Λεωνίδας Παπαδόπουλος: « Η παράσταση “Pass-Port – Ταξίδια στη θάλασσα στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία” αποτελεί μια περιπλάνηση γεμάτη αλήθεια, μνήμη και φαντασία»

Αργυρώ Ταμβάκου: «Η διασκευή του παραμυθιού, ώστε να μπορέσει το παραμύθι να προσαρμοστεί στις αξίες και τα ζητούμενα της ομάδας μας, ήταν μία πρόκληση»
4 Νοεμβρίου 2022
Το Θέατρο των Αλλαγών δέχεται αιτήσεις για την υποτροφία «Ανδρέας Βουτσινάς»*
7 Νοεμβρίου 2022

Ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική σύνθεση της παράστασης «Pass-Port - Ταξίδια στη θάλασσα στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία» η οποία παρουσιάζεται στο Θέατρο Αργώ.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει τη δραματουργική σύνθεση και τη σκηνοθεσία της παράστασης «Pass-Port – Ταξίδια στη θάλασσα στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία». Ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος μιλάει στο theatermag για το θέμα του έργου, το οποίο εστιάζει στο στοιχείο της περιπλάνησης  ενσωματώνοντας την προβληματική της μετανάστευσης και των προσφύγων μέσω των ταξιδιών θνητών, ηρώων και θεών. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ειρήνη Αρβανίτη, Έκτορας Γασπαράτος, Άννα Θεοδωρίδου, Δώρα Θωμοπούλου και Άννα Ψαρρά.

 

 

 

Πώς ξεκινήσατε να δουλεύετε πάνω στη δραματουργική σύνθεση της παράστασης «Pass-Port – Ταξίδια στη θάλασσα στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία»;

Η παράσταση βασίζεται στην διδακτορική έρευνα που πραγματοποίησα για τα ταξίδια στη θάλασσα και τους περιπλανώμενους ήρωες στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία. Η θεατρική μεταφορά της, ήταν μια έμπνευση τα χρόνια της έρευνας μου και τώρα ήταν μεγάλη η πρόκληση για τη δραματουργική σύνθεση και την παραστατική της απόδοση.

 

 

Τι σημαίνει ο τίτλος της παράστασης και ποιο είναι το θέμα της;

Το θέμα της είναι διαχρονικό και οικουμενικό και αφορά την περιπλάνηση του ανθρώπου, στο πέρασμα των εποχών από τη δημιουργία του κόσμου, μέχρι σήμερα, αλλά και στην πορεία της ζωής του από τη γέννηση μέχρι το θάνατο.

 

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τους ρόλους που ερμηνεύουν οι πέντε ηθοποιοί;

Η παράσταση, αποτελεί μια περιπλάνηση γεμάτη αλήθεια, μνήμη και φαντασία. Σε αυτό το πλαίσιο και με σημείο αναφοράς τα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Δραματουργίας, δουλέψαμε με τον συνεργάτη μου θεατρολόγο Μάνο Δαμασκηνό και την ομάδα πέντε εξαιρετικών ηθοποιών την Άννα Ψαρρά, τη Δώρα Θωμοπούλου, την Άννα Θεοδωρίδου, τον Έκτορα Γασπαράτο και την Ειρήνη Αρβανίτη, σε ένα work in progress, όπου σαν ένας Χορός Αρχαίας Τραγωδίας, αποκτά διαφορετικές μορφές του ανθρώπινου, αλλά και του υπερβατικού.

 

 

Πώς έχετε κινηθεί σκηνοθετικά;

Δούλεψα με μια υπέροχη ομάδα ηθοποιών και συντελεστών, και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, εκπληρώνει αυτό που είχα ονειρευτεί και αντιπροσωπεύει την έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί. Ακολούθησα την οικουμενικότητα των κειμένων και την αέναη περιπλάνηση των ανθρώπων στο χρόνο και στη ζωή.

 

 

Θα μπορούσατε να δώσετε μια αίσθηση από τα σκηνικά, τα κοστούμια, τη μουσική και τους φωτισμούς της παράστασης

Το σκηνικό του Michelangelo Bevilacqua, ακολούθησε τη δυσκολία του δεδομένου που έθεσα εξαρχής η σκηνή να είναι γεμάτη νερό. Ο τρόπος που αποτυπώθηκε εικαστικά, είναι λειτουργικός και υποδηλωτικός σε όλο το έργο. Σε αυτό το σκηνογραφικό πλαίσιο, οι ονειρικοί φωτισμοί της Σοφίας Αλεξιάδου, τα λιτά κοστούμια της Δομνίκης Βασιαγιώργη, η κινησιολογική επιμέλεια της Μαρίας Μάργαρη εμπνευσμένη σε επιμέρους σημεία από τη νοηματική γλώσσα, με συνεργάτη μας την Όλγα Δαλέκου, αλλά και πρωτότυπες μουσικές και τα ηχητικά τοπία της Λιάνας Τζερεφού, δημιούργησαν ένα σκηνικό σύμπαν, το οποίο εμπερικλείει την παραστατική αφήγηση. Η παράσταση είναι αποτέλεσμα συλλογικό και υποστηρίχτηκε με συγκινητική αφοσίωση και μόχθο από όλη την ομάδα.

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Pass-Port – Ταξίδια στη θάλασσα στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία»

Δραματουργική σύνθεση – Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Σκηνογραφία: Michelangelo Bevilacqua
Ενδυματολογία: Δομνίκη Βασιαγεώργη
Μουσική: Λιάνα Τζερεφού
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου
Κινησιολογική Επιμέλεια: Μαρία Μάργαρη
Σύμβουλος Δραματουργίας – Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάνος Δαμασκηνός
Φωτογραφίες: Μιράντα Παπαδοπούλου
Συνεργάτης στη Νοηματική Γλώσσα: Όλγα Δαλέκου

Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ειρήνη Αρβανίτη, Έκτορας Γασπαράτος, Άννα Θεοδωρίδου, Δώρα Θωμοπούλου, Άννα Ψαρρά

Παραγωγή: In Between Art Theatre Company

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Πού: Θέατρο Αργώ-Αιμιλία Υψηλάντη, Κάτω Σκηνή, Ελευσινίων 15, Αθήνα (Στάση Μετρό Μεταξουργείο), τηλ. 210 5201684

Πότε: από 4 Νοεμβρίου 2022 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00. Έως 27 Νοεμβρίου 2022

Εισιτήρια: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο: φοιτητικό, ανέργων), 5 ευρώ (ατέλεια)

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/pass-port/