Άγγελος Χατζάς: «Το “Δόκτωρ Γκλάς” είναι ένα πολύ γοητευτικό έργο, ένα φωτεινό νουάρ»

Η Ηρώ Κισσανδράκη σκηνοθετεί την παράσταση «Μπλου»
6 Οκτωβρίου 2022
Αλεξάνδρα Καζάζου: «Με αφορά να ανοίξουμε τη σφαίρα της συζήτησης και των εργαλείων του ηθοποιού»
6 Οκτωβρίου 2022
Η Ηρώ Κισσανδράκη σκηνοθετεί την παράσταση «Μπλου»
6 Οκτωβρίου 2022
Αλεξάνδρα Καζάζου: «Με αφορά να ανοίξουμε τη σφαίρα της συζήτησης και των εργαλείων του ηθοποιού»
6 Οκτωβρίου 2022

O Άγγελος Χατζάς ερμηνεύει και σκηνοθετεί την παράσταση «Δόκτωρ Γκλάς» που ανεβαίνει στο θέατρο Φούρνος.

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ο Άγγελος Χατζάς υπογράφει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία της παράστασης «Δόκτωρ Γκλάς», η οποία ανεβαίνει από τις 17 Οκτωβρίου στο Θέατρο «Φούρνος». Ο σκηνοθέτης μιλάει στο theatermag για το έργο του Σουηδού συγγραφέα Γιάλμαρ Σέντερμπεργκ, το θέμα του και τη συνεργασία του με τους συντελεστές της παράστασης.

Πρόκειται για ένα μικρό νουάρ κομψοτέχνημα, με σκοτεινές σκιές, που όλοι μας κουβαλάμε και φοβόμαστε και φωτεινές πινελιές, μιας λεπτότατης και κοφτερής σαν το γυαλί – Γκλάς – ειρωνείας. Όνειρο και πραγματικότητα. Τρέλλα και λογική. Ο κ. Φρόυντ είναι εδώ.

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το έργο του Σουηδού Γιάλμαρ Σέντερμπεργκ «Δόκτωρ Γκλάς»; Γιατί επιλέξατε να το σκηνοθετήσετε;

Έχουμε μια ιστορία μυστηρίου και ταυτόχρονα πολύ υψηλή λογοτεχνία. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο έργο, που ενώ διεισδύει σε πολύ σκοτεινές περιοχές και σε πολύ βάθος, ταυτόχρονα διατηρεί και τον αφρό μια πολύ λεπτής και χαριτωμένης ειρωνείας. Όπως και να ‘χει, το «Δόκτωρ Γκλάς» είναι ένα πολύ γοητευτικό έργο και για να κάνουμε ένα οξύμωρο σχήμα είναι ένα φωτεινό νουάρ. Από τον καλοκαιρινό ήλιο, μέχρι το χιόνι που αρχίζει να πέφτει δειλά. Με πολλές σκιές ανάμεσα.

 

Ποια θέματα φωτίζονται με αυτό το έργο;

Η λίμπιντο, είναι καθοριστική για τις διαδρομές των ηρώων. Είναι στο κέντρο του έργου. Πώς επηρεάζει αυτή η δύναμη το σώμα, το νου, την καρδιά. Υπάρχει βέβαια και το κοινωνικό πλαίσιο. Ο Σέντερμπεργκ είναι πολύ προοδευτικός, υπήρξε εξάλλου και σφοδρός πολέμιος του ναζισμού. Κριτικάρει την Εκκλησία, ασχολείται και με ειδικά θέματα, όπως η ευθανασία και οι αμβλώσεις. Και με ιδιαίτερο χιούμορ και με ταξικά και αισθητικά ζητήματα. Είναι μια γραφή καινοτόμα, απέναντι στα ταμπού της εποχής του (αρχές του 20ού αιώνα), αλλά και της δικής μας σήμερα.

 

Ο Βλαδίμηρος Γιαννακάκος, η Αργυρώ Λογαρά, ο Γιάννης Νικολάου και ο Άγγελος Χατζάς ερμηνεύουν στην παράσταση «Δόκτωρ Γκλάς».

 

Υπογράφετε τη διασκευή, τη σκηνοθεσία και ερμηνεύετε. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτές σας τις ιδιότητες;

Σαν ηθοποιός πλησιάζω νομίζω, το κείμενο και τη σκηνοθεσία. Αυτή νομίζω, είναι η ιδιότητα που βαραίνει στις επιλογές του τι ενδιαφέρει περισσότερο, με τι να ασχοληθούμε και τί να αναδείξουμε. Και τι ενδιαφέρει και την ομάδα «Νεάπολις», τους υπόλοιπους συνεργάτες. Είναι μια ζύμωση, μια ζωντανή διαδικασία, στην οποία προσερχόμαστε κυρίως ως ηθοποιοί.

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης;

Με τους περισσότερους, συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια. Αυτή τη φορά, ενώ υπήρξαν φυσικά δυσκολίες, δε γίνεται αλλιώς, νομίζω όμως, πως ζήσαμε τις πιο δημιουργικές πρόβες από κάθε άλλη παράσταση που κάναμε. Ίσως απαλλαχθήκαμε και από κάποια βαρίδια που κουβαλάγαμε σαν ηθοποιοί, ίσως βαδίσαμε σε καινούρια μονοπάτια πιο δημιουργικά. Δεν ξέρω για ποιο λόγο, μάλλον βοήθησε το έργο, που έχει πολύ δικούς του κόσμους, ίσως και η περίοδος της πανδημίας, με τα δικά της στριμώγματα.

 

Θα θέλατε να μας συστήσετε την Εταιρία θεάτρου «Νεάπολις»;

Ιδρύσαμε την ομάδα με την Αργυρώ Λογαρά, ως ανήσυχοι ηθοποιοί, πριν δέκα ακριβώς χρόνια. Γιορτάζουμε, λοιπόν, σημαδιακά γενέθλια. Στη συνέχεια, μπήκε ο Αλέξανδρος Κομπόγιωργας (ηθοποιός και εικαστικός) και φτιάξαμε, έτσι, το βασικό κορμό. Με το Γιάννη Νικολάου, είμαστε επίσης χρόνια συνεργάτες πολύτιμοι. Ο Βλαδίμηρος Γιαννακάκος, είναι νέος μας συνεργάτης και νέος στο θέατρο και αυτό έχει μια πολύ ωραία δυναμική. Επίσης, ο Βασίλης Χρηστακέας, στη μουσική, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί δημιουργικά σε πολλές παραστάσεις.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Δόκτωρ Γκλάς»

Κείμενο: Γιάλμαρ Σέντερμπεργκ
Μετάφραση: Αγγελική Νάτση
Διασκευή – σκηνοθεσία: Άγγελος Χατζάς
Σκηνικά -κοστούμια-φωτισμοί: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας
Μουσική- ηχητική επεξεργασία: Βασίλης Χρηστακέας
Επικοινωνία: Αντώνης Κοκολάκης

Παίζουν: Βλαδίμηρος Γιαννακάκος, Αργυρώ Λογαρά, Γιάννης Νικολάου, Άγγελος Χατζάς

Παραγωγή: Εταιρία θεάτρου «Νεάπολις» http://neapolis160.blogspot.gr

 

Πού: Θέατρο «Φούρνος», Μαυρομιχάλη 168, τηλ. 210 6460748

Πότε: από 17 Οκτωβρίου 2022 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Έως 29 Νοεμβρίου 2022

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά, χωρίς διάλειμμα.

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (άνεργοι – ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό, ατέλειες(

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/doktor-gklas/

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Printa, από τις οποίες κυκλοφορεί το βιβλίο σε μετάφραση Αγγελικής Νάτση.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 2020, από τον Στρατή Πανούριο, στο θέατρο Olvio.