«Πατήσια και Σύμπαν»: Ο Γιώργος Πατεράκης μας μιλάει για τη δημιουργία της παράστασης «Το Μήνυμα»

Μαρίνα Μαυρογένη: «Το θέμα της παράστασης “I am leaving…” είναι η γέννηση και αναγέννηση»
20 Οκτωβρίου 2022
Ο σκοτεινός κόσμος της «Οικογένειας Τσέντσι» επιστρέφει στη σκηνή
21 Οκτωβρίου 2022

Ο Γιώργος Πατεράκης ερμηνεύει στην παράσταση «Το Μήνυμα» που παρουσιάζεται στο Θέατρο Χώρος.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

«Εκείνοι» τους έδωσαν ένα μήνυμα να το μεταφέρουν σε «Εκείνον». Τους είπαν να τραβήξουν ίσια, όμως έχουν χαθεί και δεν μπορούν να θυμηθούν το μήνυμα. Είναι δύο αγγελιαφόροι χωρίς αγγελία. Δύο αγγελιαφόροι χωρίς όνομα. O ηθοποιός Γιώργος Πατεράκης μοιράζεται με το theatermag, τις σκέψεις του για τις πρόβες της παράστασης του έργου «Το Μήνυμα» του Αργύρη Χιόνη, η οποία παρουσιάζεται στο Θέατρο Χώρος. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ανθή Φουντά, ενώ o Αντώνης Κυριακάκης βρίσκεται επί σκηνής με τον Γιώργο Πατεράκη, στους ρόλους του Α και του Β. Τη δραματουργική επεξεργασία έχουν κάνει και οι τρεις συνεργάτες, ως Oμάδα Apus.

 

 

Πατήσια και Σύμπαν

Πριν από περίπου δύο χρόνια, βρισκόμασταν σε ένα σπίτι στα Πατήσια, σε ένα δωμάτιο, μέσα σε ένα τετράγωνο που είχαμε σχεδιάσει στο πάτωμα. Μέσα εκεί συνέβαιναν όλα, και ό, τι συνέβαινε ήταν η αντίδραση στον χρόνο που περνάει, στον εαυτό που ξεχνάμε, στην μετατροπή της ζωής σε μνήμη. Το πιο ανθρώπινο πράγμα που μπορεί κανείς να φανταστεί.

Αυτοσχεδιασμοί με θέμα την ιστορία του ανθρώπου και ο χρόνος στην διάθεσή μας να είναι πέντε λεπτά. Κοιτώντας προς τα πίσω, σε εκείνη την στιγμή, με εκείνη την άσκηση, καταλαβαίνεις την μικρότητα. Σαν αυτές τις εικόνες που βλέπεις σε αναλογία το μέγεθος της γης και των άλλων πλανητών και ξαφνικά ο ήλιος δεν χωράει στην οθόνη;

Στην οθόνη, γιατί νομίζω το έχω δει σε κάπου στο ίντερνετ, αν και στη μνήμη μου μπερδεύεται η σελίδα με την ιστοσελίδα. Ή σαν αυτό το βίντεο στο youtube που ξεκινάει η κάμερα από το έδαφος και ανεβαίνει προς τα πάνω ενώ εσύ βλέπεις το έδαφος να απομακρύνεται και λες, είναι ντρόουν, και μετά συνεχίζει να φεύγει έξω από την ατμόσφαιρα και βλέπεις την γη, μετά το ηλιακό σύστημα, μετά τον γαλαξία, μετά πολλούς γαλαξίες και μετά απλά δεν καταλαβαίνεις τι βλέπεις και σε πιάνει ίλιγγος, αλλά τι ίλιγγος είναι αυτός, αφού σε αυτά τα μεγέθη δεν υπάρχει η έννοια του “πέφτω”;

Οπότε μάλλον είναι υπαρξιακός ίλιγγος, που η έννοια της ύπαρξης “πέφτει” στο τίποτα ή στο άπειρο. Κάπου, τέλος πάντων, που δεν υπάρχει κανένα νόημα, κανένα μέτρο. Και εκεί βρίσκεται το παράλογο, γιατί εμείς ξεκινήσαμε από τα Πατήσια. Ένας στίχος που αγαπάω ρωτάει “που πάνε οι κόσμοι όταν πεθαίνουν” και το έργο ρωτάει σαν παιδί “είναι ακόμα μακριά”; Την επόμενη στιγμή όλοι ρωτάμε τι θα φάμε το μεσημέρι, αν θα φάμε, αν θα προλάβουμε να φάμε, αν μας αξίζει να φάμε. Κάπως έτσι καταλαβαίνω την ανθρώπινη κατάσταση μέσα από αυτό το τετράγωνο. Το ένα μάτι στο big bang και το άλλο μάτι στα φασόλια. Και η αγωνία να μην τα ξεχάσω και ξεχαστώ. Και η ειρωνεία, πως αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Γιώργος Πατεράκης, ηθοποιός

 

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Το Μήνυμα»

Κείμενο: Αργύρης Χιόνης
Δραματουργική επεξεργασία: Oμάδα APUS
(Ανθή Φουντά, Αντώνης Κυριακάκης, Γιώργος Πατεράκης)
Σκηνοθεσία: Ανθή Φουντά
Επιμέλεια Κίνησης: Ευθύμης Χρήστου
Σκηνικά: Σταμάτης Λεόντιος, Κυριάκος Κουτσερινάκης
Κοστούμια: Functional Clothing Lab
Ερμηνεύουν: Αντώνης Κυριακάκης, Γιώργος Πατεράκης
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κυριακάκης
Trailer: Apus
Αφίσα: exidas.com
Επικοινωνία: Cont Act (Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας)
Παραγωγή: Νaif AMKE

 

Πού: Θέατρο Χώρος, Πραβίου 6-8, Βοτανικός, 210 3426736, 6988 441969

Πότε: από 19 Οκτωβρίου 2022, στις 21.00 και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00. Έως 10 Νοεμβρίου 2022

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12 €, Μειωμένο: 8 € (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65)

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/to-minima-theatro-xoros/?lang=el