Κώστας Γάκης: «Είμαι πολύ τυχερός που σε αυτή την παράσταση συνδυάζω όλες μου τις καλλιτεχνικές ιδιότητες»

Η Τζέσικα Κουρτέση και η Λουκία Ανάγνου σκηνοθετούν το «Αγάπης Αγώνας Άγονος»
9 Νοεμβρίου 2022
«Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων» από 25 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
10 Νοεμβρίου 2022
Η Τζέσικα Κουρτέση και η Λουκία Ανάγνου σκηνοθετούν το «Αγάπης Αγώνας Άγονος»
9 Νοεμβρίου 2022
«Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων» από 25 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
10 Νοεμβρίου 2022

Ο Κώστας Γάκης σκηνοθετεί την παράσταση του έργου «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό» του Λούις Σεπούλβεδα που παρουσιάζεται στο Θέατρο Άλφα - Ληναίος- Φωτίου.

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει τη σκηνοθεσία, τη διασκευή και τη μουσική σύνθεση της παράστασης «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό». Επίσης, κρατάει το κεντρικό κομμάτι αφήγησης – υπόκρισης και δανείζεται τη φωνή ενός σκύλου, αλλά και του ίδιου του συγγραφέα. Ο Κώστας Γάκης μιλάει στο theatermag για το κείμενο του Λούις Σεπούλβεδα και την παράσταση που παρουσιάζεται στο θέατρο Άλφα – Ληναίος- Φωτίου για δεύτερη χρονιά.

 

Δεύτερη χρονιά για την «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό». Πού οφείλεται η επιτυχία της παράστασης;

Στο αριστουργηματικό κείμενο του αγωνιστή Χιλιανού συγγραφέα μας Λούις Σεπούλβεδα, στον κώδικα της παράστασης με την έντονη ζωική σωματικότητα, στα κρουστά και τις πολυφωνίες, αλλά και στην ακράδαντη πίστη μας, ότι αυτή η ιστορία που μιλά για Γη και Ελευθερία, για αλληλεγγύη, για οικολογική δικαιοσύνη πρέπει να συνεχίζει να ακούγεται.

 

 

Υπογράφετε τη σκηνοθεσία, τη διασκευή, τη μουσική σύνθεση και ερμηνεύετε το ρόλο του σκύλου. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τις παραπάνω ιδιότητές σας;

Είμαι πολύ τυχερός που σε αυτή την παράσταση συνδυάζω όλες μου τις καλλιτεχνικές ιδιότητες. Το όνειρο της ομάδας μου, της Εταιρείας Θεάτρου Άναμ(μ)α, είναι να βρίσκει στο θέατρο Άλφα το δρόμο του προς τη σκηνή κάθε ενδιαφέρων άνθρωπος, ανάλογα με τις δικές του ιδιότητες, ανάγκες, δεξιότητες. Έτσι, ιδρύσαμε τη Συντροφιά των Ονειροπόλων, μια καλλιτεχνική κολλεκτίβα που μια φορά το μήνα, ξεδιπλώνει ευφάνταστα βαριετέ -σπονδυλωτές παραστάσεις που αντιστέκονται στη βαρβαρότητα. Στις 19 Νοεμβρίου στις 3 το μεσημέρι το «Βαριετέ – Αντίσταση» θα σας περιμένει!!

 

Ποιο είναι το θέμα του έργου του Λούις Σεπούλβεδα;

Μιλάει για τις φυλές του κόσμου, που εκδιώκονται από τις εστίες τους από τις εταιρείες υλοτομίας, που καταστρέφουν τα παρθένα δάση και τα οικοσυστήματα. Συμβολικά, μιλάει για την εκδίωξη κάθε διαφορετικής «φυλής» πάνω σε αυτό τον πλανήτη. Ταυτόχρονα, δίνει διέξοδο στη σύγχρονη μοναξιά μας και βαρβαρότητα, αφού μας δείχνει τη ζωή μέσα στη φυλή, δίπλα στα δάση, γύρω από τη φωτιά, στην παρθενική εκείνη συνύπαρξη του ανθρώπου με τη Μάνα Γη.

 

 

Πώς δουλέψατε με τους ηθοποιούς Ελευθερία Πάλλα, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου και Νικόλα Πλασκασοβίτη;

Είναι μια δυναμική, πολύχρωμη και φασαριόζικη διαδικασία η πρόβα μαζί τους, κατά την οποία ο καθένας βάζει το λιθαράκι του στη συγκρότηση της παράστασης. Και οι τρεις τους, είναι πραγματικά πολυεργαλεία της σκηνής και όταν παίζουμε, νιώθουμε ενωμένοι σαν μια φυλή, σαν μια γροθιά. Εδώ, να εξάρω το ρόλο της Νατάσας Φαίης Κοσμίδου, με την οποία φτιάξαμε τη διασκευή και τους στίχους των τραγουδιών του έργου. Είναι μαζί μας σε όλη τη διαδρομή, σε όλο το ταξίδι της παράστασης σε Ελλάδα και εξωτερικό και μας ενδυναμώνει υπέροχα.

 

Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια αίσθηση από τη μουσική, τα κοστούμια και το σκηνικό της παράστασης;

Σείστρα, κοχύλια, κρούσεις, αστραπές, ποδοβολητά, ποίηση, πολυφωνίες, δάκρυα, τρανταχτά γέλια, τραγούδια, μύθοι, πολιτικά μανιφέστα, αγκαλιές, διαρκείς εναλλαγές κλίματος και φωτός. Μια πανδαισία αισθήσεων που δημιουργεί ένα ιδιότυπο οικολογικό μιούζικαλ, που αποδεικνύει ότι το πολιτικό μπορεί να είναι και ποιητικό και ότι η σκληρή πραγματικότητα μαλακώνει από την κοινή δράση, αίσθηση, συγκίνηση των απανταχού «φυλών» του κόσμου που αποφασίζουν να έρθουν κοντά δημιουργώντας μικρές φωτίτσες – εστίες ανθρώπινης ζεστασιάς, μέσα στην παγωνιά της εποχής.

 

Καινούργια σχέδια;

Υπέροχα δημιουργικός Νοέμβριος στο θέατρο Άλφα/Ληναίος Φωτίου με τρεις παραστάσεις της Συντροφιάς των Ονειροπόλων: 10 του Νοεμβρίου στο Άλφα παρουσιάζω τους «Αθλίους» του Ουγκώ με το τρίτο έτος της δραματικής σχολής Αθηναϊκή Σκηνή. 19 Νοεμβρίου το σπονδυλωτό Βαριετέ «Αντίσταση». 24 Νοεμβρίου παίζουμε την «Τούμπα στα πλακάκια» της Δέσποινας Σιμάκη, μια παράσταση με θέμα τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα. Και οι τρεις αυτές παραστάσεις είναι με ελεύθερη είσοδο!! Σας περιμένουμε!!

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό»

Κείμενο: Λούις Σεπούλβεδα
Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης
Σκηνοθεσία – Μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης
Διασκευή: Κώστας Γάκης, Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: η ομάδα
Φωτισμοί: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης
Σύνθεση Body Percussion – Tap : Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη
Ερμηνεύουν: Κώστας Γάκης, Ελευθερία Πάλλα, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου, Νικόλας Πλασκασοβίτης

Στο ρόλο του Σκύλου ο Κώστας Γάκης
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Αναμμ(μ)α
Υπεύθυνος Eπικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Υπό την Αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστίας και της WWF Ελλάς

Με την υποστήριξη της θεατρικής κολλεκτίβας “ Άλφα, μικρό – μια συντροφιά ονειροπόλων ”

 

Πού: Θέατρο Άλφα – Ληναίος- Φωτίου, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 37 και Στουρνάρα 51, Αθήνα, τηλ. 210 5238742

Πότε: από 12 Οκτωβρίου 2022 και κάθε Τετάρτη στις 19.00

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Πωλήσεις εισιτηρίων: http://www.viva.gr/tickets/festival/theater/istoria-enos-skylou-pou-ton-elegan-pisto/