Μαρίνα Μαυρογένη: «Το θέμα της παράστασης “I am leaving…” είναι η γέννηση και αναγέννηση»

Ιάκωβος Μυλωνάς: «Ο τρόπος που βλέπει ο Στρίντμπεργκ τους ήρωές του είναι πολύ προσωπικός και ενδελεχής»
20 Οκτωβρίου 2022
«Πατήσια και Σύμπαν»: Ο Γιώργος Πατεράκης μας μιλάει για τη δημιουργία της παράστασης «Το Μήνυμα»
20 Οκτωβρίου 2022

Η Μαρίνα Μαυρογένη παρουσιάζει τη solo performance θεατρικού clown «I am leaving…» στο Red Jasper Cabaret Theatre.

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Zo, one human show. Η πρόθεσή του είναι να μας βάλει στον κόσμο του. Η Μαρίνα Μαυρογένη μιλάει στο theatermag για τη solo performance θεατρικού clown «I am leaving…», η οποία παρουσιάζεται από τις 6 Νοεμβρίου στο Red Jasper Cabaret Theatre.

 

«I am leaving…». Τι σημαίνει ο τίτλος της νέας σας παράστασης;

«I am leaving…», σημαίνει «φεύγω». Αφήνω πίσω μου γεγονότα και ανθρώπους. Μπαίνω σε μια διαδικασία να ταξιδέψω, κυριολεκτικά.
Στην πορεία συνειδητοποίησα ότι ακούγοντας τη φράση «I am leaving…» ίσως και να σημαίνει «I am living…», δηλαδη «ζώ», άρα «είμαι ζωντανός». Για να μπεις σε μια διαδικασία να ταξιδέψεις κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά, χρειάζεται να είσαι ζωντανός.

 

Μια solo performance θεατρικού clown. Πώς θα σας δούμε στη σκηνή του Red Jasper;

Φορώντας κόκκινη μύτη. Τη μικρότερη μάσκα στο κόσμο. Τη μάσκα που θα μου επιτρέψει να αναδυθεί ο clown μου, που το όνομα του είναι Ζο. Μαζί του δε φοβάμαι την αποτυχία, ταξιδεύω στο χάος και ζω στο τώρα. Η τέχνη του αυτοσχεδιασμού στο μεγαλείο της. Να καταφέρεις για όσο διαρκεί μια παράσταση, να είσαι γνήσιος και αυθεντικός.

 

 

Ποια είναι τα θέματα του έργου; Ποιος είναι ο ήρωας Ζο;

Το θέμα της παράστασης «I am leaving…», είναι η γέννηση και αναγέννηση. Κάθε φορά που βρίσκεις το θάρρος να αφήσεις κάτι πίσω σου, σχέση, σκέψη, χώρα και να προχωρήσεις. Πόσες φορές το έχουμε σκεφτεί, να φύγουμε μακριά και δεν τα έχουμε καταφέρει. Πόσες φορές το έχουμε σκεφτεί να φύγουμε μακριά και το έχουμε καταφέρει. Το να απειλείς ότι θα φύγεις έχοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να ακούσεις κάποιον να σου λέει, «μη φύγεις…».
Ο Ζο είναι ένας απόκοσμος ήρωας, αφελής, ωμός, τόσο μη λουστραρισμένος που σε σοκάρει. Αταίριαστος με την καθημερινότητα. Μοναχικός, δείχνει με κάθε τρόπο την ανάγκη του για επικοινωνία. Κάνει τα πάντα για να είναι το κέντρο της προσοχής. Και νομίζω ότι τα καταφέρνει.

 

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη συνεργασία σας με τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης;

Θα ξεκινήσω με την Gozde Atalay, που συνσκηνοθετεί τη συγκεκριμένη παράσταση, αλλά είναι και μία από τις βασικές αιτίες που υπάρχει αυτό το έργο. Έχουμε δουλέψει μαζί τον χαρακτήρα και την ιστορία
που θα παρακολουθήσετε, αλλά και μέσα από τη μεγάλη εμπειρία της στην τέχνη του clown, με καθοδήγησε να ανακαλύψω την αλήθεια μου και τώρα το μόνο που μου μένει, είναι να τη μοιραστώ.
Η Στέλλα Ευαγγελία Κασούμπη είναι ο φύλακας άγγελος του Ζο, αλλά και δικός μου. Με καθοδηγεί και είναι δίπλα μου, φροντίζοντας την κίνηση του σώματος, αλλά και τη συνέπεια που χρειάζεται ένα σώμα προκείμενου να πει μια ιστορία.

Τέλος, ο Βαγγέλης Ξυπόλυτος, έχει ντύσει με τη μουσική του αυτόν τον ήρωα. Ακούγοντας τη μουσική, αισθάνεσαι τη μελαγχολία, αλλά και ταυτόχρονα την ανάγκη του, για επικοινωνία. Η χαρά της δημιουργίας είναι μεγάλη όταν ουσιαστικά, τη μοιράζεσαι με συνεργάτες που αγαπούν και φροντίζουν την τέχνη τους. Νομίζω φεύγοντας ο θεατής από αυτή την παράσταση θα ήθελα να αισθάνεται χαρούμενος, ανακουφισμένος και έτοιμος να ταξιδέψει κυριολεκτικά και μεταφορικά.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «I am leaving…»

Δημιουργία – ερμηνεία: Μαρίνα Μαυρογένη
Co director: Gozde Atalay
Διδασκαλία κίνησης: Στέλλα Ευαγγελία Κασούμπη
Πρωτότυπη Μουσική: Βαγγέλης Ξυπόλητος
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ιωάννα Ιακωβίδη

 

Πού: Red Jasper Cabaret Theatre, Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη, τηλ 210 8822551

Πότε: από Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 και κάθε Κυριακή του Νοεμβρίου, στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά

Εισιτήριο: 10 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr

 

 

Βιογραφικό Μαρίνας Μαυρογένη

Η Μαρίνα Μαυρογένη είναι χορογράφος και performer. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν». Συνεχίζει τη μελέτη πάνω στην κίνηση, το χορό, τη χορογραφία, τον αυτοσχεδιασμό και την έκφραση δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες/δασκάλους όπως οι: Jylian Hamilton,Guy Gools, Mary O’Donell, JeremyNelson, Marie-gabrielle Rottie, PaulDouglas, Sumako Koseki, Norbert Servos, Kurt Koegel, Thomas Thayer,Wendy Peron, Lutz Foster, Claude Brumachon & Benjamin, James Lepore, Daniel Lommel, James D’Silva. Παράλληλα διδάσκει, χορεύει, χορογραφεί και σκηνοθετεί.

Από το 1997 έως και σήμερα είναι καλλιτεχνική διευθύντρια, χορογράφος και σκηνοθέτης της ομάδας Α ΚΙΝ. Έχει παρουσιάσει έργα της σε σειρά καλλιτεχνικών χώρων, συμπεριλαμβανομένου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και διαφόρων θεάτρων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δουλειές της, έχουν φιλοξενηθεί σε Ελληνικές και Βαλκανικές Πλατφόρμες Χορού, ενώ έχει αναλάβει αναθέσεις για τη δημιουργία ειδικών performances για συγκεκριμένους χώρους και εκδηλώσεις (Τελετή Έναρξης 26ου, 27ου και 28ου Κλασσικού Μαραθωνίου Αθηνών, Τελετή Έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κωπηλασίας). Τον Απρίλιο του 2015 ίδρυσε το χώρο τέχνης και έρευνας “A KIN Art Space” στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με τον θεατρικό κλόουν και το physical comedy. Είναι βασικό μέλος της ομάδας που πραγματοποίησε τα πρώτα clown variety show στην Ελλάδα με co directors: Gozde Atalay και Παναγιώτης Κόκκορη.