«The Doubles»: από τη Σαμπίνα Ανδρέα Άλλεν και την Ερυφίλη Δρακοπούλου

Η «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη στο Θέατρο Σφενδόνη
7 Δεκεμβρίου 2022
Όλια Ντακογιάννη: «Η παράσταση αυτή, προσφέρει μια πολυαισθητηριακή εμπειρία και υπόσχεται να παρασύρει όσους επιβιβαστούν στο Musicoma, σε μια διάσταση μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας»
7 Δεκεμβρίου 2022
Η «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη στο Θέατρο Σφενδόνη
7 Δεκεμβρίου 2022
Όλια Ντακογιάννη: «Η παράσταση αυτή, προσφέρει μια πολυαισθητηριακή εμπειρία και υπόσχεται να παρασύρει όσους επιβιβαστούν στο Musicoma, σε μια διάσταση μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας»
7 Δεκεμβρίου 2022

Η παράσταση σωματικού θεάτρου «The Doubles» είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο του Ζαν Ζενέ «Οι δούλες» και παρουσιάζεται σε χορογραφία, σύλληψη και διασκευή από την Ερυφίλη Δρακοπούλου και τη Σαμπίνα Ανδρέα Άλλεν, ιδρύτριες της Corpus Franca Company. Τους ρόλους ερμηνεύουν ο Γκαλ Ρομπίσα και ο Δημήτρης Γούλιος.

 

Η Κλαίρη και η Σολάνζ, οι δυο αδερφές που όλη τους τη ζωή εργάζονται σαν υπηρέτριες, κάθε φορά που λείπει η μαντάμ, παίζουν ένα παιχνίδι ρόλων, κάνουν μια ιεροτελεστία, ένα θέατρο μέσα στο θέατρο. Η μια φοράει τα ρούχα της μαντάμ και την υποδύεται, ενώ η άλλη παίζει το ρόλο της αδερφής της, σαν δούλα.

Το κοινό συναντά τις δυο αδερφές, κάπου στην μέση, in media res, σε άλλη μια πρόβα θανάτου. Εκείνες βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, καθώς αντιλαμβάνονται ότι το παιχνίδι τους είναι καταδικασμένο σε ημερομηνία λήξης. Από εκεί και πέρα, η δυναμική αλλάζει και τα όρια που διαμορφώνουν ποιες είναι αυτές και ποια η άλλη, θολώνουν. Τότε η ερώτηση που προκύπτει είναι η εξής; Αν είμαι εσύ και είσαι εγώ, ποιος είναι ο άλλος;

Η Ερυφίλη Δρακοπούλου και η Σαμπίνα Ανδρέα Άλλεν είναι οι ιδρύτριες του Corpus Franca Physical Theater Company. Η πρώτη τους χορογραφική δουλειά ήταν στο έργο ‘ARMOR’, που παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 2018. Στη συνέχεια συνεργάστηκαν το 2020 στο video dance ‘Dialogus inter Feminas et Natura’, που ταξιδεύει σε screendance φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Στις συνεργασίες τους, τις ενδιαφέρει η καλλιτεχνική προσέγγιση μέσω έρευνας που αφορά τις σχέσεις μεταξύ πολιτικού και performative σώματος, καθώς και τα έμφυλα ζητήματα.

 

 

Σαμπίνα Ανδρέα Άλλεν co-choreographer/ director

Η Σαμπίνα Ανδρέα Άλλεν γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Εκεί σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου της Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, έπειτα μετέφερε τις σπουδές της στο Deree, Ελληνοαμερικανικο κολλέγιο Αθηνών απ όπου αποφοίτησε σπουδάζοντας στο τμήμα Σύγχρονου Χορού BA Hons (2021) με τετραετή υποτροφία χορού. Έχει συμμετάσχει ώς δασκάλα, χορογράφος και performer στο International Improvisation Dance Festival Istanbul, Turkey 2021-22. Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί ως χορογράφος και performer στον αυτοσχεδιασμό μέσω scores κυρίως στον τομέα του screendance και του σωματικού θεάτρου. Χορογραφικά ερευνά τα ζητήματα φύλου, ταυτότητας, και την έννοια του ταξιδιού.Ως performer έχει χορέψει με την χορογράφο Ana-Sanchez Colberg το 2019 στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNF). Τα videodance που έχει χορογραφήσει ‘A dance Goodbye’ 2022 και ‘Dialogus inter Feminas et Natura’, 2020 έχουν επιλεγεί σε φεστιβάλ στο Εξωτερικό και στην Ελλάδα.

 

Ερυφίλη Δρακοπούλου co-choreographer/ director

Η Ερυφίλη Δρακοπούλου προέρχεται από το χώρο του χορού και του σωματικού θεάτρου δουλεύοντας ως χορογράφος και performer. Σπούδασε Contemporary Dance Practice (ACG), και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα του Performance Practices στο ArtEZ University (NL). Τα τελευταια χρόνια έχει επαναπροσδιορίσει την πρακτική της και ασχολείται με τα αρχεία και συγκεκριμένα με φωτογραφίες, ξεκινώντας μια έρευνα που αφορά την προσωπική και συλλογική ταυτότητα σε συνεχή εξέλιξη, σε σχέση με τις οικογενειακές φωτογραφίες, την δια-γενεαλογική μετάβαση, και τις πρακτικές αρχειοθέτησης. Παράλληλα συνεχίζει να εργάζεται ως χορογράφος με πυξίδα την καλλιτεχνική έρευνα και την συν-δημιουργία.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «The Doubles»

Παίζουν οι: Γκαλ Ρομπίσα, Δημήτρης Γούλιος
Χορογραφία, σύλληψη, διασκευή: Ερυφίλη Δρακοπούλου, Σαμπίνα Ανδρέα Άλλεν, Corpus Franca Company
Σκηνογραφία/ ενδυματολογία: Εύα Κουρελιά
Σχεδιασμός φωτισμού: Ελεάννα Γιασεμή
Μουσική: Θοδωρής Κλαυδιανός
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Βλαχονικολός
Φωτογράφιση: Αλέξης Ορφανίδης
Βοηθός δραματουργίας: Αλέξανδρος Λαζαρίδης
Ηλεκτρολόγος: Γιώργος Ιεραπετρίτης
Συντονισμός μάρκετινγκ: Ζήνα Παναγοπούλου

 

Πού: Πάνω Σπίτι, Λεωφ. Αλεξάνδρας 37, Αθήνα

Πότε: 21-23 και 26-30 Δεκεμβρίου 2022, στις 21.30 (ώρα προσέλευσης 21.00). (Παράταση παραστάσεων 7-8-9 Ιανουαρίου 2023)

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/the-doubles-to-pano-spirti/

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ενημερώνουμε το κοινό ότι στην παράσταση γίνεται χρήση φτερών για τυχόν αλλεργίες και αναπνευστικά ζητήματα.