Άννα Ελεφάντη: «To “Καλιφόρνια Ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά” είναι ένα σαρκαστικό σχόλιο για την κρίση που δεν τελειώνει ποτέ, μια τραγελαφική κωμωδία για μια γενιά που ακόμα κι αν και θεωρείται “χαμένη”, δεν σταματά να κυνηγά το όνειρο»

Ο Ανδρέας Στάικος σκηνοθετεί την παράσταση «Ερμιόνη- Γλειφιτζουρίζειν εστί φιλοσοφείν»
8 Νοεμβρίου 2022
Ο Τάκης Τζαμαργιάς σκηνοθετεί την παράσταση «Photograph 51»
9 Νοεμβρίου 2022

Η Στέλλα Ράπτη και η Άννα Ελεφάντη ερμηνεύουν στην παράσταση «Καλιφόρνια Ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά» που παρουσιάζεται στο Από μηχανής Θέατρο. (Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου).

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ερμηνεύει τη Βουβού. Η ηθοποιός Άννα Ελεφάντη μιλάει στο theatermag για την παράσταση του έργου «Καλιφόρνια Ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά» του Βασίλη Κατσικονούρη, η οποία παρουσιάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά.

2002. Γράφεται το πρώτο, προφητικό για τον τόπο και τους ανθρώπους του, Καλιφόρνια Ντρίμιν.
2022. Γράφεται το Καλιφόρνια Ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά.
«Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν». Κρίση. Κρίση. Κρίση. Κρίση.

Οι τέσσερις αγαπημένοι εικοσάρηδες του πρώτου Καλιφόρνια, έχουν πλέον σαρανταρίσει. Για το κοινό που τους έχει ήδη γνωρίσει, αλλά και για όσους κι όσες τους γνωρίσουν για πρώτη φορά, ο Ντίνος, ο Άρης, η Βουβού και η Κική είναι ξανά εδώ, όμως…μυαλό δεν βάζουν.

 

«Καλιφόρνια Ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά». Πρόκειται για το πρώτο σίκουελ θεατρικού έργου στο Ελληνικό θέατρο. Ποιο είναι το θέμα του;

Πρόκειται για το «σίκουελ» της μεγάλης επιτυχίας του Βασίλη Κατσικονούρη «Καλιφόρνια Ντρίμιν», που είχε γραφτεί και παρουσιαστεί πριν 20 χρόνια και τώρα έρχεται για να μας θυμίσει για όσους είχαν δει το πρώτο έργο ή για να μας συστήσει για όσους θα δουν για πρώτη φορά αυτό, μια παρέα δύο αγοριών και δύο κοριτσιών, εικοσάρηδων τότε, σαραντάρηδων πλέον στην Ελλάδα του εδώ και τώρα, στην Ελλάδα της μετά-κόβιντ εποχής.
Πόσο προχώρησαν στη ζωή τους τα 20 χρόνια που μεσολάβησαν; Έχουν πετύχει ή έχουν αποτύχει; Έχουν πραγματοποιήσει τα όνειρά τους ή έχουν μείνει στάσιμοι σε ένα απροσπέλαστο τέλμα; To «Καλιφόρνια Ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά», είναι ένα σαρκαστικό σχόλιο για την κρίση που δεν τελειώνει ποτέ, μια τραγελαφική κωμωδία για μια γενιά που ακόμα κι αν και θεωρείται «χαμένη», δεν σταματά να κυνηγά το όνειρο.

 

Ο Σταύρος Καραγιάννης, η Άννα Ελεφάντη, η Στέλλα Ράπτη και ο Γιάννης Στόλλας ερμηνεύουν στην παράσταση «Καλιφόρνια Ντρίμιν 2». (Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου).

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Ο ρόλος που υποδύομαι είναι η Βουβού, μια γυναίκα γύρω στα σαράντα, η οποία τα τελευταία 20 χρόνια δουλεύει μανικιουρίστ στο ίδιο συνοικιακό κομμωτήριο και τα έχει με τον ίδιο άντρα, ενώ εναγωνίως, προσπαθεί να αποκτήσει μαζί του ένα παιδί, μιας και πλέον, όπως λέει και η ίδια, «τα περιθώρια στενεύουν». Μια γυναίκα εξωστρεφής, διαχυτική, ζωντανή, που αγαπάει, αλλά και θυμώνει σε υπερθετικό βαθμό κι ακόμα κι αν πολλές φορές, δεν αντέχει τους δύο άντρες της παρέας, δηλαδή τον σύντροφό της, τον Άρη και τον Ντίνο, την ίδια στιγμή, τους νοιάζεται και τους αγαπά απόλυτα.

 

 

Πώς δουλέψατε με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μυλωνά;

Με τον Δημήτρη Μυλωνά, διατηρούμε μια σταθερή και στενή συνεργασία τόσο καλλιτεχνικά, όσο και ως προς την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Από Μηχανής Θεάτρου. Μέσα από την καθημερινή αυτή τριβή, που αφορά όχι μόνο σε θέματα σκηνής, αλλά και διαχείρισης ενός ολόκληρου θεατρικού οργανισμού, έχει χτιστεί μεταξύ μας, ένας ισχυρός κώδικας επικοινωνίας, ο οποίος ξεκινά από τη βαθιά εκτίμηση που τρέφει ο ένας για τον άλλο.
Σε μια δουλειά όπως είναι το θέατρο, η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός είναι απαραίτητα συστατικά μιας υγειούς καλλιτεχνικής συνεργασίας. Ο Δημήτρης, ακριβώς επειδή εκτός από σκηνοθέτης είναι και εξαιρετικός ηθοποιός, χτίζει αυτήν την εμπιστοσύνη από την πρώτη στιγμή. Ουδέποτε παρακολουθεί την εξέλιξη της πρόβας από το «τραπέζι», αλλά γίνεται μέρος αυτής βιωματικά, δοκιμάζοντας στην πράξη διάφορες σκηνικές εκδοχές, ενώ ταυτόχρονα δίνει στον ηθοποιό απόλυτη ελευθερία για πειραματισμό, πάνω ασφαλώς στις κατευθύνσεις που έχει ορίσει. Με λίγα λόγια, η πρόβα με τον Δημήτρη Μυλωνά είναι ένα συναρπαστικό, πολλές φορές δύσκολο κι απαιτητικό, παιχνίδι επί σκηνής!

 

 

Θα θέλατε να μας δώσετε μια εικόνα από τα σκηνικά, τα κοστούμια και τους φωτισμούς της παράστασης;

Η παράσταση εκτυλίσσεται στην Ελλάδα του σήμερα και οι χαρακτήρες της είναι τέσσερις καθημερινοί άνθρωποι γύρω στα 40. Αν εξαιρέσει κανείς τη Βουβού που είναι κοκέτα, όλος ο υπόλοιπος διάκοσμος κουβαλάει μια φθορά, μια παραίτηση. Εντούτοις, από το φόντο του σκηνικού ξεπροβάλει μια προοπτική, η οποία υποδηλώνει ακριβώς την ουτοπία του Καλιφόνια Ντρίμιν, τη φαντασίωση των ηρώων ότι εκεί, στην Καλιφόρνια, θα ζήσουν επιτέλους το όνειρο.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Καλιφόρνια Ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά»

Κείμενο: Βασίλης Κατσικονούρης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Φωτισμοί: Βλάσσης Θεοδωρίδης
Μουσική: Αλέξης Πορφυριάδης
Βοηθός Μουσικού: Δημήτρης Παπαβασιλείου
Επιμέλεια κίνησης – χορογραφίες: Ειρήνη Κυρμιζάκη
Σκηνικά – κοστούμια: Νάντια Κασσάρα
Ζωγραφική εκτέλεση σκηνικών: Κατερίνα Μιχάλαρου
Κατασκευή σκηνικού: Γκέντι Κούση
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer – βίντεο παράστασης: Στέφανος Κοσμίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλλα Κυριακίδη
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Παραγωγή: Από Μηχανής Θέατρο

Παίζουν: Γιάννης Στόλλας, Σταύρος Καραγιάννης, Άννα Ελεφάντη, Στέλλα Ράπτη

 

Πού: Από Μηχανής Θέατρο – Κάτω Σκηνή, Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο, τηλ. 210 5232097

Πότε: από τις 2 Νοεμβρίου 2022 και κάθε Τετάρτη στις 18.00, Πέμπτη στις 21.00, Σάββατο στις 21.15, Κυριακή στις 17.30

Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (κανονικό), 13 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ)

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/kalifornia-ntrimin-2-20-xronia-meta/