Αγοραστή Αρβανίτη: «Όποιος δει την παράσταση, θα καταλάβει πόσο διαχρονική είναι η ιστορία του μικρού Όσκαρ και πόσο όλοι έχουμε ανάγκη από Θείες Ροζ στη ζωή μας»

O Jean Cassies σκηνοθετεί την παράσταση «In the Mood of Love» στο Θέατρο Altera Pars
29 Οκτωβρίου 2022
«Το Προσφυγάκι» στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Αργώ
30 Οκτωβρίου 2022

Η ηθοποιός Αγοραστή Αρβανίτη ερμηνεύει την Κυρία Ροζ στην παράσταση «Φιλιά, Όσκαρ...» που σκηνοθετεί ο Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Είναι η Κυρία Ροζ στην παράσταση «Φιλιά, Όσκαρ…». Η ηθοποιός Αγοραστή Αρβανίτη, μιλάει στο theatermag για το έργο του Éric-Emmanuel Schmitt, που σκηνοθετεί και διασκευάζει για το θέατρο ο Τσέζαρις Γκραουζίνις. Η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο Αθηνών με τον Θανάση Τσαλταμπάση στο ρόλο του μικρού Όσκαρ και τους ηθοποιούς Ισαβέλλα Κασιμάτη, Τάσο Θεοφιλάτο, Ελένη Νάτση και Edgen Lame.

 

«Φιλιά, Όσκαρ…». Ποιο είναι το θέμα της νουβέλας του Éric-Emmanuel Schmitt και τι σημαίνει ο τίτλος της;

Πρόκειται για μια ιστορία που μιλά για την αξία της ζωής. Ο δεκάχρονος Όσκαρ ζει στο νοσοκομείο, γιατί υποφέρει από μια βαριά μορφή λευχαιμίας. Μια μέρα μαθαίνει τυχαία, ότι δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να θεραπευτεί και ότι πρόκειται να πεθάνει σε λίγες μέρες.
Στο αποκορύφωμα της απόγνωσής του, μια εκκεντρική ηλικιωμένη κυρία, γνωστή ως Θεία Ροζ, η οποία είναι μια από τις εθελόντριες που κρατούν συντροφιά στα παιδιά του νοσοκομείου, του προτείνει ένα παιχνίδι: να θεωρήσει καθεμιά από τις μέρες που του απομένουν ως μια δεκαετία της ζωής του.

Ο Όσκαρ, σιγά σιγά, αρχίζει να πιστεύει το παιχνίδι και, κατά τη διάρκεια των τελευταίων του έντεκα ημερών, βιώνει μια πλήρη ζωή γεμάτη γεγονότα: έρωτες, γάμο, προδοσίες, αποχαιρετισμούς, επιστροφές, καβγάδες, αγκαλιές, δάκρυα, συγχώρεση. Τελικά, πεθαίνει πιστεύοντας ότι έφτασε την ηλικία των 110 ετών, ικανοποιημένος και ευχαριστημένος που κατάφερε να ζήσει μια συναρπαστική ζωή.

Η νουβέλα κανονικά, λέγεται «Όσκαρ και η κυρία Ροζ» ( Oscar et la dame Rose). Ο τίτλος της παράστασής μας, προέκυψε από τα γράμματα που στέλνει ο Όσκαρ στο Θεό, για να του διηγηθεί πως περνάει τις δεκαετίες της ζωής του, αφού πείθεται με το παιχνίδι της θείας Ροζ. Ο τίτλος «Φιλιά, Όσκαρ..», ήταν ιδέα του σκηνοθέτη μας Τσέζαρις Γκραουζίνις και είναι το κλείσιμο κάθε γράμματος του Όσκαρ προς το Θεό.

 

 

Ερμηνεύετε την Κυρία Ροζ. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτόν το ρόλο;

Τη λατρεύω τη Θεία Ροζ! Είναι τόσο ξεχωριστός ρόλος και τόσο πρόκληση για εμένα. Είναι μια καλοσυνάτη γιαγιά, σπιρτόζα και ευαίσθητη, που το μόνο της μέλημα στη δύση της ζωής της, είναι να κάνει χαρούμενο τον Όσκαρ.

 

 

 

Πώς δουλέψατε με τον σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις. Πώς σας έχει καθοδηγήσει σκηνοθετικά;

Καταρχάς να πω, ότι δεν έχω ιδιαίτερα όνειρα για τη δουλειά. Δέχομαι τα πράγματα όπως έρθουν και χαίρομαι γι’ αυτά, γιατί όλα για μένα μέχρι στιγμής είναι αξιόλογα. Εξαίρεση, όμως, σε αυτό για μένα, ήταν να με σκηνοθετήσει ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, γιατί ήθελα πολύ να συνεργαστώ και να πάρω αυτήν την εμπειρία. Εκπληρώνεται, λοιπόν, ένα όνειρό μου, γιατί θεωρώ ότι είναι λίγοι οι καλοί σκηνοθέτες στην Ελλάδα, που μπορούν πραγματικά να σε εξελίξουν και ένας από αυτούς είναι ο Τσέζαρις Γκραουζίνις. Η καθοδήγηση, ήταν μια έκρηξη δημιουργικότητας, όπως έπρεπε να είναι για αυτό το ρόλο, σε ησυχία δε με άφησε και πολύ καλά έκανε! Έτσι, φτάνοντας στις παραστάσεις, νοιώθω και εγώ μια σιγουριά και χαρά γι’ αυτό το ρόλο.

 

 

Κατά τη γνώμη σας, γιατί η ιστορία του μικρού Όσκαρ είναι -ειδικά- σήμερα επίκαιρη;

Η ιστορία του Όσκαρ, θα είναι πάντα επίκαιρη, όχι μόνο σήμερα, μετά τα δύο χρόνια πανδημίας. Είμαι πεπεισμένη γι’αυτό. Μιλάει για την αξία της ζωής, τα λέει όλα το κείμενο και η παράσταση, που τα λόγια περιττεύουν. Όποιος έρθει να δει την παράσταση, θα καταλάβει πόσο διαχρονική είναι αυτή η ιστορία του μικρού Όσκαρ και πόσο όλοι έχουμε ανάγκη από Θείες Ροζ στη ζωή μας.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Φιλιά, Όσκαρ…»

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης
Σκηνοθεσία – Σκηνική προσαρμογή: Cezaris Graužinis
Σκηνικά/Κοστούμια: Kenny MacLellan
Μουσική: Martynas Bialobžeskis
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Φωτογραφίες: Tony Kris

Παίζουν
Θανάσης Τσαλταμπάσης (Όσκαρ)
Αγοραστή Αρβανίτη (κυρία Ροζ)
Ισαβέλλα Κασιμάτη (Πέγκι Μπλού/Μητέρα Όσκαρ/Μητέρα Πέγκις Μπλού)
Τάσος Θεοφιλάτος (Γιατρός Ντίσελντορφ/Φούσκας)
Ελένη Νάτση (Προϊσταμένη/Σαντρίν/Μπριζίτ)
Edgen Lame (Πατέρας Όσκαρ/Πατέρας Πέγκι Μπλού/Νοσηλευτής)

 

Πού: Θέατρο Αθηνών, Βουκουρεστίου 10, τηλ. 210 3312343

Πότε: από 9 Οκτωβρίου 2022 και κάθε Δευτέρα στις 20.00, Τρίτη στις 21.00, Τετάρτη στις 18.00, Κυριακή στις 21.00

Διάρκεια Παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Προπώληση: www.ticketmaster.gr/homePage.html/ticketmaster_se_2005858.html

Η μετάφραση του έργου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις OPERA