Είδαμε την παράσταση «Δεν είναι Παιχνίδι» από τη Θεατρική Oμάδα Ανδρομέδα

Φώτης Μακρής: «Το μυθιστόρημα του Φάλαντα, μάς αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο εγκαθίσταται στις ανθρώπινες συνειδήσεις ο ολοκληρωτισμός, απειλώντας με πλήρη αφανισμό, τόσο την ψυχή όσο και το σώμα»
21 Νοεμβρίου 2022
Ο Νικόλας Βαγιονάκης για δεύτερη χρονιά με το «Μεφίστο» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
22 Νοεμβρίου 2022

Η Φανή Γρύλλη, η Ντίνα Κούκου, η Σοφία Ρούβα και η Αναστασία Τσούτση είναι οι τέσσρις ηθοποιοί που ερμηνεύουν στην παράσταση «Δεν είναι Παιχνίδι». (Φωτογραφίες: Τhe Krank).

Sharing is caring!

 

Γράφει η Θεατρολόγος Μαρία Μαρή

 

«Δεν είναι Παιχνίδι», είναι ο τίτλος της πρώτης παράστασης η οποία παρουσιάζεται από τη θεατρική ομάδα Ανδρομέδα και εγκαινιάζει το νέο θέατρο Noūs-Creative space, ένα θέατρο που πέραν των παραστάσεων, φιλοξενεί θεατρικά εργαστήρια για ενηλίκους και παιδιά και εργαστήρι ζωγραφικής. Πρόκειται για έναν καινούργιο χώρο τέχνης, που ιδρύθηκε μέσα στα χρόνια της κρίσης, μια ικμάδα φωτός, μια ελπίδα ότι παρ’ όλες τις αντιξοότητες, το πνεύμα του ανθρώπου θα αντιδρά πάντα και θα επιζητά την τέχνη για να αποθεραπεύεται.

 

Η Ανδρομέδα και το θέατρο Ντοκουμέντο

Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα, που αποτελείται από τη Φανή Γρύλλη, τη Ντίνα Κούκου, τη Σοφία Ρούβα και την Αναστασία Τσούτση, υπηρετεί από το 2018 -εδώ και τέσσερα σε λίγο πέντε χρόνια- ένα συγκεκριμένο είδος θεάτρου, το θέατρο Ντοκουμέντο.
Η βία, είναι κυρίως ο τομέας που μελετούν και αυτόν αντιμάχονται, μέσα από τη θεατρική δημιουργία. Το είδος αυτό, δίνει μέσω της τέχνης, δίοδο έκφρασης στην επικαιρότητα και την Ιστορία. Χειρίζεται αληθινά ιστορικά γεγονότα, καθώς και πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα. Παλιότερες παραστάσεις της ομάδας, όπως οι «Γυναίκες από Χώμα» με τις μαρτυρίες των οροθετικών γυναικών, το «Κατανόησέ με ή σε Καταβροχθίζω», που πραγματεύτηκε την κακοποίηση παιδιών απ’ όλο τον κόσμο και το «ΕΜΠΟΡΙΟ» που αφορούσε την Εμπορία Ανθρώπων και το Trafficking, αποδεικνύουν με πόση τόλμη θίγουν καυτά κοινωνικά θέματα, ενώ παράλληλα προκαλούν την άμεση αντίδραση του ανθρώπου απέναντι σε αυτά.

 

 

Εγκλωβισμένοι στις σκοτεινές διαδρομές του Διαδικτύου

Η φετινή παράσταση της ομάδας Ανδρομέδα «Δεν είναι Παιχνίδι», καταπιάνεται με τα Ηλεκτρονικά Εγκλήματα. Είναι τραγικό να σκεφτεί κανείς, τους νέους -κυρίως- ανθρώπους που η κοινωνία έχει θρηνήσει, εγκλωβισμένους στα καλώδια και τις υπόγειες, σκοτεινές διαδρομές του Διαδικτύου. Είναι γεγονός, ότι ο κορονοϊός και η καραντίνα, επιδείνωσε το φαινόμενο αυτό και επέτεινε τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι σκηνοθέτες της παράστασης, Παναγιώτης Ι.Ε. Βασιλείου και Αναστασία Τσούτση, κλήθηκαν να κάνουν μια ενδελεχή έρευνα για το μεγάλο θέμα των διαδικτυακών παιχνιδιών, τα κοινωνικά δίκτυα, την απομόνωση των νέων ανθρώπων, τα αδιέξοδά τους, το πόσο βεβαρυμμένο είναι το περιβάλλον των παρεών, που συμπαρασύρουν μέχρι εσχάτων, αδύναμα να αντιδράσουν πλάσματα, νέους που δεν μπορούν να δουν τον εαυτό τους έξω από το διαδίκτυο ή δεν μπορούν να αναζητήσουν διεξόδους και απεξάρτηση, από έναν εθισμό, που τους «τρώει» το μυαλό, το συναίσθημα και τη ζωή.

Το θέατρο Ντοκουμέντο έρχεται να αφυπνίσει, να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, να προλάβει και να λειτουργήσει σαν καθρέφτης, απέναντι στο κοινωνικό σώμα και να το προκαλέσει να αντιδράσει, να πάρει θέση.

 

 

Η παράσταση «Δεν είναι Παιχνίδι»

Τέσσερα στατικά, απρόσωπα σώματα -υποτίθεται μια παρέα φίλων, όμως θα μπορούσε να είναι ο καθένας απο εμάς- σαν ολογράμματα με διαφορετικό φωτισμό, μπλε, πράσινο, κόκκινο και λευκό, συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι που δεν τελειώνει. Τους φωτισμούς, έχουν επιμεληθεί οι δύο σκηνοθέτες της παράστασης, Παναγιώτης Ι.Ε. Βασιλείου και Αναστασία Τσούτση.

Όταν τελειώσει ένας γύρος παιχνιδιού, πάντα ο επόμενος είναι ανοιχτός και ακούγεται η δελεαστική παρότρυνση – η πρόταση «συνεχίζουμε;». Και συνεχίζουν, αλλά με ποιο τίμημα και ποιες απώλειες κάθε φορά; Η δυστοπική ατμόσφαιρα που δημιουργείται από το σκηνικό, τους ήχους και τον φωτισμό, τονίζεται από την ακινησία των ηθοποιών, την αυστηρή υπακοή στο δίκτυο, την παρουσία απειλητικών καλωδίων παντού στο χώρο (την εικαστική επιμέλεια και τη σκηνογραφία υπογράφει ο The Krank, καθώς και τις φωτογραφίες της παράστασης) και την αντίστοιχη δυναμική μουσική του Solmeister.

Ο The Krank, ο Βασίλης, είναι ένας εικαστικός, επηρεασμένος ουσιαστικά από την τεχνολογία, την οποία αναγνωρίζει ως νέα πραγματικότητα για τον σύγχρονο άνθρωπο. Krank στα γερμανικά, σημαίνει «άρρωστος» και οι ιστορίες που αφηγείται μέσα από την τέχνη του, είναι γραμμένες σε μια βαθιά εικαστική γλώσσα, που ανακλά τον αντίκτυπο της σύγχρονης ζωής, στην ανθρώπινη ψυχολογία και στην ευρύτερη κοινωνία. Αυτές οι καλωδιώσεις, σκόρπιες μέσα στο θέατρο και στη σκηνή, συμβολίζουν αυτόν τον εγκλωβισμό του ανθρώπου και τον έλεγχο της σκέψης και της ζωής του.

Συμπληρωματικά και απόλυτα ταιριαστά, ο Μανώλης Σολιδάκης ή Solmeister, κάνει μια μουσική μείξη από ροκ, ποπ πανκ και αγνό emo, με βασικό μοτίβο το χιπ-χοπ, πιάνει ακριβώς τον σφιγμό των ευαίσθητων νέων της εποχής μας, τα αδιέξοδά τους, την εσωτερική τους ματαίωση.
Να σημειώσουμε, ότι σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τα κακοποιητικά περιστατικά εναντίων διαφόρων προσώπων στο διαδίκτυο, είναι ολοένα και περισσότερα. Το Dark web, ένα παράλληλο σκοτεινό σύμπαν, είναι ένας ανώνυμος διαδικτυακός ιστός, προσβάσιμος μόνο από σκιώδεις χρήστες, για παράνομες εφαρμογές, όπου υπάρχει πάντα σαν ένα δέλεαρ, για κάτι επικίνδυνο και απαγορευμένο, που έχει όμως καταστροφικά αποτελέσματα.

Σε γενικές γραμμές, τρομοκρατικά δίκτυα, υπηρεσίες, κατάσκοποι, έμποροι ναρκωτικών, δολοφόνοι για μίσθωση, καθώς και εκείνοι που ψάχνουν για παιδική πορνογραφία, αποκτούν πρόσβαση σχεδόν καθημερινά στο σκοτεινό χώρο του Deep Web. Ένα αθώο παιδί που πειραματίζεται, μπορεί να βρεθεί εγκλωβισμένο και παρασυρμένο σε αυτό το δίκτυο, ακόμη και σε τουρνουά, όπου οι διαγωνιζόμενοι αγωνίζονται μέχρι θανάτου σε καταστάσεις τύπου Gladiator.

 

 

Βασισμένη σε αληθινές μαρτυρίες

Όλες οι παραστάσεις της ομάδας Ανδρομέδα, βασίζονται σε αληθινές μαρτυρίες, όπως και η συγκεκριμένη «Δεν είναι Παιχνίδι», που παρουσιάζεται στο θέατρο Noūs-Creative space, που βασίζεται επίσης, σε αληθινά γεγονότα και μαρτυρίες γυναικών και ανήλικων κοριτσιών, που έχουν εκτεθεί σε κακοποιητικές συνθήκες στο διαδίκτυο. Τι σημαίνει αυτό; Βλέπουμε τις τέσσερις ηρωίδες του έργου, τις οποίες υποδύονται οι Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Σοφία Ρούβα και Αναστασία Τσούτση, να μιλούν για τις εμπειρίες τους στο διαδίκτυο, καθώς και μέσα από τα social media, από ιντερνετικά παιχνίδια ή και ψεύτικες σχέσεις, έχουν πέσει θύματα εκβιασμού, sextortion, revenge porn, bullying, challenges. Πολλά από αυτά, οδηγούν σε αυτοκτονίες.

Το σατανικό στοιχείο της παράστασης είναι η προτροπή, η απλή ερώτηση «Συνεχίζουμε;». Ένας πειρασμός που νομίζει κάποιος ότι θα τον σώσει από τη μοναξιά, ότι θα συμμετέχει σε ένα «παρεάκι», που όμως έχει μοιραία αποτελέσματα. Είναι σαν την προτροπή για χρήση ναρκωτικών, είναι η ίδια εξάρτηση, ίσως και χειρότερη.

Γι΄αυτό και η παρουσία της κ. Αναστασίας Βλαχογεωργάκη, Υπεύθυνης Μονάδας για την έγκαιρη Παρέμβαση της Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου ΚΕΘΕΑ, την ημέρα της πρεμιέρας ήταν σημαντική. Η ίδια, ήταν πραγματικά συγκινημένη για τη σκηνική απόδοση αυτού του μέγιστου δεινού, που δυστυχώς πλήττει τους νέους κυρίως ανθρώπους, αλλά και τους μοναχικούς και επεσήμανε την σπουδαιότητα του θεατρικού εγχειρήματος.

Εν κατακλείδι, αυτό που μας έμεινε από την παράσταση «Δεν είναι Παιχνίδι», είναι πως η λεκτική, και όχι μόνο, βία στα chat rooms και dating apps, αλλά και η εξάρτηση από τα παραπάνω, η εμμονική προσήλωση του σύγχρονου ανθρώπου σε αυτά, ο εθισμός του, η αδυναμία του ατόμου να διαχειριστεί την καθημερινότητά του και να αφήνεται εγκλωβισμένος, τον οδηγούν στο να παρασύρεται στην αφάνεια και στη ισοπέδωσή του. Βασικό είναι, όταν κάποιος απειλείται ή νιώθει ότι χάνει κάπως την επιθυμητή ισορροπία, να απευθύνεται στους κατάλληλους φορείς και να ζητάει βοήθεια.

Το ΚΕΘΕΑ και η Μονάδα του για την Έγκαιρη Παρέμβαση για την Προβληματική Χρήση του Διαδικτύου, διοργανώνει συχνά, σειρές ενημερωτικών παρεμβάσεων για την εξάρτηση από το διαδίκτυο για γονείς και εκπαιδευτικούς, σε συνεργασία με σχολεία της Αττικής. Προσφέρει δε, υπηρεσίες σε νέους, εθισμένους στο Διαδίκτυο και στα video games. Στόχοι των προγραμμάτων αυτών, είναι να περιοριστεί ο χρόνος που καταναλώνεται μπροστά στον υπολογιστή και στα video games και να μπορέσει ο νέος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δυσκολίες της ηλικίας του.
Άλλωστε, το θέατρο Ντοκουμέντο, είναι ένα στρατευμένο είδος θεάτρου που υπηρετούν με μεγάλη συνέπεια τα μέλη της ομάδας Ανδρομέδα και σε κάθε τους παράσταση καλούν τους θεατές να είναι σε εγρήγορση και ενεργή αντιμετώπιση. Μια παράσταση που πρέπει να παρακολουθήσουν οπωσδήποτε έφηβοι και γονείς.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Δεν είναι Παιχνίδι»

Συγγραφή έργου/σύνθεση κειμένων: Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα
Σκηνοθεσία- Φωτισμοί: Παναγιώτης Ι.Ε. Βασιλείου και Αναστασία Τσούτση
Εικαστική Επιμέλεια-Σκηνογραφία: The Krank
Μουσική σύνθεση: Solmeister
Τeaser/ Trailer παράστασης: Βίνα Σέργη
Γραφιστική Επιμέλεια: Νοve Graphics
Sound design: Γιάννης Ανδριτσόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Τhe Krank
Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Σοφία Ρούβα, Αναστασία Τσούτση
Τυπογραφείο για την καλλιτεχνική επιμέλεια και έκδοση του προγράμματος- βιβλίου 100σελ. της παράστασης: Εκδόσεις ΚΨΜ
Παραγωγή – Έρευνα για την επιμέλεια κειμένων: Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
* Το κείμενο της παράστασης διαμορφώθηκε μέσα από την έρευνα της ομάδας για το θέμα μέσα  από αξιόπιστες  πηγές, ντοκιμαντέρ, και, κυρίως, μαρτυρίες ανθρώπων.

 

Πού: Θέατρο Noūs- Creative space, Τροίας 34, Αθήνα, τηλ. 210 823 7333

Πότε:  από 26 Οκτωβρίου 2022 και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00 (για 30 παραστάσεις)

Εισιτήρια: 13 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (Φοιτητές-ριες/ AμΕΑ/ άνω των 65/ Κάτοχοι κάρτας ανεργίας (ΟΑΕΔ), 5 ευρώ (ατέλειες)

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/deneinaipaixnidi/

Πληροφορίες/κρατήσεις: 698 084 2423 και 210 823 7333  (ώρες επικοινωνίας: 12.00- 20.00)

mail: info@theatrenous-c HYPERLINK “mailto:info@theatrenous-creativespace.com”reativespace.com
Site: www.theatrenous-creativespace.com

Η παράσταση «Δεν είναι Παιχνίδι» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Και με τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ.
ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ & ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
ΜΟΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Το ΚΕΘΕΑ παρέχει δωρεάν προγράμματα υποστήριξης για εφήβους/ες και νεαρούς/ες ενήλικες 13-21, που εκδηλώνουν προβληματική χρήση σε εφαρμογές του διαδίκτυου και των video games, καθώς και στις οικογένειές τους.
Τηλ.2109212304  email:info@prevention.gr
www.prevention.gr
Τηλεφωνική γραμμή: 1145
Δεν είναι Παιχνίδι
ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ