Γιάννης Στεφόπουλος: «Η διαφορά που κάνει η Αναγνωστάκη στην “Πόλη” είναι ότι αφήνει τον θεατή να ταυτιστεί με όποιον ήρωα θέλει»

Ο «Φάουστ» στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις
25 Οκτωβρίου 2022
Δύο τελευταίες παραστάσεις της «Νίκης, απόψε στο πάρτι» στο Θέατρο Φούρνος
27 Οκτωβρίου 2022
Ο «Φάουστ» στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις
25 Οκτωβρίου 2022
Δύο τελευταίες παραστάσεις της «Νίκης, απόψε στο πάρτι» στο Θέατρο Φούρνος
27 Οκτωβρίου 2022

Ο Γιάννης Στεφόπουλος ερμηνεύει τον Φωτογράφο στην παράσταση «Η Πόλη» που σκηνοθετεί ο Ένκε Φεζολλάρι. (Φωτογραφίες: Γιώτα Εφραιμίδου).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ερμηνεύει το ρόλο του Φωτογράφου στην παράσταση «Η Πόλη». Ο ηθοποιός Γιάννης Στεφόπουλος μιλάει στο theatermag για το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη και την παράσταση που σκηνοθετεί ο Ένκε Φεζολλάρι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

 

«Η επαφή μου με τα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη ξεκινάει από την εποχή που ήμουν φοιτητής στη Δραματική Σχολή Βεάκη, όπου μάλιστα είχαμε δουλέψει και πάνω στην “Πόλη”» εξηγεί ο Γιάννης Στεφόπουλος. «Στη δική μου γενιά, η Αναγνωστάκη ήταν πολύ δημοφιλής, άλλωστε τα έργα της εκδόθηκαν το 1974, οπότε μέσα στη δεκαετία του 1980 διδασκόντουσαν πολύ στις δραματικές σχολές. Πάντα μου άρεσε και συνεχίζει να μου αρέσει, τη θεωρώ μια πολύ σπουδαία Ελληνίδα θεατρική συγγραφέα, μια από τις σπουδαιότερες της γενιάς της.

Η διαφορά που κάνει η Αναγνωστάκη στην “Πόλη”, είναι ο τρόπος γραφής της, όπου αφήνει τον θεατή να ταυτιστεί με όποιον ήρωα θέλει. Τον αφήνει ελεύθερο και δεν τον περιορίζει, δεν έχει το καλό και το κακό, αλλά πιο πολύ την ενδιαφέρει η κατάσταση και ο θεατής να μπει μέσα στο παιχνίδι αυτό. Φυσικά, γράφει την “Πόλη” επηρεασμένη και από τον πόλεμο, όπου έχει χάσει τον αδελφό της, γιατί γράφει σε ένα πολεμικό τοπίο. Όμως, το έργο είναι τόσο σύγχρονο, καθότι μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις. Ειδικότερα με όλη την τρέλα που υπάρχει στην κοινωνία σήμερα και σε σχέση με τον κορονοϊό, που περάσαμε και περνάμε και σε σχέση με ένα πόλεμο που έχει ανοίξει στη γειτονιά μας, την Ουκρανία και σε σχέση με μια οικονομική ανασφάλεια. Δοκιμάζονται οι σχέσεις, δοκιμάζονται οι άνθρωποι. Βλέπουμε ανθρώπους μόνους τους και νομίζω ότι το έργο της είναι πιο σύγχρονο από ποτέ».

 

Ο Βασίλης Αφεντούλης, η Βάνα Πεφάνη και ο Γιάννης Στεφόπουλος στην παράσταση του έργου «Η Πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη, που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. (Φωτογράφος: Γιώτα Εφραιμίδου).

Για το ρόλο του Φωτογράφου

«Όταν μου πρότειναν να κάνω το ρόλο του Φωτογράφο στην παράσταση, χάρηκα πολύ, διότι το βρίσκω από τα πιο σύγχρονα νεοελληνικά έργα. Σα να είναι γραμμένο σήμερα και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά της Αναγνωστάκη με τους θεατρικούς συγγραφείς της σειράς της. Δεν μένει απλά στην καταγραφή των γεγονότων, αλλά το ανοίξει πολύ περισσότερο» συνεχίζει ο Γιάννης Στεφόπουλος.
«Ο επισκέπτης Φωτογράφος, είναι γραμμένος σαν η επιτομή της μοναξιάς. Είναι ο άνθρωπος που είναι και δεν είναι. Διαβάζοντας ξανά και αναλύοντάς τον ξανά, είδα ότι είναι ένας ρόλος ο οποίος έχει μέσα του τόση μοναξιά και απελπισία, που είναι στο όριο του σπαρακτικού.

Είναι ο άνθρωπος που προσπαθεί να πιaστεί από οποιαδήποτε κατάσταση, από ένα κάλεσμα που του κάνει η Ελισάβετ (την οποία ερμηνεύει η Βάνα Πεφάνη) για να αρχίσει ξανά τη ζωή του, για να μπορέσει να ακουμπήσει κάπου, να μπει ξανά στο ρυθμό της ζωής. Είναι απόλυτα μόνος, είναι αυτός και το εργαστήριό του, το φωτογραφείο του, ζει με τις δύο μεγαλύτερες αδελφές του και εκεί είναι και το αμφίσημο της Αναγνωστάκη. Αν καταστρέφεται πραγματικά ή όχι η ζωή του σε σχέση με τις αδελφές του και την οικογένεια. Αυτός ο χαρακτήρας είναι, αυτό που λέμε, ένα διαλυμένο σκαρί μέσα στην κοινωνία. Δεν ξέρει από πού να πιαστεί και βέβαια, φεύγει με την ήττα με την οποία μπαίνει στην επίσκεψη αυτή».

 

 

Για τη συνεργασία με τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς της παράστασης

«Με τον σκηνοθέτη Ένκε Φεζολλάρι, είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε και το θετικό είναι, ότι από τις πρώτες φορές που βρεθήκαμε, ήταν σα να είχαμε δουλέψει από παλιά μαζί. Εχει μεγάλη ανοχή στη σκέψη του, είναι πολύ ανοιχτός σε οτιδήποτε του προτείνεις και επειδή εγώ ανήκω στους ηθοποιούς που ακολουθούν τον σκηνοθέτη, μπορέσαμε και βρήκαμε τα πατήματά μας πολύ γρήγορα και όλα πήγαν κατευχήν. Είναι μια πολύ ωραία συνεργασία και είμαι πολύ χαρούμενος που δούλεψα μαζί του. Με τον Βασίλη Αφεντούλης, ο οπoίος ερμηνεύει τον Κίμωνα, έχουμε παίξει ξανά σε μια άλλη παράσταση και με τη Βάνα Πεφάνη γνωριζόμαστε χρόνια. Έχουμε παίξει αρκετές φορές στο θέατρο, είμασταν μαζί στο πρώτο έτος της Δραματικής Σχολής, είμαστε φίλοι, είμαστε αγαπημένοι και έχουμε μια άλλη σχέση πια. Είναι πολύ καλό αυτό, διότι έχοντας την ομάδα που προανέφερα, βρήκαμε πολύ γρήγορα τους κώδικες επικοινωνίας».

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Η Πόλη»

Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης
Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Δραματολόγος: Ναταλί Μηνιώτη
Ειδική σύμβουλος: Βίκυ Μαντέλη
Φωτογράφος: Γιώτα Εφραιμίδου
Επιμέλεια κομμώσεων: Κωνσταντίνος Σαββάκης
Επικοινωνία και προβολή παράστασης: Νταίζη Λεμπέση

Παίζουν οι ηθοποιοί
Κίμων: Βασίλης Αφεντούλης
Ελισάβετ: Βάνα Πεφάνη
Φωτογράφος: Γιάννης Στεφόπουλος

 

Πού: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος χαμοστέρνας) Ταύρος, τηλ. 210 3418550

Πότε: από 30 Σεπτεμβρίου 2022 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.30, Κυριακή στις 20.00

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο), 6 ευρώ (ΣΕΗ, Θεατρολόγοι, ΟΑΕΔ)

Προπώληση εισιτηρίων:
Στα ταμεία του Ιδρύματος ( 210 3418550 ) μόνο για ηλεκτρονική πληρωμή
Στο εκδοτήριο εισιτηρίων Ticket services, Πανεπιστημίου 39