Ο Γιώργος Αλεβυζάκης και ο Σταύρος Δάλκος μιλούν για την «Αρτζεντίνα»

Ποιο είναι «Το Αίνιγμα» στη μουσική σκηνή Σφίγγα;
14 Νοεμβρίου 2022
«Solaris» – μια οπτικοακουστική/μουσική δράση του Γιάννη Αναστασάκη και της Ναταλίας Μαντά
14 Νοεμβρίου 2022

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ερμηνεύουν και σκηνοθετούν στην παράσταση «Αρτζεντίνα». Ο Γιώργος Αλεβυζάκης και Σταύρος Δάλκος μιλούν στο theatermag για την παράσταση που παρουσιάζουν στο Θέατρο 104. Το κείμενο υπογράφει ο Σταύρος Δάλκος, ο οποίος υποδύεται τον Παντελή, ενώ ο Γιώργος Αλεβυζάκης ερμηνεύει τον Αποστόλη.

 

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας σε αυτή την παράσταση;

Σταύρος Δάλκος: Με τον Γιώργο συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά πριν περίπου επτά χρόνια, στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου, στο πλαίσιο μιας παιδικής παράστασης.

Γιώργος Αλεβυζάκης: Ναι, από τότε ταιριάξαμε και σαν φίλοι και σαν συνεργάτες και η «Αρτζεντίνα» ήρθε να επιστεγάσει τη σύμπτυξη κοινών ιδεών και αισθητικής, που μοιραζόμαστε με τον Σταύρο όλα αυτά τα χρόνια.

 

 

«Αρτζεντίνα». Τι σημαίνει ο τίτλος του έργου και πώς ξεκίνησε η συγγραφή του;

Σταύρος Δάλκος: «Αρτζεντίνα», λέγεται το μπαρ όπου διαδραματίζεται όλο το έργο και όπως καταλαβαίνετε, ακόμα και ο τίτλος του κουβαλάει κάτι παλιό, ίσως κάτι ανεκπλήρωτο. Η έμπνευσή του έργου, ήρθε όταν βρισκόμουν σε ένα μπαρ την ώρα του κλεισίματος και ο ιδιοκτήτης προσπαθούσε να διώξει, διακριτικά, έναν θαμώνα που δεν έφευγε με τίποτα. Αυτή η συνθήκη, μού φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα θεατρικά και σιγά σιγά, άρχισα να γράφω για δύο παλιούς φίλους, που πλέον, όμως, φαίνεται να μην έχουν να μοιραστούν τίποτα κοινό…

 

Ποιο είναι το θέμα του έργου; Τι συμβαίνει ανάμεσα στους δύο ήρωες;

Σταύρος Δάλκος: Στο μπαρ «Αρτζεντίνα», την ώρα που ο Παντέλης μαζεύει το μαγαζί για να πάει σπίτι του, κάνει ξαφνικά την εμφάνισή του ο παλιός του φίλος, ο Αποστόλης. Ο Παντελής, είτε με το καλό είτε με το κακό, προσπαθεί να τον διώξει, αλλά ο Αποστόλης δεν δείχνει καμία πρόθεση να αποχωρήσει. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο πολύπλοκα, όταν ο Αποστόλης ζητάει από τον Παντελή μία χάρη…

 

 

Πώς θα σας δούμε επί σκηνής; Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τους ρόλους που ερμηνεύετε;

Γιώργος Αλεβυζάκης: Ο Αποστόλης, τον οποίο υποδύομαι, φαίνεται να είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να επιβιώσει και να ισορροπήσει, σε μια κοινωνία ηθικά και οικονομικά ασταθή. Φαίνεται όμως, να παραμένει εγκλωβισμένος σε αδιέξοδα και, παρασυρμένος από τα πάθη του, οδηγείται σε επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες.

Σταύρος Δάλκος: Ο Παντελής, ο ρόλος που ερμηνεύω εγώ, είναι ένας άνθρωπος που αδυνατεί να αποβάλει από πάνω του, όλα τα βαρίδια του παρελθόντος και ζει μια ζωή που μπορεί να μην την επέλεξε, αλλά κάνει τα πάντα για να προσαρμοστεί σε αυτήν την ιδιότυπη «φυλακή».

 

Ποια σκηνή της παράστασης θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε και γιατί;

Γιώργος Αλεβυζάκης: Η σκηνή που ξεχωρίζω είναι το σημείο, όπου οι ήρωες αναμοχλεύουν τις στάχτες του παρελθόντος, αιτιολογώντας κατά κάποιον τρόπο την αδυναμία τους να εξελιχθούν και να διαγράψουν τα κακώς κείμενα που τους βαραίνουν.

Σταύρος Δάλκος: Μαζί με αυτή τη σκηνή, ίσως να ξεχώριζα και ακόμα μία όπου ο Παντελής προσπαθεί να «εκπαιδεύσει» τον Αποστόλη, όσον αφορά τα όρια που πρέπει να έχει απέναντι στις γυναίκες, φανερώνοντας κατά κάποιον τρόπο την προσκόλληση σε μια νοοτροπία που αρνείται πεισματικά να αλλάξει.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Αρτζεντίνα»

Κείμενο: Σταύρος Δάλκος
Ερμηνεία-Σκηνοθεσία: Γιώργος Αλεβυζάκης, Σταύρος Δάλκος
Φωτογραφίες-βίντεο παράστασης: Βάσια Παππά
Φωτισμοί: Χρήστος Τσαμπάς
Επιμέλεια μουσικής: Σταύρος Δάλκος
Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη

Το θεατρικό έργο «Αρτζεντίνα» έχει αποσπάσει έπαινο στα Βραβεία Κριτικών Θεάτρου 2020/21, ενώ κυκλοφορεί σε κεντρικά βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Νίκας.

Πού: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Κεραμεικός, τηλ. (Στάση Μετρό Κεραμεικός)

Πότε: από 9 Νοεμβρίου 2022 και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στις 21.00

Τηλ. κρατήσεων: 210 3455020 / 694 270 4613

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 12€ / Φοιτητικό, ανεργίας, ατέλειες: 8€

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά