Ο Νίκος Κρίκας σκηνοθετεί τη «Δίκη των έξι» στο θέατρο Αλκμήνη

Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου: «Στην ενηλικίωσή του, το θέατρο Αγγέλων Βήμα στρατεύεται στην προσπάθεια να γίνεται όλο πιο δημιουργικό, όλο πιο τολμηρό, όλο πιο γενναίο»
27 Οκτωβρίου 2022
Εύα Σιμάτου:  «Η διπλή συγκυρία στο “Φλόγα και Άνεμος” και στο “Κόκκινο Ποτάμι- Η Συνέχεια” αποτελεί για μένα μια μεγάλη πρόκληση υποκριτικά»
29 Οκτωβρίου 2022
Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου: «Στην ενηλικίωσή του, το θέατρο Αγγέλων Βήμα στρατεύεται στην προσπάθεια να γίνεται όλο πιο δημιουργικό, όλο πιο τολμηρό, όλο πιο γενναίο»
27 Οκτωβρίου 2022
Εύα Σιμάτου:  «Η διπλή συγκυρία στο “Φλόγα και Άνεμος” και στο “Κόκκινο Ποτάμι- Η Συνέχεια” αποτελεί για μένα μια μεγάλη πρόκληση υποκριτικά»
29 Οκτωβρίου 2022

Οι ηθοποιοί Μαρία Λάμπρου, Γιάννης Τσόρβας, Φαίδρα Παπανικολάου και Δήμητρα Μπάσιου ερμηνεύουν στην παράσταση «Η Δίκη των έξι».(Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη).

Η παράσταση του έργου «Η Δίκη των έξι» της Δήμητρας Μπάσιου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, στο θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία Νίκου Κρίκα, με τους ηθοποιούς Μαρία Λάμπρου, Φαίδρα Παπανικολάου, Δήμητρα Μπάσιου και Γιάννη Τσόρβα.

 

Λίγα λόγια για το έργο

«Η Δίκη των έξι», μια ιστορία – δύο πλευρές, αποτελεί ένα ιστορικό δράμα που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι. Η ιστορία συναντά τη μυθοπλασία φωτίζοντας τα γεγονότα που ακολούθησαν την Καταστροφή της Μικράς Ασίας. Τρεις ήρωες, σε μία νέα κι αφιλόξενη πατρίδα, αποζητούν τη δική τους δικαίωση μετά τα δεινά που υπέστησαν. Δύο πλευρές, δύο διαφορετικές όψεις του δράματος συμβολίζουν την – χωρισμένη στα δύο – κοινωνία εκείνης της εποχής. Θα καταφέρουν να δικαιωθούν; Πού βρίσκεται η αλήθεια και πόσο αντικειμενικά μπορούμε να κρίνουμε τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της Δίκης των έξι;

 

 

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

Κεντρικό πρόσωπο του έργου είναι η αφηγήτρια, τοποθετημένη χρονικά κάπου στη δεκαετία του 1990. Η παράσταση αρχίζει με μια παλιά βαλίτσα, τη βαλίτσα του παππού Σάββα που μέσα της έχει όλες τις αναμνήσεις, τις διηγήσεις, ένα κομμάτι της ιστορίας, εν τέλει, αυτού του τόπου. Αυτό το κομμάτι ζωντανεύει η αφηγήτρια. Θα μεταφερθούμε ως θεατές στο τότε, στο 1922, στην πολύκροτη Δίκη των έξι. Μπροστά μας ζωντανεύουν η Δόμνα, η Ευανθία και ο Σάββας. Μαζί τους θα παρακολουθήσουμε τη Δίκη από την αρχή μέχρι το τέλος της και παράλληλα θα εισβάλλουμε στον χαρακτήρα τους, στις σχέσεις, στις συγκρούσεις τους. Όπως σε κάθε ιστορία, πάντα υπάρχουν δύο πλευρές, δύο αλήθειες. Έτσι κι εδώ. Στόχος μου είναι να αναδειχθεί ένα κομμάτι της ιστορίας που επιμελώς θάφτηκε, που έμεινε ανέγγιχτο. Να ζωντανέψει μέσα από τους ήρωες του τότε αλλά και από την οπτική της αφηγήτριας που εκπροσωπεί την τρίτη γενιά. Να φύγει ο θεατής με ερωτήματα και απορίες και όχι με έτοιμες απαντήσεις. Να ψάξει, να διαβάσει, να μάθει κάτι παραπάνω για τους προγόνους του. Γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται, μην το ξεχνάμε… Νίκος Κρίκας

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Η Δίκη των έξι»

Κείμενο: Δήμητρα Μπάσιου
Δραματουργική επεξεργασία: Καίτη Αναστασίου
Σκηνοθεσία: Νίκος Κρίκας

Μουσική: Χρήστος Συρμακέζης
Κοστούμια: Πελαγία Βουτζουλίδου
Σχεδιασμός φώτων: Νίκος Κρίκας
Ηχητικά εφέ – επεξεργασία ήχου: Κώστας Στυλιανού
Φωτογράφιση: Κατερίνα Αρβανίτη
Παραγωγή: ΜΗΡΚΑ ΑΜΚΕ
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Διανομή: Μαρία Λάμπρου, Φαίδρα Παπανικολάου, Δήμητρα Μπάσιου, Γιάννης Τσόρβας

Ηχογραφημένες φωνές: Ορέστης Μήλιος, Νίκος Κρίκας

 

Πού: Θέατρο Αλκμήνη (Σκηνή Secret Room), Αλκμήνης 8, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 210 3428650

Πότε: από 24 Οκτωβρίου 2022 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (κανονικό), 6 ευρώ (μειωμένο: φοιτητές, ΑΜΕΑ, θεατές άνω των 65 ετών, άνεργοι), 8 ευρώ (ομαδικές κρατήσεις)

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

Kρατήσεις θέσεων: Tαμείο θεάτρου Αλκμήνη – τηλ.: 210 3428650 (ώρες λειτουργίας: καθημερινά 18:00 – 22:30, Σαββατοκύριακο 17:00 – 22:00)

Πρόσβαση στο θέατρο: Στάση Μετρό Κεραμεικός, Τρόλεϊ στάση Καμπά, ΟΑΣΑ 049, 815, 838, 914, Γ18 στάση Καμπά