Χριστίνα Χατζηβασιλείου: «Το κείμενο “Αλεπούδες” με κέρδισε από την πρώτη ανάγνωση για τον πυκνό λόγο του, τον γοργό ρυθμό και κυρίως την ατμόσφαιρα αγωνίας και μυστηρίου που αναδύει»

Θέατρο για παιδιά: «Η απειλή των Κόουζ» στο Θέατρο Αυλαία
7 Νοεμβρίου 2022
Η «Αλμυρή Έρημος» στο Θέατρο Φούρνος
7 Νοεμβρίου 2022
Θέατρο για παιδιά: «Η απειλή των Κόουζ» στο Θέατρο Αυλαία
7 Νοεμβρίου 2022
Η «Αλμυρή Έρημος» στο Θέατρο Φούρνος
7 Νοεμβρίου 2022

Η Χριστίνα Χατζηβασιλείου σκηνοθετεί την παράσταση «Αλεπούδες», η οποία παρουσιάζεται στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών. (Φωτογραφία: Mike Rafail).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία της παράστασης του έργου «Αλεπούδες» της Ντων Κινγκ. Η Χριστίνα Χατζηβασιλείου μιλάει στο theatermag για το σύγχρονο υπαρξιακό νουάρ, σκηνοθετημένο με κινηματογραφική ροή, γρήγορο ρυθμό και ποιητική ατμόσφαιρα, που ξετυλίγεται μπροστά στο κοινό, υφαίνοντας το νήμα γύρω από το άλογο της εξουσία και της πίστης. Η παράσταση ανεβαίνει στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, με τους ηθοποιούς Γιάννη Καραμφίλη, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Νικόλα Μαραγκόπουλο και Λίλα Βλαχοπούλου.

 

Ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις όταν διαβάσατε το έργο «Αλεπούδες» της Ντων Κινγκ;

Το κείμενο αυτό, με κέρδισε από την πρώτη ανάγνωση για τον πυκνό λόγο του, τον γοργό ρυθμό και κυρίως την ατμόσφαιρα αγωνίας και μυστηρίου που αναδύει. Είναι γνήσια θεατρικό, αφήνοντας περιθώρια στην ελεύθερη σκέψη του θεατή. Επιπλέον, είναι γραμμένο από μία σύγχρονή μας, πολυβραβευμένη Bρετανή συγγραφέα με φεμινιστική ματιά.

 

 

Τι σημαίνει ο τίτλος της παράστασης και ποιο είναι το θέμα της;

Ο πρωτότυπος τίτλος του έργου είναι «Foxfinder», δηλαδή ανιχνευτής αλεπούδων, αλλά μεταφράστηκε ως «Αλεπούδες» που επικεντρώνει τον πυρήνα του κειμένου: οι αλεπούδες αναφέρονται στο θηλαστικό αυτό καθαυτό, και συγκεκριμένα στο ερυθρό είδος vulpes-vulpes, το οποίο και ευθύνεται – σύμφωνα με τον κρατικό μηχανισμό- για την χαμηλή αγροτική παραγωγή, με αποτέλεσμα η ανθρωπότητα να βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο ενός λιμού. Ωστόσο, στις αγροικίες ποτέ κανείς δεν έχει δει αλεπού. Σταδιακά, αντιλαμβανόμαστε πως πέρα από την αλληγορία περί κρατικής επιβολής, συναρμολογείται ένα παζλ από περίεργα κομμάτια, με αφορμή την επίσκεψη του ανιχνευτή αλεπούδων, Ουίλιαμ Μπλορ που θα κληθεί «αυτεπάγγελτα» για να εφαρμόσει ό,τι διδάχθηκε στο ειδικό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης, όπου γαλουχήθηκε.

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τους χαρακτήρες του έργου;

Πρόκειται για την οικογένεια Κόβι και συγκεκριμένα για την Ιουδήθ και τον Σαμουήλ Κόβι. Το ζευγάρι αυτό, βαθιά τραυματισμένο από την πρόσφατη απώλεια του τετράχρονου γιου τους Δανιήλ (του οποίου ο θάνατος παραμένει επί της ουσίας αναπάντητος), αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα όχι απλώς επικοινωνίας, αλλά επιβίωσης.

Η Ιουδήθ, παρά το πένθος τους, κάνει μεγάλες προσπάθειες να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους, έχοντας υποστεί όλο το βάρος των αγροτικών εργασιών, καθώς ο Σαμ έχει πέσει σε βαριά κατάθλιψη και είναι ανήμπορος και τελματωμένος. Το ζευγάρι θα κλονιστεί ακόμα περισσότερο, με την επίσκεψη του κεντρικού προσώπου -πιντερικών καταβολών- Ουίλιαμ Μπλορ, ο οποίος θα φωλιάσει στην κυριολεξία στο σπίτι τους, ανατρέποντας τα δεδομένα. Κοντά στο ζευγάρι, η γειτόνισσα Σάρα Μποξ, φύσει επαναστάτρια, θα αντιταχθεί σε ό,τι ο παραλογισμός επιβάλει και θα κληθεί να λάβει μια πολύ σημαντική απόφαση για τη ζωή όλων τους.

 

 

Πώς έχετε συνεργαστεί με τους τέσσερις ηθοποιούς της παράστασης;

Eίχα την χαρά να συνεργαστώ με τέσσερις εξαιρετικούς/-ές ηθοποιούς γενναιόδωρους, αφοσιωμένους στην ομαδική δουλειά και δημιουργικούς που με βοήθησαν να φωτίσω, όλες εκείνες τις πτυχές του κειμένου στις οποίες ήθελα να επικεντρωθώ.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Αλεπούδες»

Μετάφραση: Γιώργος Χατζηνικολάου
Σκηνοθεσία – Δραματουργική Επεξεργασία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Σκηνικά – Κοστούμια – Βίντεο: Ελένη Στρούλια
Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κική Καραΐσκου
Βοηθοί σκηνογράφου – ενδυματολόγου – βίντεο Τατιάνα Νικολαΐδου, Τζάνος Μάζης
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Γιάννης Καραμφίλης (ΣΑΜΟΥΗΛ), Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου (ΙΟΥΔΗΘ), Νικόλας Μαραγκόπουλος (ΟΥΙΛΙΑΜ), Λίλα Βλαχοπούλου (ΣΑΡΑ)

 

 

Πού: Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη

Πότε: από Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, στις 21.00 και κάθε Τετάρτη στις 19.00, Πέμπτη-Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 και στις 21.00, Κυριακή στις 19.00

Διάρκεια παράστασης: 140 λεπτά. Δεν υπάρχει διάλειμμα.

Προπώληση: www.ntng.gr | VIVA.GR | 11876 |WIND

Πληροφορίες – κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ

Ωράριο Λειτουργίας Ταμείων για τον μήνα Σεπτέμβριο:
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):
Δευτέρα – Κυριακή, 8:30 – 21:30
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών:
Τετάρτη – Κυριακή, 14:00 – 21:30
Θέατρο της Μονής Λαζαριστών:
Παρασκευή – Κυριακή, 14:00 – 21:30, τις ημέρες παραστάσεων
Πλατεία Αριστοτέλους:
Τρίτη – Σάββατο, 11:00 – 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 12€
Εκπτωτικό Εισιτήριο: 8€ (Φοιτητικό – Μαθητικό, Πολύτεκνοι, άνω των 65, Ομαδικό, Εκπαιδευτικών)

ΠΕΜΠΤΗ ΛΑΪΚΗ 21:00 & ΣΑΒΒΑΤΟ 18:00
Γενική είσοδος: 10€
Εκπτωτικό Εισιτήριο: 8€ (Φοιτητικό- Μαθητικό ,πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό, Εκπαιδευτικών)
ΑΜΕΑ: Δωρεάν
ΑΝΕΡΓΩΝ:
Δωρεάν 10 θέσεις ανά ημέρα παράστασης (ΕΜΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟ – ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ) & 5 θέσεις ανά ημέρα παράστασης (ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΦΟΥΑΓΙΕ ΜΕΣ)
Ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών.
Κατόπιν της εξαντλήσεως των θέσεων τιμή εισιτήριου 5€

Προσφέρεται «Εισιτήριο της παρέας» για 3 άτομα 25€ και 4 άτομα 30€
(απαιτείται  η  αγορά των εισιτηρίων από τα ταμεία του ΚΘΒΕ και όχι ηλεκτρονικά)