Αλεξάνδρα Καζάζου: «Με αφορά να ανοίξουμε τη σφαίρα της συζήτησης και των εργαλείων του ηθοποιού»

Άγγελος Χατζάς: «Το “Δόκτωρ Γκλάς” είναι ένα πολύ γοητευτικό έργο, ένα φωτεινό νουάρ»
6 Οκτωβρίου 2022
Ιάκωβος Μολυμπάκης: «Το “Εμετός στο κόρνερ!…μια παράσταση αγάπης” έχει να κάνει με την επιθυμία και την αγάπη»
7 Οκτωβρίου 2022

H Αλεξάνδρα Καζάζου σκηνοθετεί την παράσταση «Έχει φώς η σκιά;» η οποία ανεβαίνει στο θέατρο Θησείον. (Φωτογραφίες: Karol Jarek).

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Δύο ηθοποιοί επί σκηνής αφηγούνται την ιστορία του «Ξένου» μέσα από τις ρωγμές της. Η σκηνοθέτις Αλεξάνδρα Καζάζου μιλάει στο theatermag για τη νέα παράσταση της ομάδας Transatlantic Group, που έχει τον τίτλο «Έχει φώς η σκιά;», η οποία βασίζεται στο έργο του Αλμπέρ Καμύ «Ο Ξένος». Το έργο θεωρείται ένα από τα πιο ανήσυχα του 20ου αιώνα και αντιπροσωπεύει την εξέγερση ενάντια στον παραλογισμό του κόσμου.

 

«Όταν, ως ομάδα Transatlantic Group, ανεβάσαμε την παράσταση “Χορείες Χώρων” του Ζώρζ Περέκ σκεφτόμασταν ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα μας» εξηγεί η Αλεξάνδρα Καζάζου. «Ο Κάρολ Γιάρεκ, που υπογράφει τη διασκευή, τη δραματουργία και τους φωτισμούς, μου είπε ότι πρέπει να ξαναεπισκεφτούμε το έργο του Α.Camus, “Ο Ξένος”. Τί σημαίνει η λέξη ξένος στην εποχή μας, ξένος στην κοινωνία, ξένος από τον ίδιο σου τον εαυτό …ήταν τα πρώτα μας ερωτήματα. Και φυσικά δεν μείναμε, είτε αν το προτιμάς, δεν μένουμε σε αυτά μόνο. Καθώς, η διαδικασία της δουλειάς και των αναπάντητων ερωτημάτων, θα συνεχίζεται μέχρι να τελειώσει η παράσταση, είτε και ακόμη μετά τη λήξη της».

 

 

Δύο άτομα σε μια άδεια σκηνή δημιουργούν κάτι μαγικό

«Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω στη διασκευή του “Ξένου” του Αλμπέρ Καμύ, μέσα στην καραντίνα και τον περασμένο Μάιο ολοκληρώσαμε το κείμενο» συνεχίζει η Αλεξάνδρα Καζάζου. «Με τον Σπύρο Δέτσικα και τον Βασίλη Τρυφουλτσάνη κάναμε πρόβες εντατικά από τον Ιούνιο και νιώθαμε ότι ανεβαίνουμε ένα βουνό, ότι αυτό το κείμενο θέλει μάτια για να το δουν…

Δύο άτομα βρίσκονται σε μια άδεια σκηνή και αυτή η συνύπαρξή τους, μέσα απο τη λειτουργία τους είναι κάτι μαγικό για εμένα. Αυτό που συμβαίνει μέσα από τη δουλειά που έχουμε κάνει, μέσα από την αφήγηση, ο συνδυασμός της σωματικότητας, της εναλλαγής των ρόλων είναι πραγματικά το που βρίσκονται τα ερωτήματά μου, σε σχέση με τη σκηνική ύπαρξη και λειτουργία. Σε ένα κενό και έρημο χώρο, υπάρχουν αυτά τα δύο σώματα, αυτές οι δύο υπάρξεις.

Το σκηνικό είναι ο τόπος του θεάτρου, δεν είναι τυχαίο που επιλέξαμε το θέατρο Θησείον. Και είναι ο τόπος, η γεωγραφία του, χωρίς κανένα άλλο σκηνικό. Το σκηνικό χτίζεται και δημιουργείται, από τα σώματα των δύο ηθοποιών και οι φωτισμοί παίζουν το ρόλο της σκηνογραφίας. Ο Κάρολ, κάνει μια δραματουργία φωτός που είναι, θα τολμούσα να πω, και το μοναδικό μας σκηνικό».

 

 

Πόσο μπορεί ο καθένας μας να χωρέσει την αλήθεια;

«Ο ήρωας του Καμύ, ο Ξένος είναι κατά τον Καμύ ο μόνος Χριστός που μας αξίζει …Ενας ήρωας, που δεν έχει τίποτα το ηρωικό πάνω του και που απλώς , ίσως και ερήμιν του, εναντιώνεται στον παραλογισμό του κόσμου. Και αυτό μόνον και μόνον, γιατί δέχεται να πεθάνει για την αλήθεια, αδυνατώντας να χωρέσει το ψέμα. Η ερώτηση που προκύπτει μεγάλη και αναπάντητη, είναι πόσο μπορεί ο καθένας μας να χωρέσει την αλήθεια είτε αλλιώς: Φαντάζεσαι να λέγαμε αυτό που εννούσαμε στον άλλον; Ακούγεται κάπου στη παράσταση “Ειδού το πόρισμα αυτής της δίκης. Όλα είναι αλήθεια και τίποτα δεν είναι αλήθεια”.

Σε αυτή τη δουλειά μας, αποφασίσαμε να κρατήσουμε το εισιτήριο στα δέκα ευρώ, καθώς μας ενδιαφέρει να εστιάσουμε στους νέους και στο νέο κόσμο που θέλει να δει θέατρο. Μετά το τέλος κάθε παραστάσης, θα υπάρξουν συζητήσεις με το κοινό, πιθανώς κάθε Τρίτη ή κάθε δεύτερη Τρίτη. Θα ήθελα να συνδυαστεί η παράσταση με μια εκπαιδευτική διαδικασία, διότι είναι σημαντικός για εμένα αυτός ο διάλογος. Δεν υπάρχει τέταρτος τοίχος σε αυτό το έργο, είναι μια γύμνια πολύ ενδιαφέρουσα και με αφορά να ανοίξουμε τη σφαίρα της συζήτησης και των εργαλείων του ηθοποιού, που πάει, ποια είναι η επόμενη γλώσσα στην υποκριτική και στο μοίρασμα».

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Έχει φώς η σκιά;»

Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Καζάζου
Δραματουργική Επεξεργασία – Διασκευή: Karol Jarek
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Ηθοποιοί: Σπύρος Δέτσικας και Βασίλης Τρυφουλτσάνης
Επιμέλεια Φωτισμών – Φωτογραφία: Karol Jarek
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα
copyright: © GALLIMARD

 

Πού: θέατρο Θησείον – Ένα θέατρο για τις τέχνες, Τουρναβίτου 7, Αθήνα, τηλ. 210 3255444

Πότε: από 10 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Tρίτη στις 21.00. Έως 15 Νοεμβρίου 2022

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 10 ευρώ

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/o-xenos-theatro-thiseion/