Φώτης Μακρής: «Το μυθιστόρημα του Φάλαντα, μάς αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο εγκαθίσταται στις ανθρώπινες συνειδήσεις ο ολοκληρωτισμός, απειλώντας με πλήρη αφανισμό, τόσο την ψυχή όσο και το σώμα»

Αλέξανδρος Μαράκης: «Οι ρόλοι μου στην παιδική σκηνή του θεάτρου “Κάτω απ’ τη γέφυρα” έχουν πολύ ενδιαφέρον για μένα, καθώς δεν περίμενα ότι θα παίξω κάτι αντίστοιχο»
21 Νοεμβρίου 2022
Είδαμε την παράσταση «Δεν είναι Παιχνίδι» από τη Θεατρική Oμάδα Ανδρομέδα
21 Νοεμβρίου 2022

Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει και σκηνοθετεί την παράσταση «Ο καθένας πεθαίνει μόνος του» η οποία ανεβαίνει στο Studio Μαυρομιχάλη.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει τη σκηνοθεσία και τους φωτισμούς της παράστασης. Επιπλέον, ερμηνεύει το ρόλο του επιθεωρητή της Γκεστάπο, Έσεριχ και έχει κάνει τη διασκευή και τη δραματουργική επεξεργασία μαζί με τη Στέλλα Κρούσκα και τη Έφη Ρευματά. Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και δραματουργός Φώτης Μακρής, μας μιλά για την παράσταση «Ο καθένας πεθαίνει μόνος του», η οποία παρουσιάζεται στο Studio Μαυρομιχάλη.

 

Πώς αποφασίσατε να σκηνοθετήσετε το  μυθιστόρημα του Χανς Φάλαντα «Ο καθένας πεθαίνει μόνος του»;

Είναι αυτό που λένε «έρωτας με την πρώτη ματιά». Διάβαζα το μυθιστόρημα και κάπου στην μέση του, αποφάσισα ότι κάποια στιγμή θα το κάνω στο θέατρο. Και ήρθε η ώρα. Το θέμα του (Ναζιστική Γερμανία), το γεγονός ότι στηρίζεται σε αληθινή ιστορία, ο τρόπος γραφής, οι πολλοί διάλογοι που το καθιστούν έντονα θεατρικό και κυρίως, το βάθος της ανάλυσης του φασιστικού φαινομένου και του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται από τους ανθρώπους, ήταν κάποια από τα στοιχεία που με έκαναν να θέλω να το παρουσιάσω στο θέατρο.

Επίσης, το έργο εξετάζει και ένα θέμα, που πολλοί λίγοι το έχουν θίξει. Το θέμα της αντίστασης των Γερμανών στο ναζισμό. Μάλιστα, ο Πρίμο Λέβι είπε, ότι το «Ο καθένας πεθαίνει μόνος του», είναι το συγκλονιστικότερο μυθιστόρημα που έχει γραφτεί για την αντίσταση των Γερμανών στο ναζισμό. Τέλος, αφού αποφάσισα να το μεταφέρουμε στο θέατρο, ανακάλυψα ότι στην Γερμανία έχει ανέβει σε πολλές παραγωγές και βέβαια αυτό με χαροποίησε ιδιαίτερα.

 

 

Πέρα από τη σκηνοθεσία έχετε κάνει τη διασκευή και τη δραματουργική επεξεργασία μαζί με τη Στέλλα Κρούσκα και την Έφη Ρευματά. Πώς ήταν η συνεργασία σας, πόσο χρόνο σας πήρε αυτή η δουλειά;

Ήταν μια επίπονη εργασία, καθώς είχαμε 650 σελίδες να διαχειριστούμε. Δουλέψαμε περίπου έξι μήνες, με τις διαφωνίες μας και τις συμφωνίες μας. Αλλά ο σκοπός μας και η αγάπη μας για το έργο του Φάλαντα, ήταν πάνω από οποιαδήποτε δυσκολία και τελικά τα βρήκαμε, συμφωνώντας σε όλα τα βασικά σημεία τα διασκευής.

 

 

Τι σημαίνει ο τίτλος της παράστασης «Ο καθένας πεθαίνει μόνος του» και ποιο είναι το θέμα της;

Σημαίνει ακριβώς αυτό που λέει. Ο καθένας μπροστά στο θάνατο είναι μόνος του και μόνος του, αποφασίζει πώς θα τον αντιμετωπίσει. Το μυθιστόρημα του Φάλαντα, μάς αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο εγκαθίσταται στις ανθρώπινες συνειδήσεις ο ολοκληρωτισμός, απειλώντας με πλήρη αφανισμό, τόσο την ψυχή όσο και το σώμα. Μας υπενθυμίζει, ότι ο ναζισμός δεν είναι ένα μουσειακό απολίθωμα του παρελθόντος, αλλά μια υπαρκτή απειλή στο σήμερα. Κάθε μυθιστόρημα, όπως το «Ο καθένας πεθαίνει μόνος του», που περιγράφει τη φρίκη μιας τέτοιας κοινωνίας, είναι ένας ακόμη λόγος να παλέψουμε και να φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά: «Ποτέ ξανά!».

Κεντρική ιστορία είναι αυτή των Κβάνγκελ, μια αληθινή ιστορία, την οποία ανακάλυψε ο συγγραφέας σε φακέλους της Γκεστάπο μετά το τέλος του ναζιστικού καθεστώτος. Ο Ότο Κβάνγκελ, είναι ένας εργοδηγός σε εργοστάσιο επίπλων, που έχει μετατραπεί σε εργοστάσιο που φτιάχνει φέρετρα. Η Άννα είναι η γυναίκα του. Όταν ο γιος τους σκοτώνεται στον πόλεμο, αποφασίζουν να αντισταθούν με τον δικό τους τρόπο. Γράφουν κάρτ ποστάλ κατά του Χίτλερ, που τις αφήνουν σε κεντρικά σημεία για να αφυπνίσουν τον Γερμανικό λαό. Με άξονα αυτήν την ιστορία, ο Φάλαντα, δημιουργεί μια τοιχογραφία γεγονότων, προσώπων και εποχής. Μια διεισδυτική αποτύπωση χαρακτήρων και των κινήτρων, των σκέψεων και της συμπεριφορά τους, απέναντι στο καθεστώς.

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Ο επιθεωρητής της Γκεστάπο, Έσεριχ, είναι μια πολύ περίεργη προσωπικότητα. Ξεκινάει στο έργο, σαν ένας τυπικός αστυνομικός, που κάνει τη δουλειά του και καταλήγει να συνειδητοποιήσει σιγά σιγά, την φρίκη του καθεστώτος, με αποτέλεσμα πλέον να μην μπορεί να το υπηρετήσει, και τελικά… Εντάξει, δεν θα πούμε παρακάτω. Ας κρατήσουμε ένα σασπένς για τους θεατές.

 

 

Υπάρχει κάποια φράση ή κάποια σκηνή την οποία ξεχωρίζετε και γιατί;

Μια φράση που την έχουμε κάνει και γκράφιτι έξω από το θέατρο: «Ο καθένας με τις δυνάμεις του. Το βασικότερο, να αντιστέκεσαι!».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ο καθένας πεθαίνει μόνος του»

Μετάφραση: Έφη Ρευματά
Διασκευή – Δραματουργική επεξεργασία : Φώτης Μακρής, Στέλλα Κρούσκα, Έφη Ρευματά
Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Φώτης Μακρής
Σκηνικά – Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Μουσική – Μουσική επιμέλεια: Φοίβος Σαμαρτζής – Στέλλα Κρούσκα
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Παίζουν: Κωνσταντίνος Δημητρακάκης, Βασιλίνα Κατερίνη, Στέλλα Κρούσκα, Φώτης Μακρής, Στέλιος Πετράκης, Έφη Ρευματά, Φοίβος Σαμαρτζής, Κλεοπάτρα Τολόγκου, Μενέλαος Χαζαράκης

 

Πού: Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, τηλ. 210 6453330

Πότε: από 5 Νοεμβρίου 2022 και κάθε Σάββατο στις 20.30 και κάθε Κυριακή στις 19.00

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό, κάτω των 25 ετών, άνω των 65), 10 ευρώ (άνεργοι, ατέλειες, Α.Μ.Ε.Α.)

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/o-kathenas-pethainei-monos-tou/