Ο Τάκης Τζαμαργιάς σκηνοθετεί την παράσταση «Photograph 51»

Άννα Ελεφάντη: «To “Καλιφόρνια Ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά” είναι ένα σαρκαστικό σχόλιο για την κρίση που δεν τελειώνει ποτέ, μια τραγελαφική κωμωδία για μια γενιά που ακόμα κι αν και θεωρείται “χαμένη”, δεν σταματά να κυνηγά το όνειρο»
8 Νοεμβρίου 2022
«Η Σολομώντεια Λύση» στο Θέατρο Καλλιρρόης
9 Νοεμβρίου 2022
Άννα Ελεφάντη: «To “Καλιφόρνια Ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά” είναι ένα σαρκαστικό σχόλιο για την κρίση που δεν τελειώνει ποτέ, μια τραγελαφική κωμωδία για μια γενιά που ακόμα κι αν και θεωρείται “χαμένη”, δεν σταματά να κυνηγά το όνειρο»
8 Νοεμβρίου 2022
«Η Σολομώντεια Λύση» στο Θέατρο Καλλιρρόης
9 Νοεμβρίου 2022

Οι ηθοποιοί της παράστασης «Photograph 51» που σκηνοθετεί ο Τάκης Τζαμαργιάς στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν -Υπόγειο. (Φωτογράφος: Σπύρος Περδίου).

Το πολυβραβευμένο έργο της Anna Ziegler «Photograph 51», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο ιστορικό Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, από τις 28 Νοεμβρίου 2022 έως 4 Απριλίου 2023 (40 παραστάσεις). Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τάκης Τζαμαργιάς, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Λένα Δροσάκη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Μαγγίνας και Μάνος Στεφανάκης.

Μετά τη θριαμβευτική του πορεία στο West End του Λονδίνου, (βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την Νικόλ Κίντμαν), έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, να μας αφηγηθεί την αληθινή ιστορία της Ρόζαλιντ Φράνκλιν, της ερευνήτριας που τον Μάιο του 1952 κατάφερε πρώτη να αποτυπώσει σε μία φωτογραφία το ανθρώπινο DNA, ανοίγοντας το δρόμο στις εντυπωσιακές ιατρικές ανακαλύψεις, φάρμακα, θεραπείες και εμβόλια που έχουν γίνει σήμερα κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όλοι οι συνεργάτες της Ρόζαλιντ έγιναν διάσημοι, πήραν Νόμπελ, αποτελούν σήμερα σημεία αναφοράς στην επιστημονική έρευνα. Η Ρόζαλιντ όμως, όχι. Ίσως, γιατί δεν πρόλαβε. Ίσως, γιατί η ίδια δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τη δόξα. Ίσως, επειδή ήταν γυναίκα.

 

 

Ένα έντονα πολιτικό μα και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ευαίσθητο έργο, γύρω από την κοινωνική ευθύνη της σύγχρονης επιστήμης, γύρω από τον αγώνα μιας γυναίκας, να βρει ισότιμη θέση σε μια ανδροκρατούμενη κοινότητα, γύρω από την αφοσίωση του επιστήμονα σε ένα ευρύτερο όραμα που μπορεί να δικαιολογήσει ακόμα και την αυτοθυσία του προς χάριν της κοινής προόδου, και εν τέλει γύρω από την αυθεντικότητα του χαρακτήρα και την αναζήτηση του νοήματος στη δημιουργία και στην προσφορά. Ένα ιστορικό πρόσωπο και μια αληθινή ιστορία προς σκέψη, ανάλυση και περαιτέρω συζήτηση.

Το Photograph51, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο αναλόγιο του STAGE International Script Competition το 2008, όπου και απέσπασε το 1ο βραβείο, έκανε πρεμιέρα το 2010 στη Νέα Υόρκη αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και πλήθος διακρίσεων, για να μεταφερθεί το 2015 στο Noel Coward Theatre του Λονδίνου, δίνοντας την ευκαιρία στη Νικόλ Κίντμαν να ενσαρκώσει την Φράνκλιν και να λάβει πολλά και σημαντικά βραβεία Α΄ Γυναικείου Ρόλου.

Με αφορμή την παράσταση και σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης, τις εκδόσεις Ευρασία και την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας θα διοργανωθεί στις 19 και 20 Δεκεμβρίου 2022 στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, διημερίδα με τίτλο: «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» και αντικείμενα: α) τη συζήτηση γύρω από τον τρόπο που επηρεάζει η αλματώδης πρόοδος της βιοτεχνολογίας όχι μόνο την καθημερινότητά μας αλλά και τον τρόπο αντίληψης της κοινωνικής μας θέσης και ευθύνης, και β) την ειδικότερη θέση της γυναίκας μέσα σε αυτές τις ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Photograph 51»

Συγγραφέας: Anna Ziegler
Μετάφραση: Αντώνης Πέρης
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνικά / Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσικός Σχεδιασμός: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νεφέλη Βλαχοπαναγιώτη
Φωτογράφος: Σπύρος Περδίου
Επιστημονικός Σύμβουλος: Γιάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος Ογκολόγος, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας
Παραγωγή: LEADINARTS ΑΜKE

Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Μαγγίνας, Μάνος Στεφανάκης

 

Πού: Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν -Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, τηλ. 210 3222760 και 210 3228706

Πότε: από 28 Νοεμβρίου 2022 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Εισιτήρια: 18 ευρώ (κανονικό), 14 ευρώ (μειωμένο)

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/photograph-51/

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.