Μιχαήλ Άνθης: «Το έργο “Κίνηση ΜΑΤ” πραγματεύεται το κρυφτούλι που παίζουμε όλοι με τον εαυτό μας»

«Φελίτσε και Λίλυ: Ένας άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους» στο θέατρο Vault
24 Νοεμβρίου 2022
Γιώργος Μαρτίνος: «Η “Νύχτα των Μυστικών” είναι ένα σύγχρονο έργο που πραγματεύεται την έννοια της κακοποίησης σε όλα τα επίπεδα μιας σχέσης και σε όλες της τις εκφάνσεις»
24 Νοεμβρίου 2022

O Μιχαήλ Άνθης υπογράφει το κείμενο και σκηνοθετεί την παράσταση «Κίνηση ΜΑΤ» που ανεβαίνει στο θέατρο Αυλαία.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Σκηνοθετεί τη Ματθίλδη Μαγγίρα και τον Γιώργο Κοψιδά στην παράσταση «Κίνηση ΜΑΤ». Ο βραβευμένος με τέσσερα κρατικά βραβεία Μιχαήλ Άνθης, μιλάει στο theatermag για την εκρηκτική κωμωδία χαρακτήρων και καταστάσεων, ανάμεσα στην εξουσία και τον πολίτη, που έγραψε ο ίδιος και σκηνοθετεί στο Θέατρο Αυλαία.

 

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το έργο «Κίνηση ΜΑΤ» και πώς αποφασίσατε να το σκηνοθετήσετε;

Θεωρούσα ότι λείπει μια κωμωδία, που να θίγει τη σχέση εξουσίας-πολίτη. Οι περισσότερες, καταπιάνονται με θέματα ερωτικής απιστίας. Όταν ήρθε κι η ιδέα για έναν άντρα των ΜΑΤ και μία αναρχικιά σε μια ταράτσα, τη στιγμή που η πόλη από κάτω καίγεται, είπα «αυτό είναι, θα το γράψω». Όσο για την σκηνοθεσία, ήταν ιδέα του παραγωγού μου Γιάννη Μακρίδη, που συνέπεσε και με τη δική μου ανάγκη να προχωρήσω στην πέμπτη σκηνοθεσία μου.

 

Ο Γιώργος Κοψιδάς και η Ματθίλδη Μαγγίρα, ερμηνεύουν στην παράσταση «Κίνηση ΜΑΤ» που σκηνοθετεί ο Μιχαήλ Άνθης. (Φωτογραφίες: \Greek Instagramers Events).

 

Ποια είναι τα θέματα που πραγματεύεται το έργο;

Εκτός από την προαναφερθείσα σχέση εξουσίας-πολίτη, το έργο πραγματεύεται το κρυφτούλι που παίζουμε όλοι με τον εαυτό μας. Να έχουμε δηλαδή, υποστεί μια βαριά ήττα σε κάποιον τομέα της προσωπικής μας ζωής και να ψάχνουμε να βρούμε, πως θα σκεπάσουμε αυτή την ήττα, ξεσπώντας πάνω σε κάποιον άλλο και κηρύσσοντας μικρούς πολέμους, για να επιβεβαιώσουμε το «εγώ» μας, αντί να το αλλάξουμε. Κι όπως λέει κι ο Τολστόϊ, «όλοι θέλουν ν’ αλλάξουν τον κόσμο, κανένας τον εαυτό του».

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τους δύο χαρακτήρες του έργου;

Αντιπροσωπεύουν δύο ολότελα διαφορετικούς κόσμους. Ο Θωμάς, ο άντρας των ΜΑΤ, έναν φαλλοκράτη που δεν βλέπει πέραν της σωματικής του ρώμης και του αντρικού εγωϊσμού του, και η Ισμήνη μία επαγγελματίας διαδηλώτρια, που υποστασιάζεται με το να παίρνει μέρος σε επεισοδιακές διαδηλώσεις, αναζητώντας εκεί τον χαμένο ή πιο σωστά, τον μπερδεμένο εαυτό της. Και οι δύο, για αλλού τραβούσαν κι αλλού τους έφεραν οι προσωπικές τους απογοητεύσεις.

 

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τους ηθοποιούς Ματθίλδη Μαγγίρα και Γιώργο Κοψιδά;

Ενίοτε με εντάσεις, όπως υποβάλλει η δημιουργική διαδικασία, αλλά θεωρώ παραγωγικότατη. Είναι και οι δύο εξαιρετικοί ηθοποιοί.

 

Πρόκειται για μια κωμωδία. Μπορείτε να μας περιγράψετε μια σκηνή από την παράσταση, ίσως κάποια που ξεχωρίζετε εσείς;

Είναι πολλές, αλλά ας σταθώ σ’ εκείνη που η Ισμήνη έχει παραγγείλει και τρώει πίτσα, προσφέρει στον Θωμά και εκείνος αρνείται. Κι όταν η Ισμήνη του λέει «πάρε, σού τρέχουνε τα σάλια», ο Θωμάς απαντάει με το αμίμητο… «Μ’ έχεις δει εμένα να νηστεύω;». Και κείνη του λέει… «Γιατί υπάρχουν και κάποιοι που σ’ έχουν δει; Κάνεις εξέδρα; Κόβεις κι εισιτήρια;» Στη συνέχεια, ο Θωμάς περιγράφει το χρόνο και τον τρόπο που νηστεύει. Δεν θα σας πω τη συνέχεια, την οποία θεωρώ πολύ αστεία.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Κίνηση ΜΑΤ»

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Άνθης
Σχεδιασμός σκηνικού: Ροζαμάλια Κυρίου
Κοστούμια: M-Paul, Ροζαμάλια Κυρίου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Μιχαήλ Άνθης
Μουσική: Χριστόφορος Γερμενής
Βοηθός σκηνοθέτη: Παύλος Εμμανουηλίδης
Φωτογραφίες: \Greek Instagramers Events

Πρωταγωνιστούν: Ματθίλδη Μαγγίρα, Γιώργος Κοψιδάς

 

Πού: Θέατρο Αυλαία, 2ας Μεραρχίας και Κουντουριώτου 182, Πασαλιμάνι, τηλ. 210 4297771 και 6906 461616, www.avlaiatheatro.gr

Πότε: από 25 Νοεμβρίου 2022 και κάθε Παρασκευή στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Εισιτήρια: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (μειωμένο)

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/kinisi-mat/?lang=el