Ξανθή Ταβουλαρέα: «Οι παραστάσεις που φτιάχνω για τα παιδιά, δεν είναι ποτέ “εύπεπτες”, εύκολες ή αρεστές στο κοινό μάτι. Έχουν στόχο σε κάτι υπερβατικό»
5 Οκτωβρίου 2022
Η «Αρρώστια του Θανάτου» της Μαργκερίτ Ντυράς στο Θέατρο Δρόμος
5 Οκτωβρίου 2022
Ξανθή Ταβουλαρέα: «Οι παραστάσεις που φτιάχνω για τα παιδιά, δεν είναι ποτέ “εύπεπτες”, εύκολες ή αρεστές στο κοινό μάτι. Έχουν στόχο σε κάτι υπερβατικό»
5 Οκτωβρίου 2022
Η «Αρρώστια του Θανάτου» της Μαργκερίτ Ντυράς στο Θέατρο Δρόμος
5 Οκτωβρίου 2022

Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει στο μονόλογο «Το Κιβώτιο».

 

Το studio Μαυρομιχάλη τιμώντας την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Άρη Αλεξάνδρου, συνεχίζει για έβδομη χρονιά την παράσταση του αριστουργήματος «Το Κιβώτιο», που το κοινό όλα αυτά τα χρόνια το έχει αγκαλιάσει με συνεχόμενα sold out.

Μετά από κάθε παράσταση θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό και με την συμμετοχή καλεσμένων που θα συμβάλουν στην κατανόηση του έργου, αυτού του μεγάλου διανοητή και ανθρώπου, του Άρη Αλεξάνδρου.

Ο Φώτης Μακρής, που υποδύεται τον κεντρικό ρόλο, εκτός από το Studio Μαυρομιχάλη, όλα αυτά τα χρόνια, ταξίδεψε με το «Το Κιβώτιο» σε 31 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στη Πάφο της Κύπρου (στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017).

 

 

Το έργο

Στα τέλη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου, να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής, η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά, μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο.

Όταν όμως, φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του, ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών, δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή, ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα, που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το Κιβώτιο, είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Το Κιβώτιο»

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική : Γιώργος Νινιός
Παίζει ο Φώτης Μακρής
Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης Εmail:

Πού: Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, τηλ. 210 6453330, www.studiomavromihali.gr

Πότε: από 11 Νοεμβρίου 2022 και κάθε Παρασκευή στις 21.00. Για 12 παραστάσεις

Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών ), 8 ευρώ (άνεργοι, ατέλειες, Α.Μ.Ε.Α.)

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theatre/studio-mavromixali/to-kivotio-ekti-xronia/

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)