Άρης Γραικούσης: «Υποχρέωσή μας είναι, να οδηγήσουμε τους νεότερους, να αγαπήσουν ακούσματα υψηλής ποιότητας και ευαισθησίας»

Είδαμε την παράσταση «Το ημερολόγιο ενός τρελού» από την ομάδα Gaff
24 Νοεμβρίου 2022
Νικόλας Βαγιονάκης: «Το σημαντικό είναι να βρίσκεις λόγους, συνειδητοποιημένους και συνειδητούς για τις επιλογές σου»
25 Νοεμβρίου 2022
Είδαμε την παράσταση «Το ημερολόγιο ενός τρελού» από την ομάδα Gaff
24 Νοεμβρίου 2022
Νικόλας Βαγιονάκης: «Το σημαντικό είναι να βρίσκεις λόγους, συνειδητοποιημένους και συνειδητούς για τις επιλογές σου»
25 Νοεμβρίου 2022

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπό τον τίτλο «Η κλασική Βιέννη του 18ου αιώνα», ο διακεκριμένος πιανίστας Άρης Γραικούσης, παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ πιάνου, αφιερωμένο στους τρεις μεγάλους συνθέτες της κλασικής περιόδου που έζησαν στη Βιέννη, Μότσαρτ, Χάυντν και Μπετόβεν. Ο πιανίστας μιλάει στο theatermag για την επιλογή των μουσικών συνθέσεων που θα παρουσιάσει στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής του συνεργασίας με το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. Μ. Θεοχαράκη, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου.

 

Σε ποιους συνθέτες είναι αφιερωμένο το ρεσιτάλ πιάνου «Η κλασική Βιέννη του 18ου αιώνα» και πώς έγινε η επιλογή αυτή;

To ρεσιτάλ που θα παρουσιάσω στις 8 Δεκεμβρίου, είναι ένα αφιέρωμα στην πρώτη Βιεννέζικη σχολή που αποδίδεται σε τρεις συνθέτες της κλασικής περιόδου στα τέλη του 18ου αιώνα, τους W. A. Mozart, J. Haydn & L. V. Beethoven. Αγαπώ και θαυμάζω πολύ, τους σπουδαίους αυτούς συνθέτες και έψαχνα την ευκαιρία να συμπεριληφθούν σε ένα πρόγραμμα.

 

 

Τι ήταν αυτό που έκαναν οι παραπάνω συνθέτες που έζησαν στη Βιέννη και πώς επηρέασαν την παγκόσμια μουσική δημιουργία;

Είναι τόσο σπουδαίο και μεγάλο το έργο των τριών αυτών συνθετών. Ένας όγκος μουσικών συνθέσεων, ξεχώρισαν την περίοδο αυτή, που διαδέχτηκε το Μπαρόκ κι έφερε καινούριες ιδέες, καθώς και τη συνέχεια – ειδικά με το έργο του Μπετόβεν –στην εποχή του ρομαντισμού.

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τα έργα που θα ακούσουμε;

Το ρεσιτάλ μου, περιλαμβάνει τέσσερα σπουδαία έργα. Η σονάτα σε Φα μείζονα kv 332 του Μότσαρτ και το Andante με τις παραλλαγές σε Φα ελάσσονα του Χάυντν, είναι τα πρώτα έργα που θα ακούσετε. Στη συνέχεια, ένα πιο σπάνιο έργο του Μπετόβεν, τη φαντασία σε Σολ ελάσσονα έργο 77 και τέλος την σονάτα έργο 53, επίσης του Μπετόβεν. Ένα πρόγραμμα με λυρισμό, δυναμικά και δεξιοτεχνικά περάσματα, αλλά κυρίως με τις υπέροχες μουσικές φράσεις των «Γιγάντων» της κλασικής περιόδου.

 

Κατά τη γνώμη ποια είναι η θέση της κλασικής μουσικής και των κλασικών συνθετών σήμερα; Είναι ένα είδος που αγγίζει τους νέους;

Η Ελλάδα σίγουρα, δεν έχει την ίδια παράδοση στην κλασική μουσική, όπως άλλες χώρες της Ευρώπης. Πολλοί είναι οι λάτρεις της κλασικής μουσικής και στη χώρα μας. Στις μέρες μας πάντως, ειδικά οι νέοι άνθρωποι δεν αρέσκονται ν’ ακούν ιδιαίτερα κλασική μουσική. Αυτό συμβαίνει βέβαια κι εκτός Ελλάδας, το συζητάω με συναδέλφους μου στο εξωτερικό. Υποχρέωσή μας είναι, να οδηγήσουμε τους νεότερους, να αγαπήσουν ακούσματα υψηλής ποιότητας και ευαισθησίας.

 

 

Πληροφορίες για τη συναυλία «Η κλασική Βιέννη του 18ου αιώνα»

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα «Andante con variazioni» σε Φα ελάσσονα, Hob. XVII/6 του J. Haydn, τη Σονάτα σε Φα μείζονα, ΚΝ. 332 του W. A. Mozart, τη Φαντασία σε Σολ ελάσσονα, εργ. 77 και τη Σονάτα σε Ντο μείζονα έργ. 53 “Waldstein” του L. V. Beethoven.

Πιάνο: Άρης Γραικούσης
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

 

Πού: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & M. Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, τηλ. 210 3611206

Πότε: Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, στις 20.30

Εισιτήρια: 20, 15 και 10 ευρώ

Διάρκεια: 70 λεπτά

Προπώληση, πληροφορίες, κρατήσεις: www.thf.gr και στο ταμείο του Ιδρύματος | στο 210 3611206
www.thf.gr και http://www.arisgraikousis.com/