Στέφανος Παπατρέχας: «Αν πρέπει να περιγράψω τον “Ονόριο” με μια μόνο φράση, θα έλεγα: ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα»

Ο Στέλιος Ανατολίτης είναι σε «Κανονική Δουλειά»
12 Οκτωβρίου 2022
«… και βγαίνω!»: θέατρο από την ομάδα Artika με ζωντανή μουσική και χορό για θεατές από 10 μηνών
13 Οκτωβρίου 2022
Ο Στέλιος Ανατολίτης είναι σε «Κανονική Δουλειά»
12 Οκτωβρίου 2022
«… και βγαίνω!»: θέατρο από την ομάδα Artika με ζωντανή μουσική και χορό για θεατές από 10 μηνών
13 Οκτωβρίου 2022

O Στέφανος Παπατρέχας υπογράφει το κείμενο, ερμηνεύει και συνσκηνοθετεί με τον Λάζαρο Βαρτάνη την παράσταση «Ονόριο, τα ανομήματα ενός εγκληματία».

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Πώς δημιουργήθηκε η παράσταση «Ονόριο, τα ανομήματα ενός εγκληματία»; Πώς γράφτηκαν οι πρώτες λέξεις; Ο πολυπράγμων Στέφανος Παπατρέχας, γράφει στο theatermag για το χρονικό της παράστασης «Ονόριο, τα ανομήματα ενός εγκληματία».

Ο ίδιος υπογράφει τη σκηνοθεσία μαζί με τον Λάζαρο Βαρτάνη, ενώ και οι δύο ερμηνεύουν με τους Αλέξανδρο Καναβό, Σύνθια Μπατσή, Μαίρη Ξένου και Γεωργία Πιερρουτσάκου. Η σκέψη ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 και δύο χρόνια μετά, το βραβευμένο έργου του Στέφανου Παπατρέχα, παρουσιάζεται στις 24 Οκτωβρίου, σε ένα νέο κύκλο παραστάσεων στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής.

 

 

 

18 Φεβρουαρίου 2020
Μετά από την παράσταση «Πασού» βρισκόμαστε με τον Λάζαρο Βαρτάνη και την Σύνθια Μπατσή για φαγητό και τους λέω, πως σκέφτομαι να γράψω ένα πολυπρόσωπο έργο πάνω στην αλήθεια, το ψέμα και την εξαπάτηση. Μέσα στη συζήτηση, πέφτει η ιδέα του Μεσαίωνα ως πλαίσιο του έργου και το μυαλό μου, αρχίζει να πλάθει σιγά σιγά τη σκοτεινή αυτή μεσαιωνική ιστορία, τους χαρακτήρες, τις εικόνες, τους ήχους.

 

15 Μαρτίου 2020
Ανακοίνωση του πρώτου λοκ ντάουν. Κλειστά θέατρα, ακυρωμένες παραστάσεις, άγχος για την υγεία μας, τη δουλειά μας, το μέλλον. Ευτυχώς, έχω προμηθευτεί όλα όσα χρειάζομαι (καμιά 15αριά βιβλία λογοτεχνικά, ιστορικά, μελέτες κλπ, ταινίες σχετικές με το θέμα του έργου ή με τον Μεσαίωνα, λευκώματα για ζωγράφους της Αναγέννησης και του Μεσαίωνα κ.ά.) και στρώνομαι στη μελέτη, εκμεταλλευόμενος όλο τον ελεύθερο χρόνο που ξαφνικά έχω, λόγω συνθηκών.

 

25 Απριλίου 2020
Γράφονται οι πρώτες λέξεις του έργου «Ονόριο, τα ανομήματα ενός εγκληματία». Πριν κλείσω το λαπτοπ, τελειώνοντας κάθε μέρα τη συγγραφή, στέλνω όσα έγραψα στο Λάζαρο Βαρτάνη, τον Αλέξανδρο Καναβό και τη μητέρα μου (Θεολόγος γαρ και πέρα από τις γνώσεις της, η γνώμη της πάντα μετράει για μένα).

 

16 Ιουνίου 2020
Ολοκληρώνεται το κείμενο. Φυσικά, μεσολάβησαν πολλές αλλαγές και διορθώσεις, από τότε ως την παράσταση, αλλά η πρώτη ολοκληρωμένη μορφή του «Ονόριο», είναι πια γεγονός.
Ακολουθεί ένα χρονικό διάστημα, όπου μαζί με τον Λάζαρο Βαρτάνη συζητάμε, αναλύουμε και οραματιζόμαστε την παράσταση. Το κείμενο στέλνεται σε όλους τους συνεργάτες, αλλά και στις Εκδόσεις Κέδρος για ενδεχόμενη έκδοση. Είναι καιρός συζητήσεων, αποφάσεων, επιλογών και ονείρων. Χώρος, κοστούμια, σκηνικά, μουσικές, φώτα αρχίζουν να γίνονται συγκεκριμένα στο μυαλό μας.

 

1 Οκτωβρίου 2020
Η Αριάδνη Μοσχονά από τις Εκδόσεις Κέδρος, μου ανακοινώνει πως το έργο θα εκδοθεί! Η χαρά μου δεν περιγράφεται.

 

1 Δεκεμβρίου 2020
Ξεκινούν οι πρόβες. Αναγνώσεις, συζητήσεις, δοκιμές, αυτοσχεδιασμοί, προβληματισμοί.

 

25 Οκτωβρίου 2021
Πρεμιέρα! Ένα θέατρο κατάμεστο και η αγωνία και η ανυπομονησία στα ύψη. Συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός και άρα η έκθεση είναι τριπλή. Θα τα καταφέρω; Θα τα καταφέρουμε; Όλα όσα έχουμε σκεφτεί και με εμμονική λεπτομέρεια στήσει, θα περάσουν στο κοινό; Θα τους παρασύρει η ιστορία μας στο «ψέμα της σκηνής»;

Σχεδόν μετά από έναν χρόνο, μετά από 20 παραστάσεις στην Αθήνα, μετά την παρουσίαση του έργου στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, μετά το βραβείο Κοινού All4fun, αλλά και την υποψηφιότητά μου στα Βραβεία Κουν, κοιτάζω όλη αυτήν την διαδρομή συγκινημένος και περήφανος. Σε σχόλια στο Facebook ή το Instagram και από κόσμο που συναντώ, να βλέπω και να ακούω πόσους πολλούς άγγιξε τελικά ο «Ονόριο», μα και πόσους ανυπομονούν φέτος να το δουν ή να το ξαναδούν. Να σκέφτομαι, πόσοι μας εμπιστεύτηκαν και έβαλαν το δικό τους κομμάτι στην παράσταση, πόσα περάσαμε μαζί με όλους τους τόσο ταλαντούχους και υπέροχους συνεργάτες μας. Πώς όλο αυτό που ήταν μόνο εικόνες και ήχοι μέσα στο μυαλό μου, έχει γίνει κάτι τόσο πραγματικό και μεγάλο. Αν, λοιπόν, πρέπει να περιγράψω τον «Ονόριο» με μια μόνο φράση, θα έλεγα: ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Ονόριο, τα ανομήματα ενός εγκληματία»

Κείμενο: Στέφανος Παπατρέχας
Σκηνοθεσία: Λάζαρος Βαρτάνης – Στέφανος Παπατρέχας
Σκηνικά – Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη
Σχεδιασμός φωτισμών: Τάκης Λυκοτραφίτης
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίνα Μαυρογένη
Βοηθός σκηνοθέτης – Φωτογραφίες – Trailer – Γραφιστικά: Λιλή Νταλανίκα
Βοηθός σκηνογράφου και ενδυματολόγου – Φροντιστής: Ιωάννα Καλαβρού
Μακιγιάζ φωτογράφησης και trailer: Έλενα Κοκκίνη
Επικοινωνία παράστασης: Μαριάννα Παπάκη – Νώντας Δουζίνας
Παραγωγή:ONORIO ΑΜΚΕ

Ερμηνεύουν: Λάζαρος Βαρτάνης, Αλέξανδρος Καναβός, Σύνθια Μπατσή, Μαίρη Ξένου, Στέφανος Παπατρέχας, Γεωργία Πιερρουτσάκου

 

Πού: Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής, Αγ. Όρους 16 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός

Πότε: από 24 Οκτωβρίου 2022 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.15

Διάρκεια παράστασης: 130 λεπτά

Πραγματοποιείται διάλειμμα 10 λεπτών μεταξύ 2ης και 3ης Πράξης

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6981135820

Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ (κανονικό), 11 ευρώ (φοιτητικό), 7 ευρώ (ανέργων)

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/onorio-ta-anomimata-enos-egklimatia-1/ | Ισχύει προσφορά ηλεκτρονικής προπώλησης (2 άτομα με 1 εισιτήριο)

**Επειδή η παράσταση έχει σκηνές γυμνού και σκηνές βίας, είναι ακατάλληλη για ανηλίκους**

*Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος*