Ανδριανή Κυλάφη: «Το να γίνεις ηθοποιός είναι δύσκολο. Το να γίνεις σήμερα ηθοποιός μπορεί να είναι και αδιανόητο»

Βαρβάρα Λάρμου: «Το διαδραστικό κομμάτι του “Αθώος ή Ένοχος”, “αναγκάζει” τον θεατή, να έχει ενεργό ρόλο στην παράσταση»
8 Δεκεμβρίου 2022
Ο Νίκος Νικολαΐδης σκηνοθετεί τον Βασίλη Λιάκο στο «F – X»
8 Δεκεμβρίου 2022

Η Ανδριανή Κυλάφη ερμηνεύει στην παράσταση «Ζουβέ – Ελβίρα» που παρουσιάζεται στο Θέατρο Πράξη Επτά. (Φωτογραφία: artistree).

Sharing is caring!

 

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ένα σημαντικό «έργο» που αναφέρεται στον μαγικό κόσμο της Υποκριτικής, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θόδωρου Γράμψα στο Θέατρο Πράξη Επτά. Η ηθοποιός Ανδριανή Κυλάφη μιλάει στο theatermag για την παράσταση του έργου «Ζουβέ – Ελβίρα» του Λουί Ζουβέ. Το έργο δεν είναι μυθοπλασία. Πρόκειται για επτά μαθήματα του σπουδαίου ηθοποιού, σκηνοθέτη, και δάσκαλου Υποκριτικής Λουί Ζουβέ, στη δραματική σχολή που διδάσκει, στο Παρίσι το 1940, όπως τα κατέγραψε η γραμματέας του Σαρλότ Ντελμπό, μετά από δική του απαίτηση.

 

 

«Ζουβέ – Ελβίρα». Ποιο είναι το θέμα της παράστασης που θα δούμε στο Θέατρο Πράξη Επτά;

Το έργο αφορά επτά μαθήματα υποκριτικής του σπουδαίου ηθοποιού, σκηνοθέτη και δασκάλου, Λουί Ζουβέ, με αφορμή τον μονόλογο της Ελβίρας από τον «Ντον Ζουάν» του Μολιέρου. Πρόκειται για μαθήματα πραγματικά, για πρόσωπα επίσης πραγματικά, για λόγια που πρώτα ειπώθηκαν κι έπειτα γράφτηκαν, για να (ξανα)ειπωθούν. Χρονικά, τοποθετείται στα 1940, όταν γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Γαλλία.

 

 

Το κείμενο εστιάζει στο πάθος της διδασκαλίας, αλλά και στον μόχθο της μαθητείας των σπουδαστών για να κατακτήσουν την Τέχνη της Υποκριτικής. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Ως μαθήτρια, θυμάμαι πως πάντα ξεχώριζα τους δασκάλους με κριτήριο το πάθος τους για το εκάστοτε αντικείμενο ή για τη διδασκαλία καθαυτή. Το αντιμετώπιζα εντελώς συναισθηματικά και ενστικτώδικα. Τώρα, έπειτα από τόσα χρόνια μαθητείας σε σχολεία, πανεπιστήμια, σχολές, επιστρέφω πάλι σ’αυτήν την ίδια τακτική. Ο παθιασμένος δάσκαλος πάντα με συγκινεί, με εμπνέει, με ενθουσιάζει.

Όσον αφορά στο μόχθο της μαθητείας των σπουδαστών, έχω να καταθέσω κάτι άλλο. Η γενιά μου, που γνώρισε (και γνωρίζει) τόσες ματαιώσεις, που είδε τα όνειρά της να ψαλιδίζονται ένα-ένα μπροστά στα μάτια της, που έτρεξε, έπεσε, μάτωσε, βρήκε τοίχο, γκρεμίστηκε και τώρα, λίγο-λίγο, ανασηκώνεται (στην καλύτερη περίπτωση) και πασχίζει να ορθοποδήσει, η γενιά λοιπόν αυτή, αν μη τι άλλο, έχει βιώσει (μόνο) τον μόχθο. Το να γίνεις ηθοποιός είναι δύσκολο. Το να γίνεις σήμερα ηθοποιός μπορεί να είναι και αδιανόητο.

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Η Κλαούντια είναι ένα κορίτσι δυναμικό, τολμηρό, που διαθέτει αυτοπεποίθηση και σιγουριά, αλλά και μια ευστροφία θεατρική (όπως της καταλογίζει ο Ζουβέ) που -παραδόξως- συχνά συνιστά εμπόδιο για την αυτοπραγμάτωσή της. Είναι ένα κορίτσι, που, παρά τις βεβαιότητές του, ματαιώνεται, απογοητεύεται, ανακτά τις δυνάμεις του και, πάλι από την αρχή, παλεύει με τα μέσα του, αναζητώντας διαφυγή σε έναν σισύφειο αγώνα δίχως τέλος (;) και στοχεύοντας σε ένα πράγμα: να γίνει ηθοποιός.

 

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη Θόδωρο Γράμψα;

Η συνεργασία μας ήταν άψογη. Όλοι μαζί (με τον Στέλιο Γιαννακό και το Νίκο Παλιούρα) δουλέψαμε σκληρά σε ένα κλίμα δημιουργικότητας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη μας, Θόδωρου Γράμψα.

 

 

 

Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι η ευθύνη των ηθοποιών απέναντι στην ίδια την Τέχνη, καθώς και στους θεατές;

Οι ηθοποιοί έχουν την ευθύνη να προσεγγίζουν με αγάπη και εντιμότητα ένα κείμενο και, με τις ίδιες αυτές αρχές, να αποπειρώνται να το αποδώσουν στους θεατές. Χωρίς την τάση για αυτοπροβολή ή επίδειξη δυνάμεων. Με απλότητα και αλήθεια.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ζουβέ – Ελβίρα»

Προσαρμογή κειμένου: Μπριζίτ Ζακ
Μετάφραση: Βασίλης Παπαβασιλείου
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Γράμψας
Σκηνικό: Χριστίνα Κωστέα
Κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
Μουσικές επιλογές: Ο θίασος
Βοηθός σκηνοθέτη: Τιγκράν Αμπραμιάν
Φωτογραφίες: Ίρις Κατσούλα
Social media: Νάντια Καφφετζή
Κατασκευές: Νίκος Δεντάκης
Επικοινωνία παράστασης: Ανζελίκα Καψαμπέλη

Παίζουν: Θόδωρος Γράμψας, Ανδριανή Κυλάφη, Στέλιος Γιαννακός, Νίκος Παλιούρας

 

Πού: Θέατρο Πράξη Επτά, Βαλτετσίου 45, Εξάρχεια, τηλ. 210 3800624

Πότε: από 25 Νοεμβρίου 2022 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15, Κυριακή στις 20.00

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 10 ευρώ, Ατέλειες, εισιτήριο ανέργων: 7 ευρώ

Προπώληση: Viva.gr