Ελένη Γκασούκα: «Για πρώτη φορά σε έργο του Ουίλιαμς, διαφαίνεται ότι υπάρχουν ρωγμές αισιοδοξίας, που αυτές με ενδιαφέρουν κυρίως, γιατί έτσι βλέπω το θέατρο»

Η Κρίστελ Καπερώνη σκηνοθετεί την παράσταση «Με σιχάθηκα…αλλά και πάλι όχι εντελώς»
15 Νοεμβρίου 2022
Έρχεται «Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ» στο Αγγέλων Βήμα
16 Νοεμβρίου 2022
Η Κρίστελ Καπερώνη σκηνοθετεί την παράσταση «Με σιχάθηκα…αλλά και πάλι όχι εντελώς»
15 Νοεμβρίου 2022
Έρχεται «Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ» στο Αγγέλων Βήμα
16 Νοεμβρίου 2022

Η Ελένη Γκασούκα σκηνοθετεί την παράσταση «Η Νύχτα της Ιγκουάνα» η οποία παρουσιάζεται στο Βασιλικό Θέατρο.

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης του ατμοσφαιρικού έργου του Τενεσί Ουίλιαμς «Η Νύχτα της Ιγκουάνα». Η Ελένη Γκασούκα μιλάει στο theatermag, για την παράσταση που παρουσιάζεται στο Βασιλικό Θέατρο, σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη. Μια ενδοσκόπηση στο βαθύτερο εαυτό μας με τον μοναδικό τρόπο που έχει ο Τενεσί Ουίλιαμς, να ξετυλίγει μέσα από τους ήρωές του, το βάθος της ανθρώπινης ψυχής.

 

«Το έργο “Η Νύχτα της Ιγκουάνα” του Τενεσί Ουίλιαμς, το ήξερα καλά, αφενός ήμουν παρούσα όταν το σκηνοθέτησε ο Ανδρέας Βουτσινάς στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος πριν από περίπου τριάντα χρόνια, αφετέρου το είχα διαβάσει αρκετές φορές και με είχε γοητεύσει πολύ» εξηγεί η σκηνοθέτις Ελένη Γκασούκα. «Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μέσα στο έργο, είναι ο διχασμός ανάμεσα στον καλό και τον κακό εαυτό του πρωταγωνιστή, του αιδεσιμότατου Σάνον. Αυτό με έκανε να ασχοληθώ με αυτό το έργο, επίσης και όλοι οι υπόλοιποι ήρωες, έχουν κάτι που με ελκύει πολύ.

Αγαπώ τον Τενεσί Ουίλιαμς ως συγγραφέα και μου αρέσει όλη αυτή η απελπισία που κουβαλάει μέσα στα έργα του. Μου αρέσει ο ρεαλισμός και η ποίηση που βρίσκονται πάντα μαζί εκεί και ιδιαίτερα στη “Νύχτα της Ιγκουάνα”, ενώ οι ήρωες φτάνουν στα όρια της απελπισίας τους, για πρώτη φορά σε έργο του Ουίλιαμς, διαφαίνεται ότι υπάρχουν ρωγμές αισιοδοξίας, που αυτές με ενδιαφέρουν κυρίως, γιατί έτσι βλέπω το θέατρο.
Θέλω να αφήνω πάντα κάτι καλό, όταν τελειώνει μια παράσταση. Όχι απαραίτητα καλό, αλλά κάτι σαν μια λύτρωση των ηρώων, αλλιώς πραγματικά δεν με ενδιαφέρει αν όλο αυτό το ταξίδι οδηγεί μόνο στη σκοτεινιά».

 

 

«Η ιστορία μας, εξελίσσεται σε έναν ξενώνα στο Μεξικό, στο Costa Verde που ανήκει στη χήρα Μαξίν Φολκ, την οποία ερμηνεύει η Κλειώ Δανάη Οθωναίου. Ο Γιώργος Κολοβός ερμηνεύει τον Αιδεσιμότατο Λάρι Σάνον, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για αποπλάνηση ανήλικων κοριτσιών και απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του ως ιερέας» συνεχίζει η Ελένη Γκασούκα.

«Προσπάθησα να μην δώσω τόπο και χρόνο, παρόλο που δίνεται μέσα από όσα λέγονται στο έργο. Ωστόσο, είναι ένα μέρος όπου να μπορούν όλοι να ταυτιστούν με ένα πρόσωπο του έργου, χωρίς να τα εμποδίσει η εποχή και αυτό με έναν τρόπο γίνεται. Οι ήρωες είναι τέσσερις απελπισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται σε αυτό το μέρος και προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους, χρησιμοποιώντας όμως κωμικές σκηνές. Η “Νύχτα της Ιγκουάνα” έχει άπειρες κωμικές σκηνές και δεν είναι μόνο δράμα. Αυτές είναι και οι σκηνές που τονίζουν το δράμα, όπως είναι και στη ζωή άλλωστε. Για να δώσεις το δράμα και να σε συγκλονίσει, υπάρχει το κωμικό στοιχείο που σε ισορροπεί.

Ήμουν πολύ τυχερή σε αυτή τη συνεργασία, διότι βρήκα εκπληκτικούς ηθοποιούς, οι οποίοι είναι όλοι πρωταγωνιστές. Τους αναφέρω με σειρά εμφάνισης: Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Γιώργος Κολοβός, Άννη Τσολακίδου, Κώστας Σαντάς, Γιολάντα Μπαλαούρα, Ιώβη Φραγκάτου, Χρίστος Νταρακτσής, Μανώλης Φουντούλης, Λευτέρης Δημηρόπουλος και Νίκος Τσολερίδης. Φυσικά, ανεβαίνοντας σε ένα μεγάλο κρατικό θέατρο, όπου υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό ηθοποιών όπως είναι το ΚΘΒΕ, ήμουν σίγουρη ότι θα έβρισκα τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να παίξουν σε αυτό το έργο και ταυτόχρονα να συνεργαστούν μαζί μου με αγάπη και ειρήνη. Πέρασα καταπληκτικά και ενώ προχωράω ήδη στην επόμενη δουλειά μου στην Αθήνα, νιώθω ότι μου λείπουν όλοι τους. Βέβαια, συνεχίζω να ενημερώνομαι και να επικοινωνώ μαζί τους. Ετοιμάζω ένα μουσικοθεατρικό έργο στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, με δύο πολύ σημαντικές τραγουδίστριες και μια ηθοποιό. Η μια εκ των δύο είναι η Αναστασία Μουτσάτσου, η οποία έχει γράψει και το κείμενο της παράστασης».

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Η Νύχτα της Ιγκουάνα»

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Ελένη Γκασούκα
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική – Ηχητικός σχεδιασμός: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη,
Α΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Άγγελος Κάλφας
Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Χρίστος Νταρακτσής,
Βοηθός σκηνογράφου -ενδυματολόγου: Δανάη Πανά
Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Μαξίν Φολκ), Γιώργος Κολοβός (Αιδεσιμότατος Λάρι Σάνον), Άννη Τσολακίδου (Χάνα Τζελκς), Κώστας Σαντάς (Τζόναθαν Κόφιν), Γιολάντα Μπαλαούρα (Τζούντι Φέλοους), Ιώβη Φραγκάτου (Σάρλοτ Γκούντολ), Χρίστος Νταρακτσής (Τζέικ Λάτα, Ταξιδιώτισσα), Μανώλης Φουντούλης (Χανκ, Ταξιδιώτισσα), Λευτέρης Δημηρόπουλος (Πέδρο), Νίκος Τσολερίδης (Πάντσο)

 

Πού: Βασιλικό Θέατρο, Πλατεία Λευκού Πύργου, Θεσσαλονίκη

Πότε: από 28 Οκτωβρίου 2022, στις 21.00 και κάθε Τετάρτη στις 19.00, Πέμπτη-Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 και στις 21.00, Κυριακή στις 19.00

Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες (Η παράσταση θα έχει διάλειμμα)

Προπώληση: ntng.gr |viva.gr | 11876 |

Πληροφορίες – κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ

Ωράριο Λειτουργίας Ταμείων
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):
Δευτέρα – Κυριακή, 08:30 – 21:30
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2):
Τετάρτη – Κυριακή, 14:00 – 21:30
Θέατρο της Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη):
Τετάρτη – Κυριακή, 14:00- 21:30
Πλατεία Αριστοτέλους:
Τρίτη – Σάββατο, 11:00 – 19:00

 ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ στις 19:00
Γενική είσοδος: 12€
Εκπτωτικό Εισιτήριο: 10€ (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό, Εκπαιδευτικών)
Φοιτητικό – Μαθητικό: 8€
ΠΕΜΠΤΗ ΛΑΪΚΗ (για όλες τις σκηνές) στις 21:00
Γενική είσοδος: 10€
Εκπτωτικό Εισιτήριο: 8€ (Φοιτητικό- Μαθητικό, πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό, Εκπαιδευτικών)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ 21:00 / ΚΥΡΙΑΚΗ 19:00
ΖΩΝΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ στις ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
20€, 18€, 15€, 13€ και περιορισμένος αριθμός θέσεων 7€  & random
Εκπτωτικό Εισιτήριο: 13€ (Φοιτητικό – Μαθητικό, πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό, Εκπαιδευτικών)

ΣΑΒΒΑΤΟ 18:00
Γενική είσοδος: 12€
Εκπτωτικό Εισιτήριο: 10€ (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό, Εκπαιδευτικών)
Φοιτητικό- Μαθητικό: 8€

ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ (κατά τις ημέρες ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ / ΣΑΒΒΑΤΟ 21:00 / ΚΥΡΙΑΚΗ 19:00  στις μεγάλες σκηνές  οι ειδικές τιμές ισχύουν για τις επιλεγμένες των 13€)
ΑΜΕΑ: Δωρεάν
Μέλη του Συλ. Υπαλ. Υπουργείου Πολιτισμού Β. Ελλάδος: 5€

ΑΤΕΛΕΙΕΣ: Δωρεάν 10 θέσεις ανά ημέρα παράστασης (ΕΜΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟ – ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ) & 5 θέσεις ανά ημέρα παράστασης (ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΦΟΥΑΓΙΕ ΜΕΣ) ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών. Κατόπιν της εξαντλήσεως των θέσεων τιμή εισιτήριου 5€

ΑΝΕΡΓΩΝ: Δωρεάν 10 θέσεις ανά ημέρα παράστασης (ΕΜΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟ – ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ) & 5 θέσεις ανά ημέρα παράστασης (ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΦΟΥΑΓΙΕ ΜΕΣ) ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών. Κατόπιν της εξαντλήσεως των θέσεων τιμή εισιτήριου 5€

LOYALTY CARD (ΑΠΛΗ-100€, EXTRA-200€, VIP-300€)
Προσφέρεται «Εισιτήριο της παρέας»  για 3 άτομα 25€ και 4 άτομα 30€
(απαιτείται  η  αγορά των εισιτηρίων από τα ταμεία του ΚΘΒΕ και όχι ηλεκτρονικά)
Ειδικές τιμές στο Φοιτητικό
Φοιτητικό από 3 έως 6 άτομα τιμή 7€
Φοιτητικό άνω των 10 ατόμων τιμή 5€

Oμαδικό Εισιτήριο: 7 ευρώ (για 10 άτομα ισχύει για Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο απόγευμα – από 20 άτομα και πάνω για Παρασκευή, Σάββατο βράδυ και Κυριακή)
Ομαδικό Μαθητικό Εισιτήριο για τις απογευματινές και βραδινές παραστάσεις: 6€

Ομαδικές κρατήσεις (άνω των 10 ατόμων): 2315 200 011 & 2315 200 012

Photos under That long black cloud
Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | www.ntng.gr |Τ. 2315 200 200