πολυχρονοπούλου είναι ουσιαστική και υπηρετεί το κείμενο αναδεικνύοντας την υποκριτική δεινότητα του Δημήτρη Φραγκιόγλου.

Η Μαρία Βουμβάκη, έχει ξανασυνεργαστεί με τη σκηνοθέτιδα Κατερίνα Πολυχρονοπούλου στις παραστάσεις «Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα» και «Φελίτσε & Λίλυ», και η πρωτότυπη μουσική που υπογράφει, ανταποκρίνεται στις διαφορετικές απαιτήσεις των δύο κειμένων του Καμπανέλλη. Αναπόληση και εσωτερική εξέγερση, στη «Μυστική ζωή του Γουόλτερ Μίττυ» και εθνικοαπελευθερωτικό και εορταστικό εμβατήριο στον «Πανηγυρικό».

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της Αγγελίνας Παγώνη και αυτά εναρμονισμένα με τα δεδομένα του κάθε έργου. Περίκλειστη αυλή στην πρώτη περίπτωση και ένα απλό βήμα στη δεύτερη. Και στις δυο περιπτώσεις, ο χώρος και οι συνθήκες, υπαγορεύουν την κίνηση που επιμελήθηκε η Αναστασία Γεωργαλά και με επιτυχία απέδωσε στην ερμηνεία του ο Δημήτρης Φραγκιόγλου.

Μια παράσταση, πραγματική μικρογραφία των ηθών της μεταπολεμικής ελληνικής πραγματικότητας. Μια ζωντανή αποτύπωση όλων των δεινών της μικροαστικής ζωής, ειδωμένα μέσα από την τρυφερή ματιά του Καμπανέλλη, γιατί ο συγγραφέας δεν στηλιτεύει, αλλά με στοργή παρουσιάζει τις κοινωνικές πληγές.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός»

Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Αγγελίνα Παγώνη
Πρωτότυπη μουσική: Μαρία Βουμβάκη
Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά
Ερμηνεύει ο Δημήτρης Φραγκιόγλου
Στην παράσταση ακούγεται η φωνή της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Κερολάρη
Φωτογραφίες: Αγγελίνα Παγώνη
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη – Νώντας Δουζίνας
Παραγωγή: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ – ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ – ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ

 

Πού: Πολυχώρος Vault, Μελενίκου 26, Αθήνα, τηλ. Γκάζι, Βοτανικός (μετρό Κεραμεικός 8 λεπτά περίπου με τα πόδια)

Πότε: από 7 Νοεμβρίου 2022 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Πληροφορίες: τηλ. 213 0356472 / 6949 534889(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11.00– 14.00 και 17.00 – 21.00)

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 13 ευρώ, Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ):10 ευρώ, Ατέλειες: 5 ευρώ

Ηλεκτρονική προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/iakobou-kampanelli-o-gouolter-mitty-kai-o-
panigyrikos/

 

Η παράσταση «Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που συνεχίζει την πορεία της κάθε Δευτέρα και Τρίτη στον Πολυχώρο Vault, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου για μία ειδική παράσταση στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας με πρωτοβουλία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στη Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Επιστημονική υπεύθυνη η Ομότιμη Καθηγήτρια κυρία Άλκηστις Κοντογιάννη.