Μάρια Φλωράτου: «Βρίσκω πολύ γοητευτική τη δομή του βαριετέ, γιατί είναι η πιο αναρχική, η πιο συμπεριληπτική, η πιο αισθησιακή και η λιγότερο διδακτική δομή θεάτρου»

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα». Παράταση παραστάσεων έως 11 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Σταθμός
25 Οκτωβρίου 2022
Γιάννης Στεφόπουλος: «Η διαφορά που κάνει η Αναγνωστάκη στην “Πόλη” είναι ότι αφήνει τον θεατή να ταυτιστεί με όποιον ήρωα θέλει»
26 Οκτωβρίου 2022

Η Μάρια Φλωράτου ερμηνεύει στην παράσταση «Περιοδεύων Θίασος» που σκηνοθετεί η Ελεάνα Γεωργούλη.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υποδύεται τη Νινέτ, η οποία είναι ταχυδακτυλουργός, παίζει κοντραμπάσο και εκφράζεται με αργά αισθαντικά τραγούδια. Η Μάρια Φλωράτου μιλάει στο theatermag για την παράσταση «Περιοδεύων Θίασος», που παρουσιάζεται στο θέατρο ΕΛΕΡ, σε σκηνοθεσία Ελεάνας Γεωργούλη. Μαζί της ο Γιάννης Ασκάρογλου ως ακροβάτης και ο Γεράσιμος Γεννατάς ως γελωτοποιός.

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν διαβάσατε το έργο «Περιοδεύων Θίασος» και τι σημαίνει ο τίτλος του;

Ο τίτλος του έργου αναφέρεται στις ομάδες καλλιτεχνών που περιοδεύουν με το ρεπερτόριό τους, σε πόλεις και χωριά της χώρας τους ή του εξωτερικού. Τέτοιοι, επισκέφθηκαν τη Σμύρνη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Μια ομάδα καλλιτεχνών του δρόμου, είναι και οι χαρακτήρες του «Περιοδεύοντος Θιάσου». Ένας γελωτοποιός, ένας ακροβάτης και μια ταχυδακτυλουργός. Παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν και μέσα από τις ιστορίες τους, περιγράφουν τις τελευταίες στιγμές της Καταστροφής. Το πλαίσιο είναι μυθοπλαστικό, αλλά συνάμα είναι εμπλουτισμένο με πραγματικές μαρτυρίες και γεγονότα της εποχής.

Το έργο γράφτηκε αριστοτεχνικά από την σκηνοθέτιδα μας, Ελεάνα Γεωργούλη, η οποία με έναν υπέροχο τρόπο συνδυάζει τη μυθοπλασία με τα ιστορικά γεγονότα. Αποτελείται από διαδοχικά αυτοτελή νούμερα, τα οποία περιλαμβάνουν πρόζες, τραγούδια, μουσικές και ταχυδακτυλουργικά. Προσωπικά, βρίσκω πολύ γοητευτική τη δομή του βαριετέ, γιατί είναι η πιο αναρχική, η πιο συμπεριληπτική, η πιο αισθησιακή και η λιγότερο διδακτική δομή θεάτρου. Όλα είναι ευπρόσδεκτα στο βαριετέ: ο πρωταθλητισμός του ακροβάτη, η αποτυχία του κλόουν, η σεξουαλικότητα ενός παράξενου σώματος, όλα είναι μαγικά.

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το θέμα του έργου;

Ο Περιοδεύων Θίασος, που αποτελείται από τον Γεράσιμο Γεννατά, τον Γιάννη Ασκάρογλου και εμένα, βρίσκεται στην προκυμαία της Σμύρνης, τη στιγμή που πλησιάζει η μεγάλη φωτιά. Διασώζονται από το πλοίο Μιμόζα, που ναύλωσε με προσωπικά του έξοδα ο Αμερικάνος Έιζα Τζένινγκς. Οι τρεις τους, διηγούνται την ιστορία της Σμύρνης, εκτελώντας νούμερα από το ρεπερτόριό τους και ανασύροντας μνήμες από τις προσωπικές τους ιστορίες.

 

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε;

Υποδύομαι τη Νινέτ. Είναι ταχυδακτυλουργός, παίζει κοντραμπάσο και εκφράζεται με αργά αισθαντικά τραγούδια. Είναι η θηλυκή ενέργεια του θιάσου. Μεταμορφώνεται από πλάσμα της φαντασίας, σε αισθησιακή τραγουδίστρια και έπειτα, σε κοσμοπολίτισσα εταίρα της Σμύρνης. Τελικά, όπως και οι υπόλοιποι χαρακτήρες του έργου, καταλήγει πρόσφυγας, που παλεύει για την επιβίωσή της.

 

 

Πώς συνεργαστήκατε με την Ελεάνα Γεωργούλη, η οποία υπογράφει τη σκηνοθεσία, το πρωτότυπο κείμενο και την κίνηση;

Με την Ελεάνα, μάς συνδέει αδελφική φιλία. Την εκτιμώ, την θαυμάζω και την καμαρώνω για την θεατρική της διαίσθηση, το ταλέντο της, την εργατικότητά της και το νοιάξιμο που έχει για τη δουλειά και τους ανθρώπους. Στις δοκιμές μας, δουλεύαμε ταυτόχρονα τη σωματικότητα, το συναίσθημα και την προσωπική μας εμπλοκή με το υλικό του έργου, το οποίο ακούραστα ανανέωνε, με βάση αυτά που συνέβαιναν στην πρόβα. Η συνεργασία μας, ήταν πολύ δημιουργική και τρυφερή και εύχομαι να κάνουμε πολλά όμορφα πράγματα ακόμα μαζί.

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης;

Συνολικά είχαμε, όλοι οι συντελεστές μια πολύ ουσιαστική και όμορφη συνεργασία. Καθόλη τη διάρκεια των δοκιμών και των παραστάσεων, προσπαθήσαμε να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο και να πηγαίνουμε τη δράση μπροστά.

 

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Περιοδεύων Θίασος»

Σκηνοθεσία, πρωτότυπο κείμενο, κίνηση: Ελεάνα Γεωργούλη
Ερμηνεία: Γιάννης Ασκάρογλου, Γεράσιμος Γεννατάς, Μάρια Φλωράτου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Θάνος Κοσμίδης
Σκηνογραφία, κοστούμια: Γιώργος Τρικκαλιώτης
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Φωτογραφίες: Karol Jarek
Video design: Χρυσάνθη Μπαδέκα
Promo Trailer: Αλέξης Ζαφειράκης
Μουσικοί επί σκηνής: Γεράσιμος Γεννατάς (κλαρινέτο), Μάρια Φλωράτου (κοντραμπάσο), Γιάννης Ασκάρογλου (κρουστά)
Βοηθός Σκηνοθέτη: Θεοδόσης Τανής
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble
Οργάνωση παραγωγής: Retrospectiva Productions ΑΜΚΕ & Άνοιγμα ΑΜΚΕ

 

Πού: Θέατρο ΕΛΕΡ, Φρυνίχου 10, 10558, Αθήνα, τηλ: 211 735 3928

Πότε: από 22 Οκτωβρίου 2022 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων:
Παρασκευή και Σάββατο: Κανονικό 15€, Μειωμένο 12€,
Κυριακή: Κανονικό 13€, Μειωμένο 10€
Μειωμένα εισιτήρια για φοιτητές, άτομα κάτω των 23 ετών και άνω των 65, καθώς και για ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 ατόμων

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/periodeuon-thiasos-tis-eleanas-georgouli/