Κοραής Δαμάτης: «Είναι απαραίτητο πια, να σταματάμε και να ακούμε τις φωνές αδικημένων ανθρώπων»                          

«Πεθαίνω σαν Χώρα» στο Πρώην Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ
30 Νοεμβρίου 2022
5+1 ερωτήσεις στην Κατερίνα Σταθοπούλου και τη Δέσποινα Αποστολίδου για το «Lebensraum»
30 Νοεμβρίου 2022

Ο Κοραής Δαμάτης σκηνοθετεί την παράσταση «Ενός λεπτού. . . φωνή» που παρουσιάζεται στο Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη.

Sharing is caring!

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει τη σύνθεση των κειμένων και τη σκηνοθεσία της παράστασης «Ενός λεπτού…φωνή». Ο Κοραής Δαμάτης μιλάει στο theatermag για την παράσταση, στην οποία σκηνοθετεί τους απόφοιτους της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Αθηναϊκή Σκηνή. Η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη.

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τη συγγραφή του κειμένου; Τι σημαίνει ο τίτλος του;

Το «Ενός λεπτού…φωνή», είναι μια συρραφή κειμένων από θεατρικά έργα των: Παναγιώτη Μπρατάκου Μικρές ιστορίες φόνων, της Σίλα Στίβενσον Πέντε σιωπές και κάποιες αληθινές μαρτυρίες κακοποιημένων γυναικών. Ο τίτλος σημαίνει ότι πρέπει, είναι απαραίτητο πια, να σταματάμε και να ακούμε τις φωνές αδικημένων ανθρώπων είτε από συνανθρώπους τους, είτε από το κράτος, είτε από την ίδια τους την οικογένεια. Κι ακόμα η παράσταση μιλάει για την όποια διαφορετικότητα και τον σκληρό τρόπο που αντιμετωπίζεται, για τις εξαρτήσεις, για τον έρποντα φασισμό…

 

 

18 νέοι απόφοιτοι της Αθηναϊκής Σκηνής, ερμηνεύουν στην παράσταση «Ενός λεπτού. . . φωνή». Πώς ήταν η συνεργασία σας μαζί τους;

Η μαθητεία τους ήταν πολύμηνη και για αυτό τόσο αποδοτική. Το «Ενός λεπτού…φωνή» ήταν το υλικό που επεξεργαστήκαμε σε όλο το διάστημα του Γ΄ έτους της σχολής, με πολύωρες πρόβες, δοκιμές επίπονες ψυχικά, -βλέπετε τα θέματα που θέτουν τα κείμενα και εν συνεχεία η παράσταση δεν είναι εύκολα- που σιγά σιγά, κατορθώσανε να ξεπεράσουν το μαθητικό τους επίπεδο και να φτάσουν σ’ ένα ολοκληρωμένο, επαγγελματικό αποτέλεσμα.

 

Πώς θα δούμε τους 18 ηθοποιούς επί σκηνής; Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τους ρόλους τους;

Ποικίλουν οι λόγοι για τους μεγάλους και μικρούς φόνους, που συντελούνται κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Φόνοι, που άλλοτε οι υπαίτιοι δεν γνωρίζουν ότι τους διαπράττουν, -έστω με μια τους λέξη μπορεί να συντελεστεί φόνος με χρόνιες συνέπειες- κι άλλοτε, οι υπεύθυνοι αυτών των καθημερινών φονικών να το κάνουν από εκδικητικότητα, συμφέρον, από κάποια ψυχική διαταραχή, ή από απόλυτη κουταμάρα και έλλειψη βασικής παιδείας. Το ίδιο και οι ρόλοι στο «Ενός λεπτού…φωνής»…Γυναίκες αδικημένες, κακοποιημένες, αφημένες στη μοίρα τους, χωρίς κάποια κρατική μέριμνα… άνθρωποι διαφορετικής ερωτικής επιλογής, που καταδιώκονται και διαπομπεύονται… ανομολόγητη πολύχρονη ενδοοικογενειακή βία… μαρτυρίες τοξικοεξαρτημένων ανθρώπων που χάνονται στη δίνη της σκληρής καθημερινότητας. Αυτοί οι ανθρώπινοι χαρακτήρες, είναι οι δεκαοχτώ ρόλοι που θα συναντήσετε στη σκηνή.

 

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το καλλιτεχνικό βήμα που δίνεται στους αποφοίτους της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Αθηναϊκή Σκηνή;

Η Ανώτερη Δραματική Σχολή Αθηναϊκή Σκηνή και ο Διευθυντής της Μιχάλης Καλαμπόκης, στη μνήμη του συνιδρυτή της, σκηνοθέτη, Θόδωρου Κάλβου, είχε τη σκέψη και πήρε την απόφαση να δίνει καλλιτεχνικό βήμα στους αποφοίτους της. Στο ρεπερτόριο του επαγγελματικού θεάτρου της Αθηναϊκής Σκηνής, κάθε χρόνο, θα εντάσσεται μία από τις παραστάσεις, που θα παρουσιάζει το Γ’ έτος στις Διπλωματικές τους εξετάσεις, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους σπουδαστές, να αποκτήσουν την πρώτη τους εμπειρία σε επαγγελματικές πλέον συνθήκες.
Και έτσι, η πρώτη παραγωγή του ανακαινισμένου θεάτρου Αθηναϊκή Σκηνή στην Ακρόπολη για την περίοδο 2022-2023, είναι η παράσταση «Ενός λεπτού…φωνή».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ενός λεπτού. . . φωνή»

Κείμενο: Παναγιώτης Μπρατάκος –  Κοραής Δαμάτης
Σύνθεση κειμένων, Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης
Σκηνικά-κοστούμια: Παύλος Ιωάννου
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Φωτισμοί – Ηχητική επιμέλεια: Κατερίνα Σαλταούρα
Παραγωγή: Aθηναϊκή Σκηνή
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Παίζουν (αλφαβητικά):  Αγγελική Αγγελοπούλου, Χριστίνα Αναστασιάδου, Φωτεινή Βακάκη, Εβελίνα Κατσέλη, Νεφέλη Κράλλη, Γεωργία Κωβαίου, Δημήτρης Λιλής, Χαρά Λιόλιου, Ιωάννα Νικολάου, Στέλιος Πλέσσας, Κατερίνα Πολύδερα, Κωνσταντίνα Ράικου, Αθηνά Ραφτοπούλου, Κατερίνα Στρατή, Κωνσταντίνος Σωτηριάδης, Γιώργος Τζερνιάς, Αγγελική Τσιμίκου, Καίτη Χατζηιωάννου

 

Πού: Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη,  Αθ. Διάκου και Τζιραίων 13, Ακρόπολη

Πότε: από 26 Νοεμβρίου 2022 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 5 ευρώ (ατέλειες)

Τηλέφωνο Κρατήσεων: 6949 569587 (Δευτέρα – Κυριακή 12.00 – 22.00)

Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)