Ελένη Ζαραφίδου: «Ο τίτλος της παράστασης προετοιμάζει τον θεατή, γι’ αυτό που θα παρακολουθήσει»
24 Νοεμβρίου 2022
«Φελίτσε και Λίλυ: Ένας άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους» στο θέατρο Vault
24 Νοεμβρίου 2022
Ελένη Ζαραφίδου: «Ο τίτλος της παράστασης προετοιμάζει τον θεατή, γι’ αυτό που θα παρακολουθήσει»
24 Νοεμβρίου 2022
«Φελίτσε και Λίλυ: Ένας άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους» στο θέατρο Vault
24 Νοεμβρίου 2022

Οι ηθοποιοί της παράστασης «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» που σκηνοθετεί η Σοφία Καραγιάννη στο θέατρο 104. (Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου).

Η Σοφία Καραγιάννη σκηνοθετεί την παράσταση του έργου «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» του Χρόνη Μίσσιου, η οποία παρουσιάζεται από τις 5 Δεκεμβρίου στο θέατρο 104. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός και Γιάννης Μάνθος.

Η ομάδα Gaff, μετά την «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ, που απέσπασε το Βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου από την Ένωση Θεατρικών Κριτικών, και το Βραβείο καλύτερης παράστασης, σκηνοθεσίας, και καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στα 11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022, μεταφέρει στη σκηνή του Θεάτρου 104, το αφήγημα του Χρόνη Μίσσιου «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς».
Πρόκειται για μια εξομολόγηση διώξεων, συλλήψεων, φυλακίσεων και βασανιστηρίων. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που η Ελλάδα παραδίνεται στο χάος του Εμφυλίου, ο δεκαεξάχρονος Χρόνης Μίσσιος συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Αποφυλακίζεται το 1973, αφού έχει περάσει εικοσιένα χρόνια σε φυλακές και εξορίες. Αυτήν την περίοδο της ζωής του διηγείται στο σπουδαίο αφήγημα-μαρτυρία «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς».

 

 

«Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη», έλεγε ο Μίσσιος. Η θέση του αυτή δίνει στην ομάδα μας το έναυσμα να τολμήσουμε να ανεβάσουμε στη σκηνή τις αυτοβιογραφικές αναμνήσεις ενός πραγματικά γενναίου. Ίσως γιατί η περίοδος που διανύουμε μοιάζει να έχει κάτι από τη σκοτεινή νιότη του Μίσσιου. Ίσως πάλι γιατί ο Μίσσιος δεν απευθύνεται μόνο στο νεκρό του φίλο αλλά κυρίως στους απόντες, σε ‘μάς. Ίσως γιατί η αντίληψη του Μίσσιου για τη ζωή , την ιστορία, το όνειρο δεν είναι μόνο γεμάτη από πολιτική κριτική αλλά και από αισιοδοξία για τη ζωή και πίστη στη δημιουργική δύναμη του ανθρώπου. Ίσως, πάλι, γιατί μας έχουν συμβεί αδιανόητα πράγματα και είναι η στιγμή να αναρωτηθούμε, πώς αντιστέκεται κάποιος σήμερα;

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς»

Κείμενο: Χρόνης Μίσσιος
Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη
Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη, Μυρτώ Αθανασοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Μουσική: Μάνος Αντωνιάδης
Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Φωτισμοί: Βασιλική Γώγου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθανασία Κυμπούρη
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή:GAFF

Ερμηνεία: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός, Γιάννης Μάνθος

 

Πού: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι (σταθμός Μετρό: Κεραμεικός)

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6947 409435, 210 3455020

Πότε: από 5 Δεκεμβρίου 2022 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλειες)

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/kala-esy-skotothikes-noris/?fbclid=IwAR3KZTDQVUcPtcIasU5RcH9RUTSajSjZEKxMkXHB9RQhohiDn3zDG0yysYg

 

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.