Ο Δημήτρης Τσιγκριμάνης και ο Γιώργος Αλεβιζάκης μιλούν για το «Μπλου»

Ελπίδα Αμίτση: «Όταν το θέατρο και η μουσική συναντούν το Λόγο»
12 Οκτωβρίου 2022
Την «Φαύστα» σκηνοθετεί ο Βασίλης Καλφάκης
12 Οκτωβρίου 2022

Ο Γιώργος Αλεβιζάκης και ο Δημήτρης Τσιγκριμάνης ερμηνεύουν στην παράσταση «Μπλου» που ανεβαίνει στο θέατρο 104. (Φωτογραφίες - Trailer: Χρήστος Συμεωνίδης).

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Αμερική. Κεντάκι 1957. Η Λιζ και ο Λουκ Κόμπς, δυο αδέρφια, ζουν απομονωμένοι σε ένα μεταφυσικό γίγνεσθαι στη φάρμα τους εξαιτίας μιας σπάνιας κληρονομικής ασθένειας. Οι ηθοποιοί Δημήτρης Τσιγκριμάνης και Γιώργος Αλεβιζάκης μιλούν στο theatermag για παράσταση «Μπλου», η οποία είναι εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα και παρουσιάζεται στις 15 Οκτωβρίου στο Θέατρο 104. Τη σύλληψη και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ηρώ Κισσανδράκη.

 

«Μπλου». Τι σημαίνει ο τίτλος της παράστασης;

Δημήτρης Τσιγκριμάνης: Ουσιαστικά ο τίτλος είναι η ίδια η παράσταση. Όλα σε αυτήν θα είναι μπλε! Πρόκειται για την ιστορία δυο παιδιών που πάσχουν από μια κληρονομική πάθηση.

Γιώργος Αλεβιζάκης: Ο τίτλος της παράστασης, αντιπροσωπεύει πολλά περισσότερα πράγματα από την απλή του ερμηνεία. Θα κατανοήσετε περισσότερα παρακολουθώντας την. Σίγουρα όμως, η σημασία της λέξης και του τίτλου μας εν γένει, είναι κάτι το οποίο δεν έχετε φανταστεί και αποτυπώνεται σε κάθε προσωπικότητα και κάθε στιγμή αυτού του έργου.

 

 

 

Τι συμβαίνει στο δυστοπικό αμερικανικό κόσμο της Οικογένειας Κόμπς;

Δημήτρης Τσιγκριμάνης: Τα δύο αδέρφια της ιστορίας κρατήθηκαν κλεισμένα στο σπίτι, υπό αυστηρή εποπτεία προκειμένου να μη βρεθούν αντιμέτωπα, με τυχόν ρατσιστικές συμπεριφορές λόγω της αρρώστιάς τους. Τι γίνεται όμως, όταν έρθουν σε επαφή με τον έξω κόσμο; Το «Truman Show» συναντά τη «Γαλάζια Λίμνη» και η συνέχεια επί σκηνής.

Γιώργος Αλεβιζάκης: Μέσω αυτής της οικογένειας και του τρόπου ζωής της, θα έρθουμε αντιμέτωποι με πολλά ζητήματα που απασχολούν ακόμη και σήμερα την καθημερινότητα, θα έρθουμε σε επαφή με έναν κόσμο της απομόνωσης και μια εποχή, που μπορεί να φαίνεται μακρινή, αλλά δεν είναι.

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο σας;

Δημήτρης Τσιγκριμάνης: Υποδύομαι τον Λουκ, το ένα από τα δύο αδέρφια. Το γεγονός ότι η πάθηση, τον έχει κρατήσει κλεισμένο όλη του τη ζωή μέσα σε ένα σπίτι, αποκομμένο από οποιαδήποτε εξωτερική επιρροή, κάνει αυτόν τον ήρωα ιδιαίτερα τρομακτικό και γοητευτικό ταυτόχρονα. Ίσως, να μην έχει τις αναμενόμενες αντιδράσεις στα διάφορα ερεθίσματα, αλλά σίγουρα ταλαιπωρείται από τα αναμενόμενα πάθη.

Γιώργος Αλεβιζάκης: Ερμηνεύω τέσσερις χαρακτήρες σε αυτήν την παράσταση. Το ρόλο του κυρίου Σμιθ, του καλού θείου των δύο αδερφών, ο οποίος έχει αναλάβει την ανατροφή τους και λόγω αυτών, έρχεται αντιμέτωπος με διάφορα σοβαρά ζητήματα. Ο ρόλος του Τομ, είναι ο νέος της εποχής εκείνης, όπου όπως και ο νέος κάθε εποχής, υπερβαίνει τα όριά του, για να γνωρίσει τον έρωτα της ζωής του. Ο ρόλος του ρεσεψιονίστ, είναι ένας ρόλος ο οποίος εμφανίζεται λίγο, αλλά φέρνει στη επιφάνεια ερωτηματικά. Τέλος, ο ρόλος του γιατρού στο κλείσιμο της παράστασης, δίνει τις απαντήσεις.

 

 

Πώς συνεργαστήκατε με τη σκηνοθέτιδα Ηρώ Κισσανδράκη;

Δημήτρης Τσιγκριμάνης: Η συνεργασία με την Ηρώ και γενικά με όλο αυτό το νεανικό σχήμα, ήταν απελευθερωτικό και άκρως δημιουργικό. Είναι ωραίο, να έχεις φωνή που συναντιέται με άλλες και στο τέλος να συντονίζεστε στην ίδια ανάσα.

Γιώργος Αλεβιζάκης: Με την Ηρώ, γνωριστήκαμε τυχαία σε μια ακρόαση άλλης παράστασης. Μετά από αρκετό καιρό, επικοινώνησε μαζί μου και μου έκανε την τιμή, να μου προτείνει αυτή τη συνεργασία και μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω σε αυτήν την όμορφη ιστορία που δημιούργησε.

 

 

Πώς θα δούμε το σκηνικό, τα κοστούμια και τους φωτισμούς της παράστασης;

Δημήτρης Τσιγκριμάνης: Σίγουρα μπλε! Έχει ακολουθηθεί μια μινιμαλιστική απεικόνιση των πραγμάτων, προκειμένου να τονιστεί η εξαιρετική πινελιά που έχει δώσει στην παράσταση η Μάρθα Φωκά.

Γιώργος Αλεβιζάκης: Θα δείτε τα πάντα, μέσα από ένα πρίσμα διαφορετικό, αρκετά ευφάνταστο και κυρίως ΜΠΛΕ. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά από πολλούς συνεργάτες, που με την αισθητική τους έχουν προσδώσει στην παράσταση ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Τα σκηνικά, τα κοστούμια και οι φωτισμοί, προσδίδουν στην παράσταση μια αισθητική, η οποία είναι απόλυτα εναρμονισμένη με όλο το ύφος και την εξέλιξη της ιστορίας μας.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Μπλου»

Σκηνοθεσία και σύλληψη-Δραματουργία: Ηρώ Κισσανδράκη
Κινησιολογία: Γιάννα Μελλά
Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Μιζήθρας
Σκηνικά: Alexandra Kal
Κοστούμια: Ηρώ Κισσανδράκη
Κατασκευή Κοστουμιών: Atelier Tsiouni
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννα Μελλά
Φωτογραφίες – Trailer: Χρήστος Συμεωνίδης
Ηθοποιοί: Δημήτρης Τσιγκριμάνης, Χρύσα Κοταράκου, Γιώργος Αλεβιζάκης, Ηρώ Κισσανδράκη
Οργάνωση Παραγωγής: Καίτη Αυγουστάκη
Παραγωγή: URBAN THEATRE
Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη

 

Πού: Θέατρο 104, Black Box, Ευμολπιδών 41, Αθήνα 118 54 (Μετρό Κεραμεικός), τηλ. 6951 269828

Πότε: από 15 Οκτωβρίου 2022 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.15

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ ενιαίο, 8 ευρώ μειωμένο

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά