Δημήτρης Λαλούμης: «Θεωρώ ότι κάθε κείμενο που απευθύνεται στον κόσμο των παιδιών πρέπει να συνδυάζει την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση»

«Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων» από 25 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
10 Νοεμβρίου 2022
Η Πηνελόπη Μωρούτ σκηνοθετεί την παράσταση «The Box|| that dead space between us»
11 Νοεμβρίου 2022

Sharing is caring!

 

Ένα οικολογικό μουσικό παραμύθι, για τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος ξετυλίγεται στη σκηνή του θεάτρου Αυλαία. Ο Δημήτρης Λαλούμης, Καθηγητής Ξενοδοχειακής Εμψυχωτικής στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Το βασίλειο των Κόουζ», στην οποία υπογράφει το κείμενο και τη μουσική. Η παράσταση συμπεριλαμβάνεται στον «Κατάλογο Εκπαιδευτικών Θεαμάτων» του Υπουργείου Παιδείας και ανεβαίνει κάθε Κυριακή στις 12.00 σε σκηνοθεσία Μάγκυς Μοτζολή.

 

 

Ποιο είναι το θέμα της παράστασης «Το βασίλειο των Κόουζ» και ποια μηνύματα μεταφέρονται στα παιδιά;

Συχνά με ρωτούν τι είναι οι Κόουζ. Η απάντηση βρίσκεται στην υπόθεση του έργου που έχει ως εξής: Οι Κόουζ ζουν στην πρωτεύουσα του βασιλείου τους που λέγεται Κακήνκα των Κόουζ, όπου οι πολίτες ζουν κακήν κακώ(ου)ς. Βασιλιάς είναι ο Παρανόϊ Κόουζ, λάτρης της τεχνολογίας και ζει σε ένα πύργο, με τα παιδιά του Μηχάνι Κόουζ και Χήμι Κόουζ. Ο Παρανόϊ με την αλόγιστη χρήση των μηχανών του, βάζει φωτιά σε περιοχές του Βασιλείου της Φύσης και η βασίλισσα Οικ, αναθέτει στην κόρη της Ελπίδα της Φύσης να δώσει λύση. Αυτή με την βοήθεια του βασιλείου των δένδρων, θα εξηγήσει στους μικρούς (και μεγάλους) θεατές μας, ότι είναι στο χέρι μας να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά θα πρέπει όλοι να ενδιαφερθούμε. Και τότε, ακόμα και ο Παρανόϊ Κόουζ θα γίνει Λόγι Κόουζ.

Η παράσταση έχει στόχο να ψυχαγωγήσει, αλλά και να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ανακύκλωσης, του φαινομένου του θερμοκηπίου, της αποψίλωσης των δασών, της τεχνολαγνείας και της απληστίας, μιλώντας για αυτά μέσω του θεάτρου, της μουσικής, και των χαρακτήρων του έργου που προβληματίζονται, διαμορφώνουν γνώμη μέσα από τη γνώση, εξελίσσονται, τραγουδούν, παθαίνουν και μαθαίνουν!

 

 

Πώς έχετε συνδυάσει το θέατρο με το παιχνίδι και την οικολογία  σε αυτή τη μουσική παιδική παράσταση;

Θεωρώ ότι κάθε κείμενο που απευθύνεται στον κόσμο των παιδιών, πρέπει να συνδυάζει την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση. Και όταν αναφέρομαι στην εκπαίδευση, δεν εστιάζω μόνο στη γνώση, αλλά και στην κουλτούρα, στον πνευματικό πολιτισμό των παιδιών, στις αξίες και στις βαθιές πεποιθήσεις, που οδηγούν την συμπεριφορά τους. Αναφερθήκατε στο παιχνίδι. Θεωρείται ότι το παιχνίδι είναι μία δωρεάν δραστηριότητα, δηλαδή ότι δεν έχει κάποιο άλλο σκοπό, παρά μόνο τη χαρά. Εμείς διαφωνούμε. Θεωρούμε ότι μία θεατρική παράσταση μπορεί να αποτελέσει, μέσω της αλληλεπίδρασης, ένα παιχνίδι, όπου θεατές και ηθοποιοί μπορούν να ψυχαγωγηθούν, να διασκεδάσουν και να πλουτίσουν ψυχικά. Για αυτό το λόγο, έχουμε ντύσει την παράστασή μας με κινούμενα σκηνικά, χιούμορ, happenings, χορό, πολλή μουσική, τραγούδια και το κυριότερο, με συχνές αλληλεπιδράσεις με τους θεατές.

 

 

Πώς έχετε συνεργαστεί με τους ηθοποιούς της παράστασης και ποιοι είναι οι ρόλοι που ερμηνεύουν;

Οι συντελεστές και ηθοποιοί, είναι έμπειροι καλλιτέχνες και μέλη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Τέχνες και Πολιτισμός» (www.texneskaipolitismos.gr). Ο οργανισμός μας, έχει πλήθος δραστηριοτήτων, συνεργάζεται με Πανεπιστήμια και υποστηρίζει φιλανθρωπικές οργανώσεις που στηρίζουν παιδιά. Μία από αυτές τις δραστηριότητες, είναι το ανέβασμα εκπαιδευτικών παραστάσεων για σημαντικά θέματα της τρέχουσας πραγματικότητας και στους Κόουζ, επί σκηνής βρίσκονται οι:
Άννα Τζανακάκη σε ρόλους της Βασίλισσας Οικ, του Χήμι Κόουζ και του Βασιλιά των δένδρων Ζουγκ
Ελένη Λύρα στο ρόλο της Πριγκίπισσας Ελπίδα της Φύσης
Ελευθερία Χρυσικοπούλου σε ρόλους του βασιλιά Παρανόϊ Κόουζ, Αρχηγού της Φύσης και δένδρου
Μαρία Βασιλάκου σε ρόλους Αφηγητή, Ελιάς και Κουκουβάγιας
Στάθης Συμεωνίδης σε ρόλους Μηχάνη Κόουζ, Αρχηγού της Φύσης και δένδρου

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τον τρόπο που εμπνευστήκατε το συγκεκριμένο έργο;

Πριν από χρόνια, διάβασα το βιβλίο του Χέρμπερτ Γκρουλ, με τίτλο «Ένας πλανήτης λεηλατείται». Η άποψη του Γκρουλ, είναι ότι το περιβαλλοντικό πρόβλημα, σύντομα θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε αδιέξοδο. Το βιβλίο αυτό με τρόμαξε, αλλά σκεπτόμενος αισιόδοξα, έκρινα πως στο βαθμό του δυνατού, πρέπει να δούμε με μεγαλύτερη προσοχή τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Κάτι που πρέπει να ξεκινήσει από τις μικρές ηλικίες, με την ενίσχυση της οικολογικής κουλτούρας των παιδιών.

 

Η παράσταση συμπεριλαμβάνεται στον «Κατάλογο Εκπαιδευτικών Θεαμάτων» του Υπουργείου Παιδείας. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό, καθώς και για το βιβλίο της παράστασης;

Η παράσταση έχει κριθεί θετικά από το Υπουργείο Παιδείας και συμπεριλαμβάνεται στον «Κατάλογο Εκπαιδευτικών Θεαμάτων». Δεδομένου δε ότι έχει οικολογική θεματολογία, μπορεί να ενταχθεί στα εργαστήρια δεξιοτήτων των Δημοτικών Σχολείων, που αφορούν στο περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό, εκτός από το θέατρο Αυλαία όπου ανεβάζουμε την παράστασή μας κάθε Κυριακή στις 12.00, η παράστασή μας επισκέπτεται και πολλά από τα Δημοτικά σχολεία της Αττικής. Ο οργανισμός μας έχει εκδώσει την «Απειλή των Κόουζ» σε βιβλίο με CD, όπου είχαμε την χαρά να καλύψει το ρόλο του αφηγητή ο εξαιρετικός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και ο ταλαντούχος Γιάννης Ζουγανέλης να τραγουδήσει μαζί μας.  Τα συνολικά δικαιώματα από τις πωλήσεις του βιβλίου αυτού,  διατίθενται στην Κιβωτό του Κόσμου.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Η απειλή των Κόουζ»

Κείμενο- Μουσική: Δημήτρης Λαλούμης
Σκηνοθεσία: Μάγκυ Μοτζολή
Παίζουν: Άννα Τζανακάκη, Ελένη Λύρα, Ελευθερία Χρυσικοπούλου, Μαρία Βασιλάκου, Στάθης Συμεωνίδης

 

Πού: Θέατρο Αυλαία, 2ας Μεραρχίας και Κουντουριώτου 182, Πειραιάς, τηλ. 210 4297771, πληροφορίες: 6906 461616

Πότε: από 13 Νοεμβρίου 2022 και κάθε Κυριακή στις 12.00

Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά

Εισιτήρια: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 7 ευρώ (μειωμένο), 8 ευρώ (ομαδικό: άνω των 5 ατόμων)

Κρατήσεις: 210 4297771 και 6906 461616

Προπώληση: Ticketservices.gr, 2107234567 εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα