4+1 ερωτήσεις για τη Τζέσικα Κουρτέση και τη Λουκία Ανάγνου

«Τα Παιδιά Του Ήλιου» για δεύτερη σεζόν στο Θέατρο Αλκμήνη
17 Νοεμβρίου 2022
Ο Θόδωρος Γράμψας σκηνοθετεί την παράσταση «Ζουβέ – Ελβίρα»
18 Νοεμβρίου 2022

Η Λουκία Ανάγνου και η Τζέσικα Κουρτέση σκηνοθετούν και ερμηνεύουν στην παράσταση του έργου «Αγάπης Αγώνας Άγονος» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που παρουσιάζεται στο Θέατρο Art 63 Χώρος Τέχνης. (Φωτογραφίες, Trailer, Artwork: Χρήστος Συμεωνίδης).

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφουν τη σκηνοθεσία της παράστασης του έργου «Αγάπης Αγώνας Άγονος» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Το theatermag θέτει πέντε ερωτήσεις στη Τζέσικα Κουρτέση και στη Λουκία Ανάγνου για την ομώνυμη παράσταση που ανεβαίνει στο Θέατρο Art 63 Χώρος Τέχνης. Οι δύο καλλιτέχνιδες πρωταγωνιστούν επίσης, μαζί με μια ομάδα νέων ηθοποιών, στο νεανικό αυτό σαιξπηρικό έργο, όπου ο ποιητής παρουσιάζει γλαφυρά την εποχή του, σατιρίζοντας με το σχολαστικό του χιούμορ τα πάθη, τις αδυναμίες, τη νοοτροπία και τα ήθη.

 

Θα θέλατε να μας πείτε πώς ξεκινά η παράσταση;

Τζέσικα Κουρτέση: Η παράσταση ξεκινάει με ένα τραγούδι που μας βάζει δυναμικά στην ιστορία.

Λουκία Ανάγνου: Με αυτόν τον τρόπο απαντάμε στα τρία θεμελιώδη θεατρικά ερωτήματα: «ποιοι είμαστε; Που είμαστε; Τι έχει συμβεί;»
Προσπαθούμε να εντάξουμε τον θεατή στην ιστορία, διατηρώντας όμως πάντα την αίσθηση του παραμυθιού.

 

 

Πώς αποφασίσατε να σκηνοθετήσετε την παράσταση «Αγάπης Αγώνας Άγονος»;

Λουκία Ανάγνου: Ήταν και είναι, μια προσωπική ανάγκη να μιλήσω για τον έρωτα και το πώς τον βιώνουμε στο σήμερα, χρησιμοποιώντας μια ιστορία που γράφτηκε περίπου μισό αιώνα πριν και κάνοντας την πιο συμπεριληπτική και λιγότερο δυαδική.

Τζέσικα Κουρτέση: Σκηνοθετικά, αυτό που με έκανε να ανυπομονώ να δουλέψω με τους ηθοποιούς είναι οι αντιδράσεις τους, οι χαρακτήρες. Πώς θα τους στήναμε; Πώς θα μιλούσαν; Πώς θα κινούνταν. Θα είχαν κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό; Θα πάταγαν γη; Θα ήταν φτερωτοί; Πώς ερωτεύονται οι ήρωες του Σαίξπηρ στο σήμερα; Εξακολουθεί να μου φαίνεται τρομερά ενδιαφέρον…θα το έκανα πάλι απ την αρχή.

 

 

Τι σημαίνει ο τίτλος της παράστασης και ποιο είναι το θέμα της;

Λουκία Ανάγνου: Το θέμα της παράστασης, είναι ξεκάθαρα ο έρωτας σε όλο του το μεγαλείο. Με όλη του την γελοιότητα, με όλη του την τρυφερότητα και την αγριάδα, αλλά κυρίως με μια αγνή, σχεδόν εφηβική φρεσκάδα, ο έρωτας παραμένει η κυριότερη πηγή έμπνευσης ανά τις εποχές. Πολλώ δε μάλλον, όταν αυτός καταλήγει αδιέξοδος. Αυτά τα τρία “Α” του τίτλου στο μυαλό μου, είναι σαν να σηματοδοτούν το πολυδιάστατο μιας αδιέξοδης αγάπης. Αγάπη στον κύβο, λοιπόν.

Τζέσικα Κουρτέση: Ο τίτλος είναι του Σαίξπηρ. Τον κρατήσαμε, γιατί παρότι ειναι διασκευή νομίζω μείναμε πιστοί στο θέμα του έργου, δηλαδή τους έρωτες αυτούς που αρχίζουν, κάτι τους τυχαίνει και δεν ολοκληρώνονται ποτέ. Οι απαγορευμένοι έρωτες στην ουσία, που δεν καταλήγουν κάπου, ενώ οι ήρωες προσπαθούν πράγματι πολύ, με πολλούς τρόπους, αλλά εκεί γίνεται και η μάχη, ο αγώνας δηλαδή.

 

 

Τι σημαίνει ο Σαίξπηρ για εσάς και τι σημαίνει το έργο του σήμερα;

Τζέσικα Κουρτέση: Ο Σαίξπηρ για εμάς, είναι σαν ένας κολλητός φίλος που λέει τρομερά αστεία. Όχι σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά σίγουρα το έργο που έχουμε διαλέξει, μάς κερδίζει με το χιούμορ του και με την λεπτότητα που ξεγυμνώνει τους χαρακτήρες του και πόσο τελικά, αληθινά τους πλησιάζει, ενώ από μακριά θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι κυριλάτοι όλοι. Κάνει ένα ζουμ ιν στη «γελοιότητα» του ανθρώπου όταν είναι ερωτευμένος και φυλακισμένος στα δεσμά του.

 

 

Πώς θα σας δούμε επί σκηνής; Μπορείτε να μας δώσετε μια κλεφτή ματιά από τα σκηνικά και τα κοστούμια σας;

Τζέσικα Κουρτέση: Χμ! Σκηνικά! Θα χορτάσει το μάτι σας από γιγάντια βιβλία, αλλά και πιο μικρά, αλλά και μεσαία. Το αστείο είναι, πως τα βιβλία αυτά, τελικά πιο πολύ εξυπηρετούν για να πατάει ο έρωτας πάνω, παρά για διάβασμα.

Λουκία Ανάγνου: Τα κοστούμια ακολουθούν κι αυτά τον πλουραλισμό των σκηνικών σε ό,τι αφορά τα χρώματα.
Ως προς το σχήμα τους τώρα, είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να μην παρακολουθείς το φύλο του ηθοποιού, αλλά να επικεντρώνεσαι στο θέμα του ρόλου.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Αγάπης Αγώνας Άγονος»

Διασκευή: Λουκία Ανάγνου
Σκηνοθεσία: Τζέσικα Κουρτέση, Λουκία Ανάγνου
Μουσική: Ιόλη Ταφ
Μουσική Trailer: Jeepers Creepers Jazz Band
Επιμέλεια Κειμένου: Κρυστάλλη Ζαχαριουδάκη
Επιμέλεια Κίνησης: Μαρία Λεούση
Ενδυματολογία: Στέλλα Καμπάνου
Κατασκευή Σκηνικών: Φελιζόλ Αθηνών
Φωτογραφίες, Trailer, Artwork: Χρήστος Συμεωνίδης
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble
Παραγωγή: ΚΑΠΠΑ4 ΑΜΚΕ

Παίζουν: Λουκία Ανάγνου, Αντώνης Βαρθαλίτης, Αντώνης Καραστεργίου, Χρύσα Κολοκούρη, Τζέσικα Κουρτέση, Κώστας Κουτρούλης, Μαρία Λεούση

 

Πού: Θέατρο Art 63 Χώρος Τέχνης, 3ης Σεπτεμβρίου 63, Αθήνα

Πότε: από 12 Νοεμβρίου 2022 και κάθε Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.00

Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ προπώληση, 15 ευρώ στα ταμεία του θεάτρου, 10 ευρώ μειωμένο (ανέργων ΑΜΕΑ, άνω των 65), 7 ευρώ ατέλεια

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/agapis-agonas-agonos/