Ευσταθία: «To έργο μιλάει για την αγάπη και πώς η αγάπη μπορεί να κάνει μια ψυχή να “χωρέσει” τους διαφορετικούς»

«In the Mood of Love»: η μουσικοθεατρική παράσταση του Jean Cassies συνεχίζεται στο Θέατρο Altera Pars
2 Δεκεμβρίου 2022
Είδαμε την «Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων» στη Σκηνή Ωμέγα στο ΔΘΠ
2 Δεκεμβρίου 2022

Η Ευσταθία υπογράφει το κείμενο, την έρευνα και τη μουσική της παράστασης «Ιζαμπέλ Ρεμπώ, ο δικός μου Αρθρούρος». (Φωτογραφίες: Μαρίτα Αμοργιανού).

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει το κείμενο και την έρευνα του έργου «Ιζαμπέλ Ρεμπώ. Ο δικός μου Αρθούρος», καθώς και τη μουσική της ομότιτλης παράστασης. Η Ευσταθία μιλάει στο theatermag για την Ιζαμπέλ Ρεμπώ, αδελφή του ποιητή Αρθούρου Ρεμπώ, την οποία ερμηνεύει η Βίκυ Βολιώτη. Η παράσταση παρουσιάζεται από τις 11 Δεκεμβρίου στον Χώρο Τέχνης Ιδιόμελο στο Μαρούσι.

 

 

Πώς ξεκινήσατε την έρευνα για το κείμενο «Ιζαμπέλ Ρεμπώ. Ο δικός μου Αρθούρος»;

Καθώς μελετούσα την ποίηση του Ρεμπώ και κατ’ επέκτασιν την ζωή του, «έπεσα» τυχαία πάνω στο βιβλίο της Ιζαμπέλ Ρεμπώ με τίτλο «ο αδερφός μου ο Αρθούρος». Πρόκειται για ένα βιβλίο της μικρότερης αδερφής του Ρεμπώ, που μιλάει για τον ίδιο. Είναι ένα συγκινητικό κείμενο, που αρχίζει με τις τελευταίες στιγμές του ποιητή στο νοσοκομείο της «Αμώμου Συλλήψεως» στη Μασσαλία, το Φθινόπωρο του 1891. Εκεί, η Ιζαμπέλ στέκεται στο προσκέφαλο του αδερφού της μέχρι την τελευταία του πνοή. Θέλησα να γράψω ένα έργο γι’ αυτήν, την τόσο άγνωστη και παραμελημένη προσωπικότητα, που όμως προσέφερε τόσα πολλά στον αδερφό της, αλλά και στο έργο του, που μετά το θάνατό του συνέλεξε και περιέσωσε, μαζί με τον λογοτέχνη σύζυγό της Πατέρν Μπερισόν.

 

 

Θα θέλατε να μας συστήσετε την Ιζαμπέλ Ρεμπώ;

Η Ιζαμπέλ Ρεμπώ είναι η μικρότερη αδερφή του Αρθούρου Ρεμπώ. Είναι μια ταπεινή γυναίκα της γαλλικής επαρχίας, μεγαλωμένη σε ένα αυστηρό, καθολικό περιβάλλον με μία μητέρα σκληρή και αυταρχική. Δεν έχει βγει πολύ έξω από τα όρια της κωμόπολης που έχει μεγαλώσει και δεν έχει πάρει σημαντική μόρφωση. Είναι γυναίκα, και ως γυναίκα εκείνης της εποχής, οφείλει να μένει σπίτι και να κινείται στα στενά πλαίσια του προκαθορισμένου της ρόλου: Στο να υπηρετεί τους άλλους. Η μόνη της διέξοδος, ο αδερφός της, τον αγαπάει και τον θαυμάζει απεριόριστα.

 

Ποια είναι τα θέματα που θίγονται στο έργο;

Είναι ένα έργο που μιλάει για την αγάπη και πώς η αγάπη που πάντα «στέγει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει και ουδέποτε εκπίπτει» μπορεί να κάνει μια ψυχή να ανοίξει, να κάνει την υπέρβαση και να «χωρέσει» τους άλλους, τους διαφορετικούς,τους απόβλητους κοινωνικά που είναι καταδικασμένοι στο περιθώριο.

 

Πέρα από το κείμενο και την έρευνα, υπογράφετε και τη μουσική της παράστασης. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό;

Η μουσική- όπως τη φαντάστηκα έχει -ή θα ήθελα να έχει- μια εσωτερική σύνδεση με τον ψυχισμό του Ρεμπώ, σε σχέση με τα ταξίδια του και τη ζωή του και αναπτύσσεται στην πορεία της παράστασης. Είναι έκπληξη, όπως και η σκηνοθεσία και αδημονούμε να έρθετε να τη δείτε.

 

H Βίκυ Βολιώτη και η Ευσταθία στην παράσταση «Ιζαμπέλ Ρεμπώ, ο δικός μου Αρθρούρος» που παρουσιάζεται στο Χώρο Τέχνης Ιδιόμελο. (Φωτογραφίες: Μαρίτα Αμοργιανού).

 

Πώς συνεργαστήκατε με τη Βίκυ Βολιώτη, η οποία ερμηνεύει την Ιζαμπέλ Ρεμπώ;

Τη Βίκυ Βολιώτη την θαύμαζα ανέκαθεν, για το εξαιρετικό της υποκριτικό χάρισμα και την εκτιμώ βαθύτατα. Χαίρομαι που αποδέχτηκε την πρότασή μου. Δεν φανταζόμουν πιο κατάλληλο άνθρωπο να αναλάβει εν συνόλω την παράσταση.

 

Πώς λειτουργεί ο Χώρος Τέχνης Ιδιόμελο, όπου και ανεβαίνει η παράσταση;

Ο Χώρος Τέχνης Ιδιόμελο είναι ένα Κωνσταντινοπολίτικο, υπέροχο αρχοντικό του 1920 στο Μαρούσι, το οποίο έχει φροντίσει και αναπαλαιώσει η Γεωργία Δεληγιαννοπούλου και υπό την καλλιτεχνική της διεύθυνση λειτουργεί ως χώρος τέχνης. Μόνο μία καλλιτέχνις με ποιητικές αναζητήσεις σαν τη Γεωργία, θα μπορούσε να φιλοξενήσει αυτή την παράσταση.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ιζαμπέλ Ρεμπώ, ο δικός μου Αρθρούρος»

Κείμενο – Έρευνα: Ευσταθία
Σκηνοθεσία: Βίκυ Βολιώτη
Σκηνικός χώρος -Κοστούμι: Βίκυ Βολιώτη
Φωτισμοί: Βίκυ Βολιώτη
Μουσική: Ευσταθία
Ενορχήστρωση, προγραμματισμός: Χρήστος Αβδελάς
Κιθάρες: Χρήστος Αβδελάς
Πιάνο: Χάρης Μπότσης
Ηχοληψία, μίξη: Χρήστος Αβδελάς
Φωτογραφίες: Μαρίτα Αμοργιανού
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Κολλιός

Παίζει η Βίκυ Βολιώτη
Στο ρόλο του Αρθούρου Ρεμπώ ακούγεται η φωνή του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου και στο ρόλο του Αββά ακούγεται η φωνή του Μανώλη Γιούργου

Μετάφραση κειμένων του Αρθούρου και της Ιζαμπέλ Ρεμπώ:
Στρατής Πασχάλης*, Βερονίκ Τζάνου, Ευσταθία

Το κείμενο της παράστασης «ΙΖΑΜΠΈΛ ΡΕΜΠΩ, Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΑΡΘΟΥΡΟΣ» κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ.

*Ευχαριστούμε τον Στρατή Πασχάλη και τις εκδόσεις ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ για την ευγενική παραχώρηση των μεταφράσεών του.

 

Πού: Χώρος Τέχνης Ιδιόμελο, Ελευθερίου Βενιζέλου 17, Μαρούσι, (κοντά στον ΗΣΑΠ), 210 6817042

Πότε: από 11 Δεκεμβρίου 2022 και κάθε Κυριακή στις 19.00 και Δευτέρα στις 21.00 (11, 12, 18, 19, 26 Δεκεμβρίου 2022 και 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 Ιανουαρίου 2023)

Εισιτήρια: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (φοιτητικό-ανεργίας-ατέλεια-άνω των 65)

Προπώληση: viva.gr