Κατερίνα Διονυσοπούλου: «Το έργο “Μία τεράστια έκρηξη” μιλάει για την ενηλικίωση ή ακόμα και για τον οποιοδήποτε που περνάει κάποιο σημαντικό στάδιο στη ζωή του»

80 χρόνια Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν: το ρεπερτόριο για τη σεζόν 2022-2023
5 Οκτωβρίου 2022
Η Ηρώ Κισσανδράκη σκηνοθετεί την παράσταση «Μπλου»
6 Οκτωβρίου 2022

Η Κατερίνα Διονυσοπούλου σκηνοθετεί την παράσταση «Μία τεράστια έκρηξη», η οποία ανεβαίνει στο θέατρο Tempus Verum Εν Αθήναις.

 

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Τι θα έλεγες στο παιδάκι που ήσουν κάποτε αν είχες μια ευκαιρία να του μιλήσεις; Θα ήταν περήφανο για αυτό που έφτιαξες έως σήμερα; Τι έκανες καλά και πόσο λάθος δρόμους πήρες; Το σκέφτεσαι ποτέ; Η σκηνοθέτις Κατερίνα Διονυσοπούλου μιλάει στο theatemag για την παράσταση του έργου «Μία τεράστια έκρηξη» του Βασίλη Μαυρογεωργίου, η οποία ανεβαίνει στο θέατρο Tempus Verum Εν Αθήναις. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Θέλμα Γεωργίου, Κατερίνα Διονυσοπούλου, Αμαλία Κόμινου, Βασίλης Λυμπερόπουλος και Εύα Χριστάνα.

 

 

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν πρωτοδιαβάσατε το έργο «Μία τεράστια έκρηξη» του Βασίλη Μαυρογεωργίου;

Λίγο πριν ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες για το 1ο Φεστιβάλ Σκηνοθεσίας της «μικρής ακαδημίας», στο Tempus Verum Εν Αθήναις, όπου παρουσιάστηκε η παράσταση πρώτη φορά, ξεκίνησα να ψάχνω το έργο μου. Δεν είχα κάτι έτοιμο στο μυαλό μου, ήθελα να βρω το έργο, που μόλις το διαβάσω θα πω «Αυτό είναι». Είχα καταλήξει σε κάποια… Μόλις όμως, διάβασα την πρώτη κιόλας σελίδα από το «Μία τεράστια έκρηξη», που είναι ακόμα η αγαπημένη μου, λόγω του πρώτου μονολόγου, είπα «Αυτό είναι το έργο μου». Ένιωσα, λοιπόν, ηρεμία.

 

Πώς αποφασίσατε να σκηνοθετήσετε αυτό το έργο;

Έψαχνα ένα έργο με χαρά. Μπόλικη χαρά. Ήθελα τα βαθιά ζητήματα να θίγονται μεν, αλλά με ένα αστραφτερό περιτύλιγμα. Το έργο «Μία τεράστια έκρηξη», έτσι όπως το εξέλαβα εγώ, μιλάει για την ενηλικίωση, ή ακόμα και για τον οποιοδήποτε που περνάει κάποιο σημαντικό στάδιο στη ζωή του. Η δική μου ενηλικίωση με παίδεψε πολύ. Ήρθα αντιμέτωπη με υπαρξιακά ζητήματα, στα οποία δεν μπορούσα να απαντήσω, με φόβους, πανικούς και εν τέλει με ένα είδος κατάθλιψης. Ο ήρωας του έργου, αγγίζει παλιές μου πληγές, τις οποίες λίγο πολύ, πιστεύω πως τις έχουμε όλοι. Όλα αυτά, όμως, δεν παρουσιάζονται σε ένα δραματικό επίπεδο, αλλά σε ένα χιουμοριστικό και «ανάλαφρο» κλίμα. Ίσως αυτό, να το καθιστά και πιο δραματικό. Προσωπικά, αυτό είναι το θέατρο που με αφορά στην παρούσα φάση.

 

 

Ποια είναι τα θέματα που πραγματεύεται το έργο;

Στην ουσία, το έργο πραγματεύεται μια διαδρομή. Ο κεντρικός χαρακτήρας, θέλει να γίνει ήρωας και να σώσει τον κόσμο από έναν εχθρό που έρχεται από το διάστημα. Η καθημερινότητα που έχει να αντιμετωπίσει, όμως, τον βυθίζει στο σκοτάδι και στην προσπάθεια του να βγει από αυτό, ζει μια μεταφυσική εμπειρία. Μέσα από αυτή, αναθεωρεί, βρίσκει τον σκοπό της ζωής του, τον οποίο και πασχίζει να πραγματοποιήσει… Θα το καταφέρει; (σασπένς).

 

 

Πώς συνεργαστήκατε με τους ηθοποιούς της παράστασης;

Μου αρέσει πολύ η ομαδικότητα. Ναι, είχα το ρόλο του σκηνοθέτη, αλλά ήθελα να είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και να δουλεύουμε με κοινό ρυθμό. Μπορώ να πω, ότι έδεσαν οι ενέργειες μας και αποκτήσαμε το ίδιο όραμα, πολύ γρήγορα. Ίσως, αυτό να συνέβη, επειδή κι εγώ σαν ηθοποιός, σκέφτομαι πώς θα ήθελα τον/την σκηνοθέτη μου. Νιώθω ευγνώμων που στην πρώτη μου σκηνοθεσία είχα αυτή την ομάδα.

 

 

Θα θέλατε να μας δώσετε μια αίσθηση από το κλίμα της παράστασης;

Υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες και πολύ κίνηση πάνω στη σκηνή. Την εκμεταλλευόμαστε από τη μια άκρη μέχρι την άλλη. Γενικά, επέλεξα την απλότητα, όσον αφορά τα κοστούμια και το σκηνικό, καθώς ήθελα να δώσω έμφαση στην εναλλαγή του χωροχρόνου και των προσώπων. Οι φωτισμοί από την άλλη μεριά, πιστεύω ότι γεμίζουν με χρώματα το χώρο και δημιουργούν ωραίες ατμόσφαιρες. Τέλος, η μουσική. Ένα μεγάλο μέρος είναι πρωτότυπη μουσική, ειδικά γραμμένη για αυτή την παράσταση. Ήθελα κάτι πολύ συγκεκριμένο και έτσι το πετύχαμε. Το μόνο που έχετε να κάνετε τώρα είναι να έρθετε να τη δείτε.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Μία τεράστια έκρηξη»

Κείμενο: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Διονυσοπούλου
Σύνθεση μουσικής: Νίκος Κουδουνάς
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Κατερίνα Διονυσοπούλου, Φωτογραφίες: Κώστας Γκιόκας
Trailer παράστασης: Θωμάς Παλυβός
Ηθοποιοί: Θέλμα Γεωργίου, Κατερίνα Διονυσοπούλου, Αμαλία Κόμινου, Βασίλης Λυμπερόπουλος, Εύα Χριστάνα

Η παράσταση παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Σκηνοθεσίας της «μικρής ακαδημίας».

Πού: Tempus Verum- Εν Αθήναις, Ιάκχου 19, Γκάζι, τηλ. 210 3425170

Πότε: από 7 Οκτωβρίου 2002 και κάθε Παρασκευή- Κυριακή στις 22.30. Έως 30 Οκτωβρίου 2022

Εισιτήρια: 10 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/mia-terastia-ekrixi/

Παραγωγή: Tempus Verum- Εν Αθήναις