Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου: «Στην ενηλικίωσή του, το θέατρο Αγγέλων Βήμα στρατεύεται στην προσπάθεια να γίνεται όλο πιο δημιουργικό, όλο πιο τολμηρό, όλο πιο γενναίο»

Μαριλένα Τριανταφυλλίδου: «Το θέμα της παράστασης “… και βγαίνω!” είναι η μετάβαση από το “μέσα” στο “έξω”, από το “εγώ” στο “εσύ»” και τον έξω κόσμο»
27 Οκτωβρίου 2022
Ο Νίκος Κρίκας σκηνοθετεί τη «Δίκη των έξι» στο θέατρο Αλκμήνη
27 Οκτωβρίου 2022

Sharing is caring!

 

Επιμέλεια κειμένου: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Το Αγγέλων Βήμα συμπληρώνει φέτος 18 χρόνια παρουσίας και γιορτάζει την ενηλικίωσή του, με λογοτεχνικά έργα κορυφαίων δημιουργών, μεγάλα και σημαντικά, που έχουν περάσει στην Ιστορία και μέσα από τον κινηματογράφο με βραβευμένες ταινίες-σταθμούς. Η σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια του Αγγέλων Βήμα, Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου γράφει στο theatermag για την πορεία του θεάτρου που βρίσκεται στην οδό Σατωβριάνδου, καθώς και για τις συνεργασίες με τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες των παραστάσεων, των εικαστικών εκθέσεων και όλων των δράσεων που έχουν λάβει χώρα και συνεχίζονται για ακόμα μια χρονιά, στο ζεστό και φιλόξενο θέατρο Αγγέλων Βήμα.

 

 

«Μπαίνοντας στη 18η Καλλιτεχνική του Περίοδο και στην Ενηλικίωση, το Αγγέλων Βήμα, στέκεται για λίγο, ίσα για να κάνει έναν απολογισμό. Όλα αυτά τα χρόνια, με ήλιους, με χαλάζια και αέρηδες, με κρίσεις και ταραχές, με φωτιές και αντάρες, το όμορφο κτήριο στην Σατωβριάνδου 36, στέκει όρθιο. Αντέχει. Μαζί και οι άνθρωποί του. Προς έκπληξη και απορία “πολλών”.

Όλα αυτά τα χρόνια, κοντά δύο δεκαετίες, Ακρίτας του κέντρου και Τόπος συνάντησης Ανατολής- Δύσης, το Αγγέλων Βήμα παρουσίασε πάνω από 250 θεατρικές, μουσικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις, καθιέρωσε αφενός το θεσμό της θεματικής ενότητας στη συγκρότηση του ρεπερτορίου του, ερευνώντας και εντοπίζοντας έργα και συγγραφείς, ως επί το πλείστον άγνωστους στην Ελλάδα, και αφετέρου καθιέρωσε το θεσμό της χώρας αναφοράς, όπου μετά από έρευνα, επιλέγει και αναδεικνύει κάθε χρόνο, μία διαφορετική χώρα θεατρικά παρθένα για τον Έλληνα θεατή.

Χάρη στη Ρεγγίνα Αργυράκη, καθηγήτρια ΑΠΘ και Επιμελήτρια της γκαλερί του, έστησε εκθέσεις για πάνω από 100 νέους εικαστικούς καλλιτέχνες, που ήδη διαπρέπουν διεθνώς, βάζοντας έργα τους μέχρι στην Γερουσία των ΗΠΑ ή στο Duomo του Μιλάνου ή στην Όπερα της Βιέννης!
Οργάνωσε φεστιβάλ και σεμινάρια. Παρουσίασε βιβλία. Ενίσχυσε μέσα από τους χώρους του κοινωνικές προσπάθειες.
Τώρα, στην ενηλικίωσή του, στρατεύεται στην προσπάθεια να γίνεται όλο πιο δημιουργικό, όλο πιο τολμηρό, όλο πιο γενναίο. Απαιτώντας από τον εαυτό του όλο και περισσότερα.

Έτσι, για φέτος, στη θεατρική του σκηνή φέρνει “ογκόλιθους” διασκευασμένους για το θέατρο: Σκοτ Φιτζέραλντ, Στάινμπεκ, Ίσεργουντ, Γουότκινς, Πρίσλεϋ, Ράττιγκαν, με τα έργα τους όπως “Υπέροχος Γκάτσμπυ”, “Ανατολικά της Εδέμ”, “Αντίο, Βερολίνο”, “Σικάγο”, “Επικίνδυνη Στροφή ή το Σκυλί που Κοιμάται” και “Βαθιά Γαλάζια Θάλασσα”.

Στη μουσική του σκηνή, φέρνει την Τέτη Σώλου και τις “Πόρνες στα Βούρλα ή Κάτι να μείνει από μένα”, αλλά και την Νίνου και τον Γούναρη σε μια συνάντηση με ενορχηστρωτή τον…Πανάγαθο.

Παράλληλα, στα δωρεάν σεμινάρια του Αγγέλων Βήμα, έρχεται η Υβόνη Σιέμου με ένα δωρεάν πρωτοποριακό βιωματικό σεμινάριο με τίτλο “Σμύρνη -Πειραιάς”, που θα συζητηθεί. Αλλά, και η Όλγα Ζιρώ για 4η χρονιά με τα δημοφιλέστατα δωρεάν σεμινάρια Ιστορίας της Τέχνης. Για αυτά και για όσα άλλα προκύψουν, θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις. Και το Αγγέλων Βήμα, συνεχίζει δυναμικά και αισιόδοξα!».

 

Το πρόγραμμα για τη 18η Καλλιτεχνική Περίοδο στο Αγγέλων Βήμα

 

Θέατρο

O Υπέροχος Γκάτσμπυ
του F. Scott Fitzgerald

Θεατρική διασκευή: Simon Levy
Σκηνοθεσία: Αλέξιος Κοτσώρης

Από 26 Νοεμβρίου 2022, Σάββατο 21:00 και Κυριακή 18:30

Έργο του Αμερικανικού μεσοπολέμου. Του Αμερικανικού «Ονείρου». Της Ποτοαπαγόρευσης. Ορόσημό του ο Πρώτος Μεγάλος Πόλεμος. Εκτυλίσσεται σε έναν κόσμο που παραπαίει ανάμεσα στην αθωότητα, τον ρομαντισμό και την τρυφερότητα του «πριν», στοιχεία που τα εκφράζει ο Γκάτσμπυ, και τον κυνισμό, τον εγωισμό και την επιπολαιότητα του «μετά», στοιχεία που τα εκφράζει ο περίγυρός του.
Ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα κινείται ο αθώος αφηγητής/ήρωας του έργου που αγωνίζεται να καταγράψει, αλλά και να καταλάβει, τα «πώς» και τα «γιατί» μιας «νέας» κοινωνίας, ανθρωποφαγικής, που έρχεται καλπάζοντας.
To εμβληματικό μυθιστόρημα-σταθμός του Φ. Σ. Φιτζέραλντ έχει αποτελέσει την βάση τεσσάρων ταινιών και έχει καταταχθεί μεταξύ των 100 καλύτερων βιβλίων του εικοστού αιώνα.

 

 

Ανατολικά της Εδέμ
του John Steinbeck
(Nobel Λογοτεχνίας 1962)

Θεατρική διασκευή: Frank Galati
Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Αβδελιώτη

Από 25 Νοεμβρίου 2022, Παρασκευή 21:00 και Σάββατο 18:30

Πρόκειται για ιστορία που ξεκινά πριν τον Πρώτο Μεγάλο Πόλεμο και τελειώνει όταν αυτός βρίσκεται στην πλήρη εξέλιξη του.
Το συναρπαστικό χρονικό της ζωής μιας οικογένειας που προσπαθεί να χτίσει το μέλλον της στην κακοτράχαλη αγροτική Καλιφόρνια.
Ένας Αδάμ βρίσκει στην αυλή του μία βάναυσα κακοποιημένη γυναίκα, την γιατρεύει, την ερωτεύεται για όλη του τη ζωή και αφιερώνεται στα δίδυμα παιδιά που γεννιούνται. Εκείνος τής ετοιμάζει έναν Παράδεισο, όμως εκείνη δεν ενδιαφέρεται για παραδείσους. Δέκα επτά χρόνια μετά, οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις συντρίβουν…
Με σαφείς αναφορές στην Βίβλο αλλά και στην «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», το έργο αποτέλεσε τη βάση της ομώνυμης βραβευμένης επικής ταινίας του Έλια Καζάν.

 

 

Αντίο, Βερολίνο
Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Christopher Isherwood

Προσαρμογή: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Μπαντούνας

Από Φεβρουάριο 2023

Το «Αντίο, Βερολίνο» είναι έργο σχεδόν αυτοβιογραφικό, καθρέφτης του Βερολίνου στις αρχές της δεκαετίας του ΄30, τότε που εκκολάπτεται εκεί το αυγό του φιδιού. Ο νεαρός τότε Christopher Isherwood φτάνει στο Βερολίνο με σχέδιο να κερδίσει τα προς το ζην παραδίδοντας μαθήματα αγγλικών και με όνειρο να γίνει ένας σπουδαίος συγγραφέας. Γράφει τις «Ιστορίες του Βερολίνου», ανάμεσά τους αυτοτελώς και το «Αντίο, Βερολίνο», και, με αυτές, γίνεται ο καταγραφέας ενός πλήρως αντιφατικού κόσμου, στον οποίο, επιφανειακά κυριαρχεί η ρηχότητα και η ξενοιασιά, αλλά, στο βάθος ήδη ριζώνει ο εφιάλτης του ναζισμού, των διώξεων και των αποκλεισμών.
Σε κάποιες από τις «Ιστορίες του Βερολίνου», ανάμεσά τους και το «Αντίο, Βερολίνο», του Christopher Isherwood έχει βασιστεί η ταινία των οκτώ Όσκαρ με τίτλο «Καμπαρέ».

 

Chicago
της Μaurine Dallas Watkins

Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Αβδελιώτη

Από Φεβρουάριο 2023, Σάββατο 21:00 και Κυριακή 18:30

To υλικό αυτού του θεατρικού έργου η Watkins το άντλησε από δύο δίκες γυναικών, μιας τραγουδίστριας και μιας νοικοκυράς που είχαν κατηγορηθεί για τον φόνο των συντρόφων τους και, στη συνέχεια, αθωώθηκαν το 1925. Τις δίκες είχε καλύψει η Watkins για λογαριασμό μεγάλης εφημερίδας του Σικάγο, αποσπώντας τεράστιο ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού. Αυτό την οδήγησε να χτίσει πάνω τους το θεατρικό της έργο CHICAGO, μία σάτιρα που γράφτηκε το 1926, ανέβηκε με επιτυχία στο Μπροντγουέι το 1927 και, το 2002, πολλά χρόνια μετά τον θάνατο της Watkins, αποτέλεσε τη βάση για την ταινία CHICAGO που κέρδισε έξι Όσκαρ. Το θεατρικό έργο του 1926 θα παρουσιάσει φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Αγγέλων Βήμα.

 

Χώρα Αναφοράς: Αλγερία
Ιστορίες για Ανθρώπους Γενναιόδωρους
του Abdelkader Alloula

Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου

Από Φεβρουάριο 2023

To Αγγέλων Βήμα κάθε χρόνο επιλέγει μία χώρα θεατρικά παρθένα για το Ελληνικό θεατρόφιλο κοινό και, μετά από δική του έρευνα, επιλέγει και παρουσιάζει στην σκηνή του ένα αντιπροσωπευτικό θεατρικό έργο από την χώρα αυτή. Έτσι έχουν παρουσιαστεί στη σκηνή του για πρώτη φορά, έργα θεατρικών συγγραφέων πολύ σημαντικών στην χώρα τους, αλλά και διεθνώς πλην Ελλάδας, από την Αυστραλία, την Νότια Αφρική, την Τουρκία, την Κίνα, την Μαλαισία, την Ιαπωνία κ.α.
Φέτος, χώρα αναφοράς του Αγγέλων Βήμα είναι η Αλγερία, με αντιπροσωπευτικό συγγραφέα τον Abdelkader Alloula και με αντιπροσωπευτικό έργο του το «Ιστορίες για Ανθρώπους Γενναιόδωρους». Ένα χρονικό ζωής, αρχών και σοφίας ταπεινών ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, νιώθουν πλούσιοι με το ελάχιστο που έχουν και το μοιράζονται απλόχερα με όσους δεν έχουν ούτε καν αυτό.
Ο συγγραφέας δολοφονήθηκε από τζιχαντιστές πριν από τριάντα χρόνια.

 

Μουσική

Πόρνες στα Βούρλα ή «Κάτι να μείνει από μένα»
της Τέτης Σώλου

Θεατρική διασκευή – Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου

Από Οκτώβριο 2022, Κυριακή 20:30

Ένα χρονικό – κεράκι μνήμης για τα «Κορίτσια» -πολλά από αυτά προσφυγοπούλες του 1922- που πέρασαν από το δημόσιο μπορντέλο στην Δραπετσώνα, που έφτιαξε ο Δήμος του Πειραιά και λειτούργησε με την προστασία του κράτους και την περιφρούρηση της αστυνομίας. Μαζί, μουσικές του Μάρκου, του Δελιά, του Καρίπη, του Παπάζογου, της Εσκενάζη κ.ά.

 

 

Κυρία Μαρίκα ετών 100 – Κύριος Νίκος ετών 107
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου

Από Ιανουάριο 2023

Η Μαρίκα Νίνου και ο Νίκος Γούναρης συναντιούνται για πρώτη φορά στον Πάνω ή στον Κάτω Κόσμο χάρη σε μια φάρσα του Πανάγαθου! Η Μαρίκα του ρεμπέτικου-λαϊκού και ο Νίκος του ελαφρού έχουν πολλά να πουν, να ιστορήσουν και να τραγουδήσουν εμπνέοντας στον Πανάγαθο την ιδέα για μια καινούρια…καριέρα.

 

Συνεχίζονται για 2η χρονιά οι παραστάσεις

Βαθιά Γαλάζια Θάλασσα
Του Τerence Rattigan

Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Αλέξιος Κοτσώρης

Από Οκτώβριο 2022, Τετάρτη και Πέμπτη στις 20:00

Το έργο «Βαθιά Γαλάζια Θάλασσα – The Deep Blue Sea» θεωρείται το αρτιότερο του διεθνούς φήμης, βρετανού συγγραφέα Τέρενς Ράττιγκαν. Έργο στην ουσία καλυμμένα αυτοβιογραφικό, βασισμένο στην 10ετή σχέση του συγγραφέα με τον νεαρό ηθοποιό Kenneth (Kenny) Morgan, ο οποίος εγκατέλειψε τον συγγραφέα για έναν άλλον άνδρα, για να αυτοκτονήσει στην συνέχεια εξαιτίας της βάναυσης συμπεριφοράς του άνδρα εκείνου, από τον οποίο ο συγγραφέας δεν είχε κατορθώσει να τον αποσπάσει παρά τις προσπάθειές του. Έργο-πορτρέτο της βρετανικής κοινωνίας στα μέσα του περασμένου αιώνα, δοσμένο με χειρουργική ακρίβεια, γραμμένο χωρίς έλεος και με πολύ πάθος για μια κοινωνία καθωσπρεπισμού, υποκρισίας και ασφυκτικής επικράτησης των κοινωνικών συμβάσεων. Κοινωνία η οποία ακόμη τιμωρούσε την ομοφυλοφιλία και την απόπειρα αυτοκτονίας με φυλάκιση ή καταναγκαστικά έργα!

 

 

Επικίνδυνη Στροφή ή Το Σκυλί που Κοιμάται
του J. B. Priestley

Επιλογή Δραματολογίου – Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Μανώλης Κλωνάρης

Από Οκτώβριο 2022, Δευτέρα και Τρίτη στις 20:00

Μια «ωραία παρέα», έξι στενοί φίλοι και συνεργάτες σε ανερχόμενο εκδοτικό οίκο, συγκεντρώνονται για να περάσουν ένα ευχάριστο βράδυ συντροφιά με μία νέα συγγραφέα, της οποίας εκδίδουν το έργο. Ένα τυχαίο γεγονός και η ομήγυρη, χωρίς να το καταλάβει, αρχίζει να αναζητά τους λόγους που οδήγησαν τον αδελφό του ενός και φίλο όλων τους σε αυτοκτονία, ένα χρόνο πριν. Με την νέα συγγραφέα ως ανυποψίαστο καταλύτη, ξετυλίγεται ένα σκοτεινό κουβάρι αναπάντεχων αποκαλύψεων για την σχέση καθενός τους με τον αυτόχειρα, με τους άλλους και με τον εαυτό του. Όταν η βραδιά τελειώνει όλοι τους βρίσκονται μπροστά στην Επικίνδυνη Στροφή. Και το ερώτημα είναι: Θα ήταν καλύτερα να «Κοιμάται το Σκυλί»;
Η «Επικίνδυνη Στροφή» ήταν το πρώτο θεατρικό έργου του J. B. Priestley, που, αν και γραμμένο την δεκαετία του ‘30 μοιάζει σαν να γράφτηκε σήμερα.

 

Εικαστικά

Η Επιμελήτρια της γκαλερί του Αγγέλων Βήμα Ρεγγίνα Αργυράκη, Καθηγήτρια ΑΠΘ και η Συνεπιμελήτρια Τζίνη Γεννηματά, κάθε σεζόν, παρουσιάζουν σημαντικές εικαστικές εκθέσεις που συνδυάζονται με την εκάστοτε θεματική ενότητα του χώρου. Για αυτή την περίοδο, που είναι αφιερωμένη στην «Ενηλικίωση με του Κλασικούς», θα παρουσιάσουν τις εικαστικές εκθέσεις υπό τον γενικό τίτλο «Retrospections». Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Νίκος Τόλης – Φάνης Κουτρουμπής (Γλυπτική), Γιώργος Δρόσος (Multimedia), Δημήτρης Μέρτζος – Ειρήνη Χαβιάρα (Ζωγραφική).
Οι εκθέσεις αυτές επανατοποθετούν τα τρία μεγάλα ζητήματα που έθεσε ο μοντερνισμός, τα οποία δεν έχουν απαντηθεί ούτε εξαντληθεί: Πώς βλέπουμε; Τι βλέπουμε; Γιατί βλέπουμε έτσι;
Η γκαλερί του Αγγέλων Βήμα υποδέχεται τους φιλότεχνους με ελεύθερη είσοδο καθημερινά εκτός Πέμπτης 19:00-21:00.

 

 

Δωρεάν Σεμινάρια

1.- Σεμινάριο Ιστορίας της Τέχνης από την Όλγα Ζιρώ για 4η χρονιά. Θα ακολουθήσει ανακοίνωση.
2.- Σεμινάριο Μουσικής με τίτλο «Σμύρνη – Πειραιάς» για 24 άτομα άνω των 15 ετών χωρίς μουσική εμπειρία, που θα συγκεντρωθούν με απλή σειρά προτεραιότητας και χωρίς άλλο κριτήριο επιλογής, για να παρακολουθήσουν επτά δίωρα σεμινάρια με την πιανίστα και εκπαιδευτικό Υβόνη Σιέμου, να αποτελέσουν φωνητικό σύνολο και να δείξουν την δουλειά τους σε παράσταση που θα πραγματοποιηθεί στο Αγγέλων Βήμα. Θα ακολουθήσει ανακοίνωση.

Πληροφορίες
Αγγέλων Βήμα – Τόπος Συνάντησης Ανατολής-Δύσης
Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, 104 31, Αθήνα
Τηλ: 210 5242211, Κιν. 6947686019, info@aggelonvima.gr
https://www.aggelonvima.com
https://www.facebook.com/Aggelon.Vima.Theatre

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble