Αργυρώ Ταμβάκου: «Η διασκευή του παραμυθιού, ώστε να μπορέσει το παραμύθι να προσαρμοστεί στις αξίες και τα ζητούμενα της ομάδας μας, ήταν μία πρόκληση»

Δεύτερος κύκλος παραστάσεων για την «Αναφορά για μια Ακαδημία»
4 Νοεμβρίου 2022
Λεωνίδας Παπαδόπουλος: « Η παράσταση “Pass-Port – Ταξίδια στη θάλασσα στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία” αποτελεί μια περιπλάνηση γεμάτη αλήθεια, μνήμη και φαντασία»
4 Νοεμβρίου 2022

H Αργυρώ Ταμβάκου και ο Παναγιώτης Λαμπής, ή αλλιώς θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο, επιστρέφουν με τη νέα της παράσταση «Ο Χρουσαητός Άτυς και η Βασιλοπούλα Ροδογάλη».

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει τη διασκευή του κειμένου με τον Παναγιώτη Λαμπή και ερμηνεύει τη βασιλοπούλα Ροδογάλη. Η Αργυρώ Ταμβάκου μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Ο Χρουσαητός Άτυς και η Βασιλοπούλα Ροδογάλη», η οποία παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στον Πολυχώρο Πόλις, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Αδάμ. Πρόκειται για ένα μαγικό λαϊκό παραμύθι από τη Σμύρνη διασκευασμένο με μοναδικό τρόπο από το συγγραφικό δίδυμο της θεατρικής ομάδας Τικ Τακ Ντο. Μία παράσταση με καταιγιστικό ρυθμό, μουσική και τραγούδι που μιλάει για τη δύναμη της αγάπης, την αξία της αποδοχής και τη σημασία της συντροφικότητας.

 

«H Βασιλοπούλα Ροδογάλη και ο Χρουσαητός Άτυς». Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό το λαϊκό παραμύθι από τη Σμύρνη;

Σκεφτόμασταν εδώ και καιρό, να αναμετρηθούμε με ένα παραδοσιακό παραμύθι. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά και λόγω της γιαγιάς μου που έφτασε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, αρχίσαμε να ερευνούμε τα παραδοσιακά παραμύθια εκείνων των τόπων. Μεταξύ άλλων, διαβάσαμε τον τρίτο τόμο από τα «Λαογραφικά – Παραμύθια της Σμύρνης».

Μία συλλογή παραμυθιών που συγκέντρωσε η  Στέλλα Επιφανίου – Πετράκη (εκδόσεις Ιωλκός, 1967). Εκεί, ανακαλύψαμε το παραμύθι «Ο Χρουσαητός Άτυς και η Βασιλοπούλα Ροδογάλη», που μας μάγεψε από την πρώτη ανάγνωση. Αργότερα, ανακαλύψαμε ότι με το ίδιο παραμύθι είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων αλλά και η θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς». Η διασκευή του παραμυθιού, ώστε να μπορέσει το παραμύθι να προσαρμοστεί στις αξίες και τα ζητούμενα της ομάδας μας, ήταν μία πρόκληση!

Κατ΄αρχάς, στα λαϊκά παραμύθια συναντάει κανείς στοιχεία που, στη σημερινή κοινωνία, είναι χαρακτηρισμένα ως ρατσιστικά ή ως πατριαρχικά. Για την εποχή που αφηγούνταν το παραμύθι, τέτοια στοιχεία ήταν αποδεκτά. ‘Oμως σήμερα; Αποφασίσαμε λοιπόν, η διασκευή να μην διατηρήσει κανένα τέτοιο κατάλοιπο και να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της βασικής πλοκής του παραμυθιού και στην πλήρη δικαιολόγηση όλων των χαρακτήρων, ανεξαρτήτως των πράξεων τους. Επίσης, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία, από πλευράς διασκευής, ήταν οι μεγάλες χρονικές περίοδοι, που στα λαϊκά παραμύθια περιγράφονται σε μία πρόταση ή σε μία μικρή παράγραφο, ενώ σκηνικά χρειάζεται σίγουρα περισσότερος χρόνος για να γίνει αντιληπτό από το κοινό, το διάστημα που έχει παρέλθει.

 

 

Για ποια θέματα μιλάει το έργο και πώς παρουσιάζονται στα παιδιά;

Σε κάθε μας έργο, μπλέκουμε πολλά και διάφορα θέματα! Μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε ένα πλήθος ερεθισμάτων και, μετά από εκεί, κάθε θεατής να «πάρει» ό,τι έχει ανάγκη τη στιγμή που το παρακολουθεί. Το βασικότερο «μήνυμα», αν θα μπορούσε να ειπωθεί έτσι, είναι η αντίληψη για τη θέση της γυναίκας, που υπάρχει εξ αρχής στο παραμύθι.

Ο κεντρικός θηλυκός χαρακτήρας του έργου, η βασιλοπούλα Ροδογάλη, παρά τα όσα έχει να αντιμετωπίσει, διεκδικεί τη ζωή της, υποστηρίζει τις επιλογές της, παίρνει πρωτοβουλίες και αποφασίζει να ακολουθήσει ένα αβέβαιο ταξίδι. Είναι εντυπωσιακό, το γεγονός ότι, μία βασιλοπούλα κινεί γη και ουρανό για να βρει τον αγαπημένο της και δεν περιμένει υπομονετικά – όπως πολλές άλλες πριγκίπισσες παραμυθιών που ξέρουμε – να τη σώσει ο γενναίος πρίγκιπας. Αυτός ήταν και ο λόγος που στον τίτλο της παράστασης μας αναφέρεται πρώτα η Ροδογάλη.

Επίσης, και ο δικός μας πρίγκιπας, ο Χρουσαητός Άτυς, είναι ένας άνθρωπος που έχει σφάλει και βλέπουμε επί σκηνής την αλλαγή του. Σημειωτέον ότι, όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα παραδοσιακό παραμύθι και σίγουρα, δεν είναι τυχαίο ότι μας έρχεται από μία πολυ-πολιτισμική πόλη, όπως ήταν η Σμύρνη.

 

 

Τι συμβαίνει ανάμεσα στους ήρωες του έργου;

Πολλά και διάφορα! Θετικά και αρνητικά! Όπως και στη ζωή… Οι ήρωες μας είναι άνθρωποι που κάνουν λάθη, μετανιώνουν, πληγώνουν και πληγώνονται, φοβούνται, φθονούν, νοιάζονται για τους άλλους και για τον εαυτό τους, λυπούνται, χαίρονται, μα πάνω απ’ όλα αγαπούν και αγαπιούνται!

 

 

Πώς θα σας δούμε επί σκηνής; Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Επί σκηνής, θα με δείτε ως βασιλοπούλα Ροδογάλη. Ένα κορίτσι, που με μόνο εφόδιο την αγάπη της, αποφασίζει να αφήσει τη σιγουριά της και να έρθει αντιμέτωπη με έναν άγνωστο κόσμο, προκειμένου να βρει αυτό που ψάχνει. Ό, τι οφείλει να κάνει κάθε νέος άνθρωπος! Ωστόσο, στην πορεία αντιλαμβάνεται ότι στον έξω κόσμο έχουμε μόνο ο ένας τον άλλον. Κάπως έτσι, ξεκινάει και το ταξίδι μας στην ενηλικίωση.

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Αδάμ;

Με τον Παναγιώτη Αδάμ και τον Παναγιώτη Λαμπή είμαστε ιδρυτικά μέλη της ομάδας «Τικ Τακ Ντο» από το 2017. Η συνεργασία μαζί τους, είναι πάντα μία ευχάριστη διαδρομή με πολύ χιούμορ, τσακωμούς, ατελείωτες ώρες δουλειές, μα πάνω απ’ όλα πολλή αγάπη!

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ο Χρουσαητός Άτυς και η Βασιλοπούλα Ροδογάλη»

Διασκευή Κειμένου: Αργυρώ Ταμβάκου – Παναγιώτης Λαμπής
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ
Πρωτότυπη Μουσική: Ευτέρπη Κατσαμάτσα – Στρατής Στηλ
Κίνηση: Ορφέας Χατζησπύρου
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Σχεδιασμός Φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής
Σκηνικά: Παναγιώτης Αδάμ
Ενδυματολογία: Ζωή Αρβανίτη
Επιμέλεια Κοστουμιών: Μαρία Γιαννακούλια
Φωτογραφίες: Φώτης Γ. Πλέγας

Ηθοποιοί: Αθηνά Βελημβασάκη, Αργυρώ Ταμβάκου, Χρήστος Καπενής / Γιώργος Λαμπίρης

Πού: Πολυχώρος Πόλις, Μαρίνου Αντύπα 62-66 και Φιλοθέης 71α, Ηράκλειο Αττικής, τηλ. 210 8000009 – 210 2770181

Πότε: από 16 Οκτωβρίου 2022 και κάθε Κυριακή στις 12.00

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Ηλικίες: 4+

Εισιτήρια: 10 ευρώ ταμείο (γενική είσοδος), 8 ευρώ ομαδικό (10+ άτομα)

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/i-basilopoula-rodogali-kai-o-xrousaetos-atys/

Επικοινωνία: Ομάδα Τικ Τακ Ντο: 6983 470906