Ξανθή Ταβουλαρέα: «Οι παραστάσεις που φτιάχνω για τα παιδιά, δεν είναι ποτέ “εύπεπτες”, εύκολες ή αρεστές στο κοινό μάτι. Έχουν στόχο σε κάτι υπερβατικό»

«Οι Λουόμενες» της Κατερίνας Μαυρογεώργη στο Θέατρο Tempus Verum
4 Οκτωβρίου 2022
7 χρόνια «Το Κιβώτιο» στο studio Μαυρομιχάλη
5 Οκτωβρίου 2022

Η Ξανθή Ταβουλαρέα υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία της παράστασης «Οι Θεομύθοι του Ολύμπου».

Sharing is caring!

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Υπογράφει τα κείμενα και τη σκηνοθεσία της παράστασης «Οι Θεομύθοι του Ολύμπου». Η Ξανθή Ταβουλαρέα μας μιλάει για την παράσταση που συνεχίζεται και φέτος στο Θέατρο Αυλαία στον Πειραιά. Με γνώμονα το θεατρικό παιχνίδι, οι ηθοποιοί Γεωργία Ζάχου και Νέδη Αγαπίου, ερμηνεύουν έντεκα ρόλους, εμψυχώνουν κούκλες, τραγουδάνε, χορεύουν και φωτίζουν τη σκηνή με Θεούς κι Ανθρώπους.

 

Πώς ξεκινήσατε να δουλεύετε πάνω στο κείμενο της παράστασης «Οι Θεομύθοι του Ολύμπου»;

Από ανάγκη. Εσωτερική. Ζούμε σε αυτές τις συνθήκες – αλλαγή εποχής, κρίσεις διαφορες, πόλεμος, πόλεμος που ίσως ξεκινήσει, άνθρωποι που καταρέουν καθημερινά, αυτοκτονίες, γυναικοκτονίες, ανδροκτονίες… Έψαχνα, λοιπόν, απαντήσεις. Και στηρίγματα. Και κάτι να πω στα παιδιά. Αυτή είναι πάντα η μεγάλη μου αγωνία…Η ευθύνη μου. Τι θα πώ στα παιδιά; Τι σκέψεις, τι ερωτήματα θα κινητοποιήσουν τη φαντασία τους; Αυτός είναι και ο λόγος, που οι παραστάσεις που φτιάχνω για τα παιδιά, δεν είναι ποτε «εύπεπτες», εύκολες ή αρεστές στο κοινό μάτι. Έχουν στόχο σε κάτι υπερβατικό. Τι πιο υπερβατικό, λοιπόν, από το να πλάθεις εσύ ο ίδιος τους θεούς. Και γι’ αυτό, η πιο σημαντική στιγμή, είναι η ερώτηση που ακούγεται: «Έτσι είναι οι Θεοί;»
Κι έτσι, αφού αποφάσισα τι ήθελα να πω, έψαξα στους μύθους, για να βρω τερτίπια και μειονεκτήματα των Θεών (και κατ’ επέκταση των ανθρώπων με τους Θεούς του) και να τα «φωτίσω».

 

Ποιο είναι το θέμα της παράστασης;

Το θέμα μας, είναι επτά μύθοι του 12Θεου. Ο καθένας, επιλέχθηκε για το τι διαφορετικό μπορεί να πει: Το μήλο της Έριδας με τις ζήλιες, τις υποσχέσεις τα ανταλλάγματα, ακόμα και τις αποφάσεις που αφήνουμε να παίρνουν άλλοι για εμάς. Ο Ήφαιστος –ως κακοποιημένο παιδί που όμως, όταν βρέθηκε σε δεκτικό περιβάλλον «άνθισε». Η διαμάχη Αθηνάς – Ποσειδώνα, στο κέντρο της παράστασής μας, ως υπενθύμιση μάχης και διεκδίκησης για ό,τι πολύ επιθυμούμε. Ο μύθος της Δάφνης, το σκληρό αυτό θέμα, της βίας- του βιασμού, του καταφυγίου που βρίσκει ο καθένας μας. Ο Γαλαξίας, μια μικρή υπενθύμιση της Γέννησης, των αρχέτυπων…Και φυσικά η Αράχνη, η έπαρση αλλά και η αυτογνωσία: Είναι τελικά ύβρις για την ανθρώπινη κοινωνία (και τη θεϊκή;) να είσαι τόσο άριστος; Και στο τέλος, ο Δίας – ο Νους – ο Πατέρας όλων – που όμως, πόσες φορές δεν ζήλεψε την ανθρώπινη υπόσταση.

 

 

Θεατρικό παιχνίδι, ηθοποιοί, κούκλες και αντικείμενα τα βάζουν με τους Θεούς του Ολύμπου. Τι είναι αυτό που κρατά το ενδιαφέρον των παιδιών;

Όλα αυτά που αναφέρατε. Μαζί με την εναλλαγή των μύθων και πάνω απ’ όλα, την ενέργεια των κοριτσιών. Διότι, στο θεάτρο – όπως και σε κάθε ζωντανή (live που λέμε και στο χωριό μου) εκδήλωση, ο λόγος που πας είναι για την ενεργεια του ανθρώπου που δρα επί σκηνής.

 

Ποιους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γεωργία Ζάχου και Νέδη Αγαπίου και πώς ήταν η συνεργασία σας;

Α, η συνεργασία… Λοιπόν! Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για τα δύο αυτά υπέροχα ταλαντούχα, εξαιρετικά πλάσματα. Τι να πω… Άνθρωποι θερμοί, με φαντασία, διάθεση, κέφι, απίστευτο ήθος, εργατικοί, με χιούμορ, με ευαισθησίες, φέρανε τον κόσμο τους και φτιάξαμε μαζί την παράσταση. Το καλύτερο απ όλα στη συνεργασία μας, είναι ότι στην περιοδεία, τραγουδάνε σε όλη τη διαδρομή!!! Οι ρόλοι τους:
Γεωργία Ζάχου: Ήρα, Πάρης, Ποσειδώνας, Απόλλωνας, Αράχνη, Ελάφι!
Νέδη Αγαπίου: Αφροδίτη, Αθηνά, Ήφαιστος, Δάφνη, Ηρακλής, Δίας!

 

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις μικρών και μεγάλων από τις προηγούμενες παραστάσεις;

Ε τώρα, θα περιαυτολογήσω! Η παράστασή μας, αρέσει! Αρέσουμε! Γι’ αυτό και συνεχίζουμε για 2η χρονιά στο θέατρο Αυλαία, αλλά και ξαναπεριοδεύουμε. Έτσι, για να σας δώσω μια εικόνα, παιδιά που είχαν έρθει πέρυσι σε παράσταση στο θέατρο, μας ακολουθήσαν και στην καλοκαιρινή περιοδεία. Και ακόμα και στην Οκτωβριανή πρεμιέρα μας.
Το πολύ ωραίο στους Θεομύθους, είναι ότι και οι μεγάλοι περνάνε πολύ καλά. Και φέτος, γονείς που μας είδαν και πέρυσι, μας είπαν ότι η παράσταση ανέβασε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη της επιτυχίας! (αχ αν ήξεραν πόσο τα λόγια τους μας συντροφεύουν..).

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Οι Θεομύθοι του Ολύμπου»

Κείμενα – σκηνοθεσία: Ξανθή Ταβουλαρέα

Ερμηνεύουν, τραγουδούν και παίζουν με τους Θεούς: Γεωργία Ζάχου, Νέδη Αγαπίου

Σκηνικά – Κουστούμια: Ρέον Θέατρο

Κατασκευή Κούκλας: Artiste Xanthie

Ήχος: Λεωνίδας Φουντούλης

 

Πού: Πολυχώρος Αυλαία, Μεραρχίας και Κουντουριώτου 182, Πασσαλιμάνι, Πειραιάς, τηλ. 210 4299771-690 646 16 16

Πότε: από 2 Οκτωβρίου 2022 και κάθε Κυριακή στις 12.00

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Εισιτήρια: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (ομαδικά εισιτήρια: πέντε άτομα και άνω)

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/theomythoi-tou-olympou-theatro-avlaia-peiraias/?lang=el