Ο Κωνσταντίνος Πλεμμένος, η Θεοδώρα Γεωργακοπούλου και η Χαρά Μάτα Γιαννάτου μας μιλούν για το «Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36»

Τέσσερις ηθοποιοί μιλούν για την παράσταση «Καλιγούλας»
9 Οκτωβρίου 2022
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος συνεργάζεται στη σκηνοθεσία με τον Ισλανδό conceptual artist Sigurdur F3 στην παράσταση «Pomona»
10 Οκτωβρίου 2022
Τέσσερις ηθοποιοί μιλούν για την παράσταση «Καλιγούλας»
9 Οκτωβρίου 2022
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος συνεργάζεται στη σκηνοθεσία με τον Ισλανδό conceptual artist Sigurdur F3 στην παράσταση «Pomona»
10 Οκτωβρίου 2022

Η ομάδα RMS MATAROA παρουσιάζει την παράσταση «Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36».

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Μετά από την επιτυχημένη πορεία της την περασμένη άνοιξη, η παράσταση «Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36» της ομάδας RMS MATAROA, επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης για έξι μόνο παραστάσεις. Η ανατρεπτική της δραματουργία, αλλά και η επιλογή να παρουσιαστεί σε δύο εκδοχές, μια μικρής και μία μακράς διάρκειας, κέρδισαν το κοινό. Το «πείραμα» πέτυχε, αποδεικνύοντας ότι τόσο ο δραματικός χρόνος όσο και τα όρια μεταξύ σκηνής και πλατείας, αποτελούν ένα πεδίο που μας καλεί να το επαναπροσδιορίζουμε συνεχώς.

Οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Θεοδώρα Γεωργακοπούλου και Χαρά Μάτα Γιαννάτου μιλούν στο theatermag, για το θέμα του έργου, την ομάδα τους και τη συνεργασία με τον Ακύλλα Καραζήση.

 

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το «Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36»;

Κωνσταντίνος Πλεμμένος: Η ιδέα ήταν του Ακύλλα Καραζήση. Μας πρότεινε να διαβάσουμε το «Σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας» και με αφετηρία αυτό το βιβλίο ξεδιπλώθηκε ένας κόσμος. Ο κόσμος της Ισπανίας και συγκεκριμένα η περίοδος του εμφυλίου πολέμου. Επίσης, αυτό το βιβλίο διαποτίζεται από μια σκέψη : Η ιστορία είναι και αυτή μια μυθοπλασία. Αυτή η σκέψη είναι η βάση της σκηνοθεσίας.

 

Ποιο είναι το θέμα της παράστασης;

Χαρά Μάτα Γιαννάτου: Η παράσταση καταπιάνεται με τα γεγονότα του Ισπανικού Εμφυλίου, τα τρία εκείνα χρόνια πριν την απόλυτη επικράτηση του Φράνκο, τότε που ένα μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης βασισμένο στον αναρχισμό, μετέτρεψε για λίγο την Ουτοπία σε πραγματικότητα.

 

Ποια ήταν η έρευνα που κάνατε;

Κωνσταντίνος Πλεμμένος: Η έρευνά μας ήταν μόνο βιβλία: ιστορικά, μαρτυρίες, μυθιστορήματα, συνεντεύξεις, ποιήματα. Ενώσαμε θραύσματα από βιβλία και από δικές μας προσωπικές ιστορίες ή, για να το διατυπώσω καλύτερα, δικές μας ανησυχίες και φτιάξαμε την παράστασή μας.

 

 

Η παράσταση παρουσιάζεται σε δύο εκδοχές, μια μικρής και μία μακράς διάρκειας. Τι συμβαίνει με αυτό το «πείραμα» και ποιες ήταν οι αντιδράσεις του κοινού στις προηγούμενες παραστάσεις;

Θεοδώρα Γεωργακοπούλου: Κατά τη διάρκεια των προβών, μας γεννήθηκε η ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση ηθοποιού και θεατή. Μας γεννήθηκε η ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση του θεατή με το χώρο του θεάτρου. Να γίνει το θέατρο ένας κοινός τόπος συνάντησης των ηθοποιών και των θεατών. Στην μεγάλη εκδοχή της παράστασης (βλ. Long version) αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε. Η παράσταση, εξακολουθεί να έχει υλικά που παρουσιάζονται και στην πιο μικρή εκδοχή της, ωστόσο, αυτή τη φορά δεν έχουν τις “γραμμές του περιγράμματος” που έχουν στην μικρή version. Τις γραμμές αυτές, τις φτιάχνουμε από κοινού με τους θεατές. Αρχίζει να ζωντανεύει, ακόμα πιο πολύ η παράσταση και να διαμορφώνεται στο εδώ και τώρα. Από την εμπειρία μας στις παραστάσεις του Μαΐου, η long version δείχνει να έχει μεγαλύτερη απήχηση από την short version. Το γιατί, θα το αφήσουμε ανοιχτό προς εξερεύνηση, από όποιον το επιθυμεί, τις ερχόμενες Κυριακές του Οκτώβρη.

 

Θα θέλατε να μας πείτε για τη συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση;

Θεοδώρα Γεωργακοπούλου: Ο Ακύλλας Καραζήσης υπήρξε δάσκαλος των περισσότερων μελών της ομάδας και πλέον αποτελεί έναν από τους βασικούς συνοδοιπόρους της. Είναι, τρόπον τινά, ο «πατέρας» των Ματαρόα. Εκείνος ένωσε τα μέλη της ομάδας – πριν καν ακόμα αποφασίσουμε για την σύστασή της – σε μια παράσταση στο Bios, («Σεισμός στη Χιλή») μετά την αποφοίτησή μας από τη δραματική σχολή.  Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία η συνεργασία μαζί του. Επίσης, είναι μια ξεχωριστή εμπειρία να συνυπάρχεις μαζί του στη σκηνή. Μια ανεξάντλητη και ακούραστη, θα έλεγα, πηγή έμπνευσης.

 

 

Ποια είναι η ομάδα RMS MATAROA και ποια τα επόμενα σχέδιά της;

Χαρά Μάτα Γιαννάτου: Η ομάδα μας (RMS MATAROA) αποτελείται από τους Μάνο Βαβαδάκη, Στέλλα Βογιατζάκη, Χαρά – Μάτα Γιαννάτου, Κατερίνα Ζησούδη, Κατερίνα Παπανδρέου και Κωνσταντίνο Πλεμμένο. Είμαστε φίλοι και συνεργάτες από το 2013. Μετά το «Μικρό αναρχικό καλοκαίρι», θα μπούμε στον κόσμο του Σαίξπηρ και θα παρουσιάσουμε τον Μάιο, στην ίδια σκηνή του Θεάτρου Τέχνης (Φρυνίχου), την παράσταση «ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ. Κάποιες κυρίες διασκεδάζουν». Είναι μια ιδεά υπό διαμόρφωση που βασίζεται στα σαιξπηρικά έργα: Ερρίκος Δ’  (α’ και β΄μέρος), Ερρίκος Ε’ και Οι εύθυμες κυράδες του Ούνισδορ.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36»

Μια παράσταση της ομάδας RMS MATAROA

Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης

Με τους Μάνο Βαβαδάκη, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Θεοδώρα Γεωργακοπούλου, Ακύλλα Καραζήση, Κατερίνα Παπανδρέου, Κωνσταντίνο Πλεμμένο

Εικαστική εγκατάσταση: Μάρω Μιχαλακάκου

Σχεδιασμός φωτισμών, φωτογραφίες: Μαριέττα Παυλάκη

Επιμέλεια κοστουμιών: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Γεωργακοπούλου

 

 

Πού: Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα, τηλ. 210 210 3222464 και 210 3236732

Πότε: από 8 έως 23 Οκτωβρίου 2022

Μέρες και ώρες παραστάσεων:

Σάββατο 20.30 – 23.00 (short version)

Κυριακή 18.30 – 23.00 (long version)

Εισιτήρια: από 12 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr