«Θηβαΐδα ή Τα αδέλφια εχθροί» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ο Yorgos Smak στο Αλογόκριτο
14 Οκτωβρίου 2022
Σύγχρονο Θέατρο: Δύο βραδιές αφιερωμένες στο έργο του Παντελή Μπουκάλα «Το αίμα της αγάπης» με εξαιρετικούς καλεσμένους.
15 Οκτωβρίου 2022

Sharing is caring!

Ο Δημήτρης Μπαμπίλης σκηνοθετεί την παράσταση «Θηβαΐδα ή Τα αδέλφια εχθροί», η οποία κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στη Σκηνή Ωμέγα. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γιώργος Βουρδαμής, Βασιλική Δέλιου, Οδυσσέας Ζήκας, Φαίδων Καστρής, Θανάσης Κριτσάκης, Ειρήνη Κυριακού και Κλεοπάτρα Μάρκου.

Ο Γάλλος δραματουργό Ρακίνας, συνδυάζοντας τις τραγωδίες «Φοίνισσες» του Ευριπίδη και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, τοποθετεί στον πυρήνα της σύγκρουσης του έργου του τα δύο αδέρφια, Ετεοκλή και Πολυνείκη, ως εκφραστές των δύο άκρων σε μια βίαιη μάχη κατάκτησης της εξουσίας. Ο υπότιτλος του έργου, «Τα αδέρφια εχθροί», όπως δίνεται στο πρωτότυπο, γίνεται ο οδηγός της σκηνοθετικής προσέγγισης, βάζοντας στο επίκεντρο τις κοινωνικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών, αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί «χαμηλός εμφύλιος».

Ποια θα μπορούσε να είναι όμως η βαθύτερη δεξαμενή του αδελφικού μίσους; Μπορεί ο Θηβαϊκός Κύκλος, μέσα από την εκδοχή της «Θηβαΐδας» να γίνει το πλαίσιο κατανόησης εκείνων των συνθηκών που οδηγούν μια οικογένεια, ή μια κοινωνία, στη βίαιη επίλυση των διαφορών τους; Τελικά, έχει δίκιο ο Roland Barthes όταν λέει ότι οι δύο αδελφοί μισούν ο ένας τον άλλον στο πλαίσιο μιας συμπληρωματικότητας, που δεν τους επιτρέπει να κατανοήσουν τον εαυτό τους χωρίς τον άλλον ως εχθρό;

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Θηβαΐδα ή Τα αδέλφια εχθροί»

Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπαμπίλης
Σκηνικά – Κοστούμια: Δάφνη Αηδόνη
Μουσική: Gary Salomon
Φωτισμοί: Ελένη Χούμου
Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Κούρτη
Σχεδιασμός ψηφιακού υλικού: Χριστόφιλη Κοντολέφα
Επικοινωνία: Σπύρος Μπέτσης

Ερμηνεία: Γιώργος Βουρδαμής, Βασιλική Δέλιου, Οδυσσέας Ζήκας, Φαίδων Καστρής, Θανάσης Κριτσάκης, Ειρήνη Κυριακού, Κλεοπάτρα Μάρκου

 

Πού: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Σκηνή Ωμέγα, Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ. 210 4143310

Πότε: από 13 Οκτωβρίου 2022 και κάθε Πέμπτη ως Κυριακή, στις 21:15

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό) – 12 ευρώ (μειωμένο)*

Εισιτήρια: στο ταμείο του ΔΘΠ τηλ. 210 4143310 και στην https://www.ticketservices.gr/
(*) τα μειωμένα εισιτήρια αφορούν φοιτητές, ΑμεΑ και άτομα άνω των 65 ετών