Δήμητρα Βαμβακάρη: «Ο τίτλος “Φελίτσε και Λίλυ: Ένας άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους” αναφέρεται στην ανάγκη να διακρίνουμε τον άνθρωπο πίσω από ρατσιστικές ταμπέλες και στερεότυπα»

Πέντε ηθοποιοί μιλούν για την παράσταση για παιδιά «Ειρήνη» του Αριστοφάνη
30 Νοεμβρίου 2022
Είδαμε την παράσταση «Μπλου» της Ηρώς Κισσανδράκη στο θέατρο 104
1 Δεκεμβρίου 2022

Η Δήμητρα Βαμβακάρη ερμηνεύει στην παράσταση «Φελίτσε και Λίλυ: Ένας άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους» που παρουσιάζεται στον Πολυχώρος Vault Theatre Plus. (Φωτογραφία: Νικολέττα Γιαννούλη).

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υποδύεται τη Lilly Wust, ένα υπαρκτό πρόσωπο, στην παράσταση «Φελίτσε και Λίλυ: Ένας άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους». Η Δήμητρα Βαμβακάρη μιλάει στο theatermag για την παράσταση του έργου της Ελένης Καρασαββίδου, η οποία επιστρέφει στον Πολυχώρο Vault από τις 30 Νοεμβρίου και παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου και ερμηνεύουν (αλφαβητικά) η Δήμητρα Βαμβακάρη, η Δήμητρα Σύρου και η Έλενα Τυρέα.

 

«Φελίτσε και Λίλυ: Ένας άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους». Τι σημαίνει ο τίτλος του έργου και ποιο είναι το θέμα του;

Η Φελίτσε και η Λίλυ είναι οι δυο κεντρικές ηρωίδες του έργου μας. Με αφορμή την πραγματική ιστορία αγάπης της Lilly Wust και Felice Schragenheim, μιας Εβραίας και μιας Γερμανίδας προστατευόμενης των Ναζί, η παράσταση πραγματεύεται (ανάμεσα σε άλλα) τη δύναμη της αγάπης. Περιγράφει την πορεία της σχέσης ανάμεσα στις δυο γυναίκες, κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Το έργο μας, δεν εστιάζει μόνο σε μια ομόφυλη σχέση, ζωντανεύει μνήμες πολέμου και αποτυπώνει αυταρχικές συμπεριφορές, γι’ αυτό και παραμένει διαχρονικό. Εβδομήντα εφτά χρόνια μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, κι ενώ ο άνθρωπος είναι πολύ κοντά στο να δημιουργήσει το γενετικό του αντίγραφο, χρειάζεται να παλέψει ακόμη με πολλούς «δαίμονες» και κοινωνικές προκαταλήψεις, για να εξαλείψει τον σκοταδισμό που, δυστυχώς, παρατηρείται ακόμη και σήμερα. Ο τίτλος αναφέρεται στην ανάγκη να διακρίνουμε τον άνθρωπο πίσω από ρατσιστικές ταμπέλες και στερεότυπα.

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο που ερμηνεύετε; Πώς δουλέψατε, ποια έρευνα κάνατε;

Υποδύομαι τη Lilly Wust, στο «παρόν», (επί σκηνής μοιραζόμαστε τον υπέροχο αυτόν χαρακτήρα με τη Δήμητρα Σύρου). Mια παντρεμένη Γερμανίδα αστή με τέσσερα παιδιά, η οποία ερωτεύεται τη Felice Schragenheim, μιαν Εβραία με έντονη και διάχυτη προσωπικότητα κι αντιστασιακή δράση. Δε γνωρίζει την πραγματική της ταυτότητα κι αφήνεται σε πρωτόγονα, γι’ αυτή, συναισθήματα που θα ανατρέψουν όλη της τη ζωή. Το γεγονός ότι είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο, ήταν κάτι πολύ πρωτόγνωρο για μένα, επί σκηνής. Πρωτόγνωρα συγκινητικό. Δουλέψαμε με όλη την ομάδα. Μελετήσαμε την αυτοβιογραφία της, το βιβλίο της Erica Fischer για την ιστορία των δύο γυναικών, διάφορα ντοκιμαντέρ, αφιερώματα, ταινίες και προσπαθήσαμε από όλο αυτό το υλικό, να στήσουμε αισθητικά την παράσταση μας, σεβόμενοι πάντα τα γεγονότα, αλλά και τους ίδιους τους ήρωες. Στην παράσταση συνυπάρχουμε τρεις ηθοποιοί. Ήταν σκηνοθετική επιλογή, ο ρόλος της Lilly να παιχτεί από δύο ηθοποιούς, ώστε να υποστηριχθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια η πλοκή.

 

Ποια είναι τα θέματα που θίγονται στην παράσταση;

Η παράσταση πραγματεύεται τη δύναμη της αγάπης, τη διαφορετικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον φασισμό, την εξουσία και όλα αυτά που σημαδεύουν την ανθρώπινη ψυχή έπειτα από έναν πόλεμο, στη δική μας ιστορία, τον B’ Παγκόσμιο.

 

 

Πώς δουλέψατε με τη σκηνοθέτιδα Κατερίνα Πολυχρονοπούλου;

Με την Κατερίνα γνωριζόμαστε από τη σχολή. Ήταν δασκάλα μου αγαπημένη, με την οποία είχα μοιραστεί και μια πρώτη φορά τη σκηνή ως πρωτοετής, στην Πάτρα, το 2006. Είναι άνθρωπος ευγενής. Ανοιχτός και καλόκαρδος. Κι αυτό είναι αρκετό για έναν ηθοποιό να προσπαθήσει να βγάλει τον καλύτερο του εαυτό. Στις πρόβες ήμουν η τελευταία που μπήκε στην ομάδα, όταν η Κατερίνα αποφάσισε πως σκηνοθετικά την εξυπηρετεί ο ρόλος της Lilly να παιχτεί από δύο ηθοποιούς. H συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που αγαπώ, εμπιστεύομαι κι εκτιμώ πραγματικά.

 

Ποια σκηνή ή διάλογο της παράστασης ξεχωρίζετε;

Έχω πάνω από μια αγαπημένη σκηνή που ξεχωρίζω, μοιράζομαι όμως μια ατάκα του έργου που λέει: «Είμαι ευγνώμων σε αυτή τη μέρα, που ήταν όπως ήταν, γιατί εμείς οι δύο ζήσαμε πραγματικά», επειδή περισσότερο από ποτέ, λόγω της ρευστότητας που βιώνουμε, έχω ανάγκη να αισθάνομαι ευγνώμων σε κάθε τι που μου δίνεται απλόχερα και να παίρνω δύναμη από αυτό, να αντιμετωπίζω τα σκοτάδια μου.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Φελίτσε και Λίλυ: Ένας άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους»

Κείμενο: Ελένη Καρασαββίδου
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Αγγελίνα Παγώνη
Μουσική-Σχεδιασμός ήχου: Μαρία Βουμβάκη
Χορογραφίες – Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Κολιάκη
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Φωτογραφίες: Αγγελίνα Παγώνη
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας
Παραγωγή: ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ – Vault

Ερμηνεύουν: (αλφαβητικά): Δήμητρα Βαμβακάρη, Δήμητρα Σύρου, Έλενα Τυρέα

 

Πού: Πολυχώρος Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός. Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)

Πότε: από 30 Νοεμβρίου 2022 και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.15.

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Πληροφορίες: τηλ. 213 0356472 / 6949 534889 (για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00)

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 14 ευρώ, Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 10 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/felitse-kai-lily/