Εύα Σιμάτου:  «Η διπλή συγκυρία στο “Φλόγα και Άνεμος” και στο “Κόκκινο Ποτάμι- Η Συνέχεια” αποτελεί για μένα μια μεγάλη πρόκληση υποκριτικά»

Ο Νίκος Κρίκας σκηνοθετεί τη «Δίκη των έξι» στο θέατρο Αλκμήνη
27 Οκτωβρίου 2022
Η παράσταση χορού «Α(ν)ΤΙ» στο Θέατρο Ροές
29 Οκτωβρίου 2022

Η ηθοποιός Εύα Σιμάτου εμφανίζεται αυτή τη σεζόν, στις τηλεοπτικές σειρές Φλόγα και Άνεμος και Κόκκινο Ποτάμι – Η Συνέχεια.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Μετά από την ερμηνεία της στις «Άγριες Μέλισσες» στο ρόλο της Μαίρης Χατζίδου, όπου κέρδισε τις εντυπώσεις κοινού και κριτικών, η Εύα Σιμάτου επιστρέφει στην τηλεόραση με διπλό στοίχημα. Η δημοφιλής ηθοποιός, εμφανίζεται στις δύο σειρές εποχής, «Φλόγα και Άνεμος» που σκηνοθετεί η Ρέινα Εσκενάζυ και προβάλλεται στην ΕΡΤ και στο «Κόκκινο Ποτάμι- Η Συνέχεια» που σκηνοθετεί ο Μανούσος Μανουσάκης και προβάλλεται στο Open. Η Εύα Σιμάτου μιλάει στο theatermag για τους τηλεοπτικούς της ρόλους στιο δύο σειρές, για τη συνεργασία της με τους σκηνοθέτες και τη μυθοπλασία στην τηλεόραση τα τελευταία χρόνια.

 

Αυτή τη σεζόν βρίσκεστε σε δύο τηλεοπτικές σειρές. Στo «Φλόγα και Άνεμος» και στο «Κόκκινο Ποτάμι- Η Συνέχεια». Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας;

Μετά την συμμετοχή μου στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες», προέκυψαν οι προτάσεις και για τις δύο αυτές σειρές. Και οι δύο συνεργασίες προέκυψαν μέσα από τους σκηνοθέτες, οι οποίοι είχαν την επιθυμία να συνεργαστούμε. Είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί θεωρώ ότι είναι αξιόλογες καλλιτεχνικά δουλειές και πολύ ενδιαφέρουσες.

 

 

Ποιοι είναι οι ρόλοι που ερμηνεύετε στις δύο σειρές; Υπάρχουν κάποια κοινά ή διαφορές;

Στο «Φλόγα και Άνεμος» έχω το ρόλο της Κυβέλης Θεοχάρη, εγγονής της θρυλικής ηθοποιού Κυβέλης Αδριανού. Μιας γυναίκας μορφωμένης, δυναμικής και φιλελεύθερης που ανήκει στην αστική τάξη.
Στο «Κόκκινο ποτάμι- Η συνέχεια» είμαι η Νίκη Κεχαγιόγλου, μια πρόσφυγας που υφίσταται πολλές δοκιμασίες και αγωνίζεται για να ξαναβρεί το δρόμο της και να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Φέτος, αυτή η διπλή συγκυρία, αποτελεί για μένα μια μεγάλη πρόκληση υποκριτικά. Ακριβώς επειδή, οι χαρακτήρες που υποδύομαι σε αυτές τις δύο σειρές είναι εντελώς διαφορετικοί, τόσο στα υλικά από τα οποία είναι δομημένοι, όσο και στη μορφή τους.

 

 

Παρακολουθήσαμε το τέταρτο επεισόδιο της σειράς «Κόκκινο Ποτάμι» και είδαμε την ενδιαφέρουσα και έντονη είσοδο του χαρακτήρα σας σε αυτόν τον κύκλο. Διαφαίνεται ότι θα αποτελέσει έναν από τους κεντρικούς δραματικούς χαρακτήρες της σειράς. Θέλετε να μας πείτε τί θα περιμένουμε από τη Νίκη στη συνέχεια;

Η Νίκη θα παλέψει, αναβιώνοντας τον πόνο των δραματικών αναμνήσεών της, θα αναπτύξει μία βαθιά ανθρώπινη σχέση με τον Λάζο και θα στηρίξει τους όμοιούς της, τα αιτήματα και τα δικαιώματά τους με όπλα την μόρφωση, ως δασκάλα, την καλλιέργεια και με την ψυχική της δύναμη. Οι εξελίξεις θα είναι πολύ φορτισμένες δραματουργικά.

 

 

Πώς είναι η συνεργασία σας με τους σκηνοθέτες Ρέινα Εσκενάζυ και Μανούσο Μανουσάκη;

Νιώθω πολύ τυχερή που συνεργάζομαι και με τους δύο. Οι δουλειές που κάνουν, πάντα διακρίνονται και δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό, γιατί είναι και οι δύο εξαιρετικοί τηλεοπτικοί σκηνοθέτες με πορεία χρόνων. Στο Μανούσο Μανουσάκη θαυμάζω την οξύνοια, την επιμονή στη λεπτομέρεια, την ευγένεια, την παιδεία του και το άρτιο σκηνοθετικό του βλέμμα. Στη Ρέινα Εσκενάζυ, θαυμάζω την καλλιτεχνική της ευαισθησία και το ταλέντο της στην επιλογή των συνεργατών. Και οι δύο διαθέτουν μεγάλη ευγένεια και επαγγελματικό ήθος.

 

Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με τη μυθοπλασία στην τηλεόραση τα τελευταία χρόνια;

Όπως γνωρίζουμε, πριν από τις Άγριες Μέλισσες οι τηλεοπτικές παραγωγές είχαν συρρικνωθεί σε μέγιστο βαθμό. Μετά από την επιτυχία των Άγριων Μελισσών, άλλαξαν αυτά τα δεδομένα, με αποτέλεσμα φέτος να μετράμε 42 νέες σειρές. Αυτό το φαινόμενο, αντανακλά την ανάγκη του κόσμου να βλέπει καλές ελληνικές σειρές στο γυαλί, όπου έχει και εύκολη πρόσβαση. Θεωρώ ότι είναι σπουδαίο, το γεγονός ότι έγινε αυτή η επανεκκίνηση στην μυθοπλασία, τόσο για το κοινό που την έχει ανάγκη, όσο και για όλους όσους εργάζονται σε αυτόν τον χώρο. Η φετινή πληθώρα νέων σειρών, πιστεύω ότι δε θα παραμείνει τα επόμενα χρόνια στα ίδια επίπεδα. Είναι δύσκολο να απορροφηθούν από το κοινό 42 σειρές σε μία σεζόν. Όμως, πολλές φορές ο ανταγωνισμός οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη δημιουργικότητα και άρα, πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει η πρόθεση δημιουργίας καλών και ποιοτικών ελληνικών σειρών. Κάποιες από αυτές, θα πετύχουν το στόχο τους, άλλες ίσως όχι, αλλά σίγουρα η ελληνική μυθοπλασία θα βγει κερδισμένη.

 

Ετοιμάζετε κάποια συνεργασία σε θεατρική παράσταση;

Λόγω γυρισμάτων την πρώτη σεζόν, δεν μπορούσα να δουλέψω παράλληλα στο θέατρο. Όσο για την δεύτερη σεζόν, είναι πολύ πιθανόν. Άλλωστε το θέατρο είναι η μεγάλη μου αγάπη.

 

 

Φλόγα και Άνεμος
Στη σειρά «φλόγα κ Άνεμος» που είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου, η ταλαντούχα ηθοποιός Εύα Σιμάτου υποδύεται την καλλονή Κυβέλη Θεοχάρη, εγγονή της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού Κυβέλης, ερωμένης του Γεωργίου Παπανδρέου, που υποδύεται η σπουδαία ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Ο ρόλος της φέρνει στο φως τον στενό οικογενειακό της δεσμό με τη γιαγιά της, την λεπτότητα του αστικού σαλονιού της εποχής, την ασύγκριτη φινέτσα, γοητεία και ομορφιά της γυναίκας αυτής, αλλά και τη θέση της απέναντι στα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα της Ελλάδας της εποχής εκείνης.

Κόκκινο Ποτάμι – Η Συνέχεια
Στη σειρά «Κόκκινο Ποτάμι- Η συνέχεια», την οποία αγάπησε και ξεχώρισε το τηλεοπτικό κοινό από τον πρώτο της κύκλο, η ηθοποιός υποδύεται τη Νίκη Κεχαγιόγλου, μία πρόσφυγα του Πόντου που έχει χάσει άντρα και παιδί, και καταφέρνει μέσα από μεγάλες αντιξοότητες και βασανιστικές συνθήκες, να φτάσει στους καταυλισμούς της Θεσσαλονίκης, προσπαθώντας επίπονα να ξαναχτίσει τη ζωή της από την αρχή, να βρει τον τρόπο να ασκήσει πάλι το λειτούργημά της δασκάλας και να ξαναζήσει τον έρωτα.