Αλέξιος Κοτσώρης: «Η παράστασή μας είναι ένα σχόλιο για τον ψεύτικο και μοναχικό κόσμο των ανθρώπων που νομίζουν πως τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία»

Ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθετεί το «Χάπι» του Enda Walsh 
1 Δεκεμβρίου 2022
Η Θεατρική ομάδα Weland Θέατρον παρουσιάζει την παράσταση «Αγκαλιάσετε τη Γη! Σώστε τα Χριστούγεννα!»
2 Δεκεμβρίου 2022
Ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθετεί το «Χάπι» του Enda Walsh 
1 Δεκεμβρίου 2022
Η Θεατρική ομάδα Weland Θέατρον παρουσιάζει την παράσταση «Αγκαλιάσετε τη Γη! Σώστε τα Χριστούγεννα!»
2 Δεκεμβρίου 2022

O Αλέξιος Κοτσώρης σκηνοθετεί την παράσταση «Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ» η οποία παρουσιάζεται στο Αγγέλων Βήμα. (Φωτογραφίες: Νίκος Παπουτσάκης).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Το μυθιστόρημα-σταθμός μιας εποχής, του Αμερικανού συγγραφέα Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, σκηνοθετεί ο Αλέξιος Κοτσώρης στο θέατρο Αγγέλων Βήμα. Ο σκηνοθέτης μιλάει στο theatermag για τον κόσμο του «Υπέροχου Γκάτσμπυ» που ξεδιπλώνεται στα μάτια των θεατών, για πρώτη φορά σε ελληνική θεατρική σκηνή. Είναι η εποχή της τζαζ, μια εποχή υπερβολής, όπου κυριαρχεί ακόμη η πεποίθηση πως τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν την Ευτυχία.

 

 

«Η επιλογή για το συγκεκριμένο έργο, ήταν της κυρίας Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου, η οποία πάντα επιλέγει τα κείμενα για το ρεπερτόριο του θεάτρου Αγγέλων Βήμα και όταν το αποφάσισε, μου ανέθεσε να σκηνοθετήσω την παράσταση “Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ”, που παρουσιάζουμε εκεί» εξηγεί ο Αλέξιος Κοτσώρης. «Όταν το συνειδητοποίησα μου φάνηκε τεράστιο, όμως στη συνέχεια, μπήκα στη διαδικασία να σκεφτώ, πώς εγώ μπορώ να μιλήσω για αυτή την ιστορία και αυτό έκανα. Οπότε, έχει μεταφερθεί η διασκευή του Σάιμον Λέβι, αλλά σε επεξεργασία που έχω κάνει ο ίδιος. Το έχω μεταφέρει στη σκηνή με έναν δικό μου τρόπο, όπως εγώ πιστεύω ότι μπορώ να μιλήσω για αυτή την ιστορία. Θα δούμε τους ηθοποιούς να ερμηνεύουν την ιστορία με τον δικό μας τρόπο, στην εποχή του μυθιστορήματος, αλλά και όχι.

Η υπόθεση του έργου είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο Νικ Κάραγουεϊ εγκαταλείπει την πόλη του και πηγαίνει στη Νέα Υόρκη για να βρει την τύχη του, όπου έρχεται αντιμέτωπος με όλο αυτό που συμβαίνει εκείνη την εποχή, το 1922, στην υψηλή κοινωνία που χαρακτηρίζεται από το νεοπλουτισμό και τα ιδιαίτερα ήθη.
Γνωρίζει τον μυστηριώδη εκατομμυριούχο Τζέι Γκάτσμπυ, με μια απροσδόκητη πρόσκληση. Η ξαδέλφης του Ντέιζι είναι παντρεμένη με τον Τομ, αλλά πάντα ερωτευμένη με τον Γκάτσμπυ. Ο Νικ Κάραγουεϊ, γίνεται ο σύνδεσμος μεταξύ της Ντέιζι και του Γκάτσμπυ, οι οποίοι έρχονται σε επαφή μετά από χρόνια και ξανασμίγουν.

Η ιστορία, όμως, δεν εξελίσσεται όπως θα το ήθελαν, ωστόσο με έναν πολύ σύγχρονο θεατρικό τρόπο, θα δούμε τους ηθοποιούς να ερμηνεύουν τους χαρακτήρες, θα τους δούμε, επίσης, να σχολιάζουν τους χαρακτήρες και την υπόθεση. Είμαι χαρούμενος, γιατί για ακόμα μια φορά έχουμε μια ομάδα με πολύ ωραίους ηθοποιούς, που χαίρονται πολύ αυτό που κάνουν. Είμαστε μια ομάδα ηθοποιών που παρουσιάζουν την ιστορία αυτή, στη σκηνή του θεάτρου Αγγέλων Βήμα».

 

Ο Αλέξιος Κοτσώρης και ο θίασος της παράστασης «Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ». (Φωτογραφίες: Νίκος Παπουτσάκης).

 

Οι ρόλοι και η συνεργασία με τους συντελεστές της παράστασης

«Ερμηνεύω το ρόλο του Τζέι Γκάτσμπυ» συνεχίζει ο Αλέξιος Κοτσώρης. «Ο Αριστείδης Βέβης κάνει τον Νικ Κάραγουεϊ, η Ευγενία Καραμπεσίνη τη Ντέιζι Μπιουκάναν, ο Γιώργος Γκιόκας τον Τομ Μπιουκάναν, η Φωτεινή Τεντολούρη την Μίρτ Γουίλσον και την Κομπέρ, η Λήδα Μανούσου Αλεξίου κάνει την Τζόρνταν Μπέικερ και την κυρία ΜάκΚι και τέλος ο Νάσος Φρίγγης τον κύριο Γουίλσον, τον Μάιερ Γουλφσχάιμ και τον κύριο ΜάκΚι. Άφησα περιθώρια ανοιχτά, ώστε κάποιοι από τους ηθοποιούς να έχουν και άλλες πλευρές επί σκηνής, σε σχέση με την σκηνοθετική οπτική και την κινησιολογική, όπως πολύ ωραία έχει φροντίσει ο Χρήστος Νικολάου. Μια υπέροχη μουσική, για άλλη μια φορά, του Φάνη Κακοσαίου που μετά από τη “Βαθιά Γαλάζια Θάλασσα” συνεχίζουμε τη συνεργασία μας, τα σκηνικά είναι της Ελεονώρας Καραβάνη και τα κοστούμια της Nora Ponti. Επίσης, τον σχεδιασμό φωτισμού έχει κάνει ο Βασίλης Κλωτσοτήρας».

 

 

Τα θέματα που θίγονται στο έργο είναι άχρονα

«Σκάβουμε λίγο στους χαρακτήρες με έναν άλλο τρόπο, δεν το παρουσιάζουμε όπως ακριβώς μπορεί να το έχουμε δει στην ταινία που έχει σκηνοθετήσει ο Μπαζ Λούρμαν ή στο μυθιστόρημα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ» λέει ο Αλέξιος Κοτσώρης. «Κάνουμε μια πιο σύγχρονη παρουσίαση, καθότι και τα θέματα που θίγονται στο έργο είναι άχρονα. Σχεδόν εκατό χρόνια μετά από την εποχή που γράφτηκε, το 1925, η δίψα για το ανεκπλήρωτο, η επιθυμία, οι φωτιές που έκαιγαν την εποχή εκείνη, συνεχίζουν και σήμερα, να καίνε τους ανθρώπους που χάνονται μέσα στο κενό και κάνουν σπασμωδικές κινήσεις, για να μπορέσουν να σωθούν και να κάνουν τη ζωή τους, πιο ενδιαφέρουσα. Οι συνέπειες, καμιά φορά, είναι πολύ σκληρές και άγριες.

Η παράστασή μας είναι ένα σχόλιο για τον ψεύτικο και μοναχικό κόσμο των ανθρώπων που νομίζουν πως τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία, κάτι που συνεχίζει να συμβαίνει συχνά μέχρι και σήμερα. Η αρχή της εργασίας μας, ήταν σαφώς το μυθιστόρημα, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε αυτά που ήθελε να πει ο Φιτζέραλντ, μέσα από αυτό το βιβλίο του. Γιατί έγινε διάσημο αυτό το βιβλίο και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά; Δεν είναι, γιατί παρουσιάζει μια ωραία πλευρά εκείνης της εποχής, αλλά γιατί σχολιάζει και θίγει εκείνη την πλευρά, θίγει εκείνη την εποχή, που μέχρι και σήμερα συνεχίζει να επαναλαμβάνεται. Τα χρήματα είναι η απάντηση για όλα, καθώς δεν μας ενδιαφέρει πόσο κακό κάνουμε στους άλλους, πόσο συμμετέχουμε στην εξέλιξή τους ή στην εξόντωσή τους, τελικά. Η επιφάνεια και ο υλισμός που συνεχίζουν μέχρι και τώρα να προσπαθούν να κυριαρχήσουν».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ»

Θεατρική διασκευή: Simon Levy
Επιλογή Δραματολογίου-Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Αλέξιος Κοτσώρης
Σκηνικά: Ελεονώρα Καραβάνη
Κοστούμια: Nora Ponti
Επιμέλεια κίνησης: Χρήστος Νικολάου
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Πρωτότυπη μουσική: Φάνης Κακοσαίος
Βοηθός σκηνοθέτη: Όλγα Λουπάκη
Φωτογραφίες: Νίκος Παπουτσάκης
Γραφιστική επιμέλεια: ‘Ήρα Σταματοπούλου
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Παίζουν: Αριστείδης Βέβης, Ευγενία Καραμπεσίνη, Γιώργος Γκιόκας, Φωτεινή Τεντολούρη, Λήδα Μανούσου Αλεξίου, Νάσος Φρίγγης και ο Αλέξιος Κοτσώρης στο ρόλο του Τζέι Γκάτσμπυ.

 

Πού: Αγγέλων Βήμα – Τόπος Συνάντησης Ανατολής-Δύσης, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια (πίσω από το Εθνικό Θέατρο Τσίλλερ)

Πότε: από 26 Νοεμβρίου 2022 και κάθε Σάββατο στις 21.00*, Κυριακή στις 18.00

Διάρκεια παράστασης: 95 λεπτά

*Μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης του Σαββάτου, live πρόγραμμα jazz, swing και free bar με αναψυκτικά και κρασί στο φουαγιέ του ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ. Μία δωρεάν προσφορά στους θεατές, για να μπαίνουν στην παράσταση έχοντας ήδη μπει στον κόσμο του Γκάτσμπυ!

Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλεια)

Προπώληση εισιτηρίων:

Πληροφορίες-Κρατήσεις: τηλ. 210 5242211