Η Κωνσταντίνα Γεωργίου μιλάει για το 1ο Artist Meeting

«Εις το όνομα του Πατρός»: η πρώτη σκηνοθετική δουλειά της Ειρήνης Κουτσαύτη
6 Δεκεμβρίου 2022
Άλκης Μπακογιάννης: «Η “Pomona” είναι μια πόρτα για τα πράγματα που γίνονται στις σκιές. Μια πόρτα, που αν την ανοίξεις μπορεί και να βρεθείς μπλεγμένος»
6 Δεκεμβρίου 2022

Η Κωνσταντίνα Γεωργίου εργάζεται ως artist mentor και creative producer, συντονίζοντας και υλοποιώντας προγράμματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης παιδιών, εφήβων και νέων με απώτερο στόχο την ίση πρόσβαση στις τέχνες και την κοινωνία.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Αν είσαι επαγγελματίας στο χώρο του πολιτισμού (θέατρο, χορός, κινηματογράφος, εικαστικά, μουσική, εκτέλεση παραγωγής) μπορείς να στείλεις/κάνεις την αίτηση συμμετοχής για το 1ο Artist Meeting, που αποτελεί μια πρωτοβουλία του μoment Creative (μC). Η Κωνσταντίνα Γεωργίου, ως υπεύθυνη παραγωγής, μιλάει στο theatermag και μας εξηγεί για το 1ο Artist Meeting, το οποίο θα διεξαχθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στην Άτρακτο, Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος (ώρα 17.00-19.00) με ελεύθερη είσοδο και θεματική, την αυτοχρηματοδότηση καλλιτεχνικών projects. Η Ντόρις Λαμπρινού και η Κωνσταντίνα Γεωργίου θα μιλήσουν για το πόσο βοηθάει τελικά να αυτοχρηματοδοτούμε τις ιδέες και τα καλλιτεχνικά projects μας, πόσο χρόνο καταλαμβάνει από τη δημιουργική διαδικασία και πώς τελικά παίρνουμε την απόφαση να κάνουμε ένα τέτοιο βήμα.

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το 1ο ArtistMeeting;

Η ιδέα των artistmeetings ξεκίνησε χρόνια πριν, καθώς θέλαμε να φέρουμε σε επαφή διεθνείς καλλιτέχνες, με τους οποίους συνεργαζόμασταν σε διάφορα projects, με καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο. Έχουμε κατά καιρούς υλοποιήσει αντίστοιχες συναντήσεις σε Αθήνα, Λάρνακα και Λευκωσία, πάντα με ελεύθερη είσοδο.

Η επανεκκίνηση της ιδέας έγινε με σκοπό να προσφέρει ένα χώρο ανταλλαγής, ανάμεσα στους mentees του μomentCreative, και σε άλλους καλλιτέχνες. Υπάρχουν όμως δύο βασικές διαφορές, σε σχέση με τη δομή που είχαν τα προηγούμενα artist meetings. Κάθε συνάντηση έχει πλέον μια θεματική, ώστε να μας δώσει την ευκαιρία να μιλήσουμε για συγκεκριμένα ζητήματα που μας απασχολούν, να μοιραστούμε την εμπειρία μας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ή ακόμα και να ζητήσουμε βοήθεια από άλλους καλλιτέχνες, σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Για αυτό και η κάθε καλλιτεχνική συνάντηση δεν υπερβαίνει τους 15 περίπου συμμετέχοντες, οι οποίοι καλούνται να συμπληρώσουν μια σύντομη αίτηση προκειμένου να συμμετέχουν. Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι σε κάθε θεματική προσκεκλημένοι θα είναι μια/ένας καλλιτέχνης και μια/ένας producer, για να τροφοδοτήσει τη συζήτηση, να αναδείξει τις διαφορετικές οπτικές και να ενθαρρύνει τη γνωριμία και ανταλλαγή καλλιτεχνών και υπεύθυνων παραγωγής.

 

 

Για ποιο θέμα θα μιλήσετε μαζί με τη Ντόρις Λαμπρινού το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στην Άτρακτο;

Επιλέξαμε σαν πρώτη θεματική τα αυτοχρηματοδοτούμενα καλλιτεχνικά projects. Είναι ένα θέμα που προκύπτει συνεχώς στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους mentees είτε είναι καλλιτέχνες, είτε είναι producers και αυτό, γιατί εδώ και πολλά χρόνια το πεδίο χρηματοδοτήσεων είναι αρκετά σύνθετο, και η προσφορά είναι πολύ μικρότερη της ζήτησης.

Κι έτσι πολλοί από εμάς – βάζω και τον εαυτό μου μέσα – αναγκαζόμαστε να καλύψουμε με δικά μας έξοδα τις ανάγκες ενός καλλιτεχνικού project. Με τη Ντόρις θα μιλήσουμε για τα θετικά, αλλά και τις ευθύνες που ακολουθούν αυτής της απόφασης, όπως προέκυψαν από τη δική μας εμπειρία, αλλά και τους λόγους που πήραμε μια τέτοια απόφαση οι οποίοι είναι πολυεπίπεδοι.

Η Ντόρις είναι ηθοποιός/performer και θα μιλήσει για την εμπειρία αυτοχρηματοδότησης της πρώτης καλλιτεχνικής παραγωγής της νεοσύστατης ΑΜΚΕ ArsMomentum (https://arsmomentum.org) κι εγώ από τη μεριά της εκτέλεσης παραγωγής, θα μοιραστώ την εμπειρία του συντονισμού και της αυτοχρηματοδότησης δύο φεστιβάλ που κάναμε παλιότερα, με την πολιτιστική ομάδα Ανάμεσα στους Μέρμηγκες, το Παιγνιόθεν στην Πλάκα, και το FIRSTATTEMPT στη Λάρνακα.

 

Η Ντόρις Λαµπρινού είναι ηθοποιός/performer και θα μιλήσει για την εμπειρία αυτοχρηματοδότησης της πρώτης καλλιτεχνικής παραγωγής της νεοσύστατης ΑΜΚΕ ArsMomentum.

 

Ποιος είναι ο στόχος του 1ου ArtistMeeting;

Νομίζω ότι η συγκεκριμένη θεματική αφορά πολλούς καλλιτέχνες, διοργανωτές και καλλιτεχνικές ομάδες, κυρίως όσους σκέφτονται να συστήσουν τη δική τους ΑΜΚΕ, ή να προχωρήσουν στην υλοποίηση μιας καλλιτεχνικής ιδέας με περιορισμένους πόρους.

Ο στόχος λοιπόν, είναι να μιλήσουμε ανοικτά και ειλικρινά για την εμπειρία μας και την απόφαση να αυτοχρηματοδοτήσουμε ιδέες που δε μπόρεσαν να βρουν χρηματοδότηση από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, και να ανοίξουμε τη συζήτηση στους υπόλοιπους συμμετέχοντες, και να συζητήσουμε τα ζητήματα που προκύπτουν, τόσο σε πρακτικό επίπεδο, όσο και στο δημιουργικό, να δώσουμε αλλά και να πάρουμε πληροφορίες και τροφή για σκέψη.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης οι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα handbook ηλεκτρονικά, με κάποια βασικά βήματα, που καλό είναι να έχουμε υπ’ όψιν ξεκινώντας μια νέα παραγωγή με δικά μας έξοδα.

 

Τι είναι το μomentCreative (μC);

Το μomentCreative (μC) ξεκίνησε να στήνεται το 2018 και πήρε την τελική του μορφή το 2020, και απευθύνεται σε καλλιτέχνες αλλά και υπεύθυνους παραγωγής που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.

Κεντρικός κορμός του μCείναι το 1:1 mentoring, το οποίο μέσα από μια σειρά 5 μηνιαίων συναντήσεων, προσφέρει πρακτικά εργαλεία και δημιουργικό χρόνο, για να σκεφτούμε μαζί με την/τον κάθε mentee, να συζητήσουμε και να δώσουμε μορφή στα επόμενα βήματα που χρειάζεται να γίνουν, προκειμένου να υλοποιηθεί μια νέα ιδέα, να προσπεραστεί μια επαγγελματική δυσκολία ή να παρθούν στρατηγικές αποφάσεις.

Είναι μια διαδικασία που βασίζεται πολύ στην εμπιστοσύνη, στην ειλικρίνεια και στην ενεργητική ακρόαση. Ταυτόχρονα όμως, παραμένει μια αμιγώς πρακτική διαδικασία μέσα από την οποία δίνονται εργαλεία, που θα βοηθήσουν κάθε mentee στην προτεραιοποίηση, τη στοχοθέτηση και στη λήψη αποφάσεων. Το mentoring γίνεται κυρίως διαδικτυακά και έχει επιτρέψει τη συνεργασία με καλλιτέχνες που βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις και χώρες. Ωστόσο, υπάρχει και η υβριδική επιλογή, ένας συνδυασμός δια ζώσης και διαδικτυακών συναντήσεων, κυρίως για όσους δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και Κύπρο. Η συμμετοχή των mentees στα artist meetings είναι το εξωστρεφές κομμάτι του μC, και λειτουργεί συμπληρωματικά στην εξατομικευμένη διαδικασία του mentoring.

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τις επόμενες θεματικές καλλιτεχνικές συναντήσεις που προγραμματίζονται για το 2022/2023;

Ναι! Ανυπομονούμε για τις επόμενες θεματικές, οι οποίες ήδη παίρνουν σιγά σιγά μορφή και εμπνέονται κατά κύριο λόγο από συζητήσεις που προκύπτουν από το mentoring. Το 2o artist meeting μάλλον θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου και θα μιλήσουμε για τα βήματα που χρειάζονται πηγαίνοντας στο εξωτερικό και επιστρέφοντας στην Ελλάδα, μετά από χρόνια απουσίας ως καλλιτέχνης και ανεξάρτητος παραγωγός. To 3o artistmeeting θα γίνει προς τα τέλη της άνοιξης κι εκεί θα μιλήσουμε για τη συνεργασία καλλιτεχνών και ανεξάρτητων παραγωγών. Άλλες θεματικές που σκεφτόμαστε, είναι η συστέγαση πολιτιστικών φορέων και η καλλιτεχνική έκφραση στο δημόσιο χώρο.

 

 

Πληροφορίες για το 1ο Artist Meeting

Πού: Άτρακτος, Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος

Πότε: Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, 17:00-19:00

Είσοδος ελεύθερη

Δήλωση συμμετοχής: Ε. towardsmomentcreative@gmail.com  Τ. 6978864818

Οργάνωση 1ου artist meeting: Βίκυ Μπαρμπόκα, Έλενα Ντόσα

Περισσότερες πληροφορίες για το μοment creative
W: themomentcreative.com
FB: momentcreativebyamongtheants
IG: themomentcreative