Ιφιγένεια Καραμήτρου: «Στην περιπατητική παράσταση “Μυστήριο_13  Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία” πρωταγωνιστούν οι κάτοικοι του προσφυγικού συνοικισμού της Άνω Ελευσίνας»

Ιάκωβος Μολυμπάκης: «Το “Εμετός στο κόρνερ!…μια παράσταση αγάπης” έχει να κάνει με την επιθυμία και την αγάπη»
7 Οκτωβρίου 2022
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα για το «Σφαγείο του Έρωτα» στο Σύγχρονο Θέατρο
8 Οκτωβρίου 2022
Ιάκωβος Μολυμπάκης: «Το “Εμετός στο κόρνερ!…μια παράσταση αγάπης” έχει να κάνει με την επιθυμία και την αγάπη»
7 Οκτωβρίου 2022
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα για το «Σφαγείο του Έρωτα» στο Σύγχρονο Θέατρο
8 Οκτωβρίου 2022

Η ηθοποιός Ιφιγένεια Καραμήτρου ερμηνεύει στην περιπατητική παράσταση «Μυστήριο_13  Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία» που σκηνοθετεί η Γιολάντα Μαρκοπούλου.

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την παράσταση «Μυστήριο_13  Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία», σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου. Η ηθοποιός Ιφιγένεια Καραμήτρου μιλάει στο theatermag, για τη site-specific περιπατητική παράσταση που πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο και έχει θέμα το χρονικό της ιστορίας των Μικρασιατών προσφύγων της Άνω Ελευσίνας και πρωταγωνιστές τους απογόνους, κατοίκους του συνοικισμού.

 

Μια περιπατητική παράσταση με πρωταγωνιστές τους κατοίκους της Άνω Ελευσίνας, απογόνους των Μικρασιατών του ιστορικού προσφυγικού συνοικισμού. Θα θέλατε να μας πείτε πώς συμμετέχουν οι κάτοικοι της Άνω Ελευσίνας και οι ηθοποιοί της παράστασης;

Στην περιπατητική παράσταση «Μυστήριο_13  Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία», όπως πολύ σωστά αναφέρατε, πρωταγωνιστούν οι κάτοικοι του προσφυγικού συνοικισμού της Άνω Ελευσίνας. Στην πραγματικότητα, δεν είναι μόνο οι πρωταγωνιστές, αλλά η ίδια η παράσταση: οι αφηγήσεις, η γειτονιά, τα σπίτια τους, η ίδια η ζωή τους. Με οδηγό τον ηθοποιό Θάνο Τσακαλίδη, οι θεατές περιδιαβαίνουν τα σοκάκια και ανακαλύπτουν την ιστορία του συνοικισμού. Εγώ, ερμηνεύω κείμενα σαν ημερολογιακά αποσπάσματα της κυρίας Βάσως Σφήκα, μίας εκ των κατοίκων του ιστορικού συνοικισμού. Είναι τόσο προσωπικά τα κείμενά της και ταυτόχρονα γίνονται τόσο καθολικά. Όλα αυτά βέβαια και με ζωντανή μουσική.

 

 

Ποιο είναι το θέμα της παράστασης «Μυστήριο_13  Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία»;

Θέμα της παράστασης είναι η ζωή των προσφύγων που φεύγοντας το 1922 από τη Μικρά Ασία, εγκαταστάθηκαν στην Άνω Ελευσίνα και έφτιαξαν τον ιστορικό συνοικισμό. Μέσα από τις αφηγήσεις των απογόνων του, παρακολουθούμε τον ξεριζωμό, την άφιξη στην Ελλάδα, την εγκατάσταση, τη συνύπαρξη (και την αρχική δυσπιστία) με τους ντόπιους, την ενσωμάτωσή τους, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, την καθημερινότητά τους ως σήμερα, μαζί με την ανάγκη και τη συγκινητική και άκρως επιτυχημένη προσπάθεια, να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη – προσωπική και συλλογική.

 

 

Ποια ήταν η έρευνα που κάνατε για το ρόλο σας και γενικότερα για αυτή την παράσταση;

Όλο το υλικό της παράστασης, προέκυψε από την καταγραφή όσων μας αφηγήθηκαν και μας έδειξαν οι ίδιοι οι κάτοικοι του συνοικισμού, από τα κείμενα της κυρίας Βάσως, μέχρι το κουρείο του κυρίου Περικλή και τις αφηγήσεις των γυναικών για τη μόρφωση, τη μαγειρική μέχρι και τα καλλυντικά που, σύμφωνα με τις ίδιες, πρώτες οι Σμυρνιές έφεραν στην Ελλάδα.

 

Πώς δουλέψατε με την σκηνοθέτιδα Γιολάντα Μαρκοπούλου;

Όλοι μαζί, υπό την καθοδήγηση της Γιολάντας, συλλέξαμε και καταγράψαμε το υλικό, περιηγηθήκαμε στα σοκάκια και αφεθήκαμε να γίνουμε μέρος του πολιτισμού αυτών των ανθρώπων, διαδικασία μέσα από την οποία προέκυψε το τελικό στήσιμο της παράστασης.

 

Στην παράσταση υπάρχει ζωντανή μουσική. Πώς συμπράττουν σε αυτή τη sitespecifc παράσταση;

Η ζωντανή μουσική από τους dorόs είναι αναπόσπαστο στοιχείο της παράστασης. Πρώτη φορά, τους συναντάμε στη γωνία της οδού Καισαρείας για να μας οδηγήσουν στη συνέχεια, με μικρασιάτικους σκοπούς στην εκκλησία του συνοικισμού, όπου όλοι μαζί τραγουδάμε παραδοσιακά τραγούδια της Μικρασίας, με πρωταγωνιστές πάντα τους ίδιους τους κατοίκους.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Μυστήριο_13  Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία»

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου
Δραματουργία: Ιωάννα Βαλσαμίδου
Συνεργασία στη Δραματουργία: Θάνος Τσακαλίδης
Σχεδιασμός Βίντεο: Ερατώ Τζαβάρα και Γιολάντα Μαρκοπούλου
Μουσική Σύνθεση: dorόs
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Πάρις Μέξης
Έρευνα: Η ομάδα
Τεχνική Διεύθυνση: Νίκος Χαραλαμπίδης
Διεύθυνση Παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη
Φωτογραφίες παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή
Εκτέλεση παραγωγής: POLYPLANITY Productions

Ηθοποιοί: Ιφιγένεια Καραμήτρου, Θάνος Τσακαλίδης

Ζωντανή Μουσική: dorόs – Νικόλας Αγγελόπουλος (λαούτο, πολίτικο λαούτο), Δημήτρης Μπρέντας (κλαρίνο, νέυ, καβάλι), Αλέξης Νόνης (νταραμπούκα, μπεντίρ, στάμνα, cajon, καλίμπα), Νίκος Σκαφίδας (βιολί), Χρήστος Σύγγελος (ούτι)

Συμμετέχουν τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας (αλφαβητικά): Γρηγόρης Ασημακόπουλος, Βούλα Γέμελα-Καλασκάνη, Γεωργία Γιαγτζόγλου-Αντωνιάδου, Μαρίνα Δασκάλου, Φρόσω Καρακίτσου, Μαρία Λιούρα, Μαρίτσα Μιχαήλου, Περικλής Μιχαήλος, Καίτη Σαριτζιώτη, Βάσω Σφήκα, Βαγγέλης Τσακίρογλου, Ευγενία Τσολάκη και η αείμνηστη Αρχόντω Γέμελα-Μαρούγκα

Με την υποστήριξη του Μουσείου Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας και του mind the fact.

 

Τόπος & ώρα συνάντησης: Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας (Λαμψάκου 13), στις 18.30

Ώρα έναρξης: 19.00

Με αγγλικούς υπέρτιτλους

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες: info@2023eleusis.eu και  2105562001

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Website: 2023eleusis.eu
Facebook: facebook.com/2023eleusis.eu
Instagram: instagram.com/2023eleusis
YouTube: youtube.com/c/2023Eleusis
E-mail: info@2023eleusis.eu

#efyga_mikrasia #Mystery13

Πρόσβαση στην Ελευσίνα
# 21χλμ

Μόλις 21χλμ από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)
Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)