Δημήτρης Πετρόπουλος: «Κανένας θεατής της παράστασης, οπουδήποτε κι αν έχει παιχτεί η “Ποντικοπαγίδα”, δεν υπέκυψε στον πειρασμό να αποκαλύψει τα μυστικά της πλοκής»

«Η Πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για δεύτερη χρονιά
1 Οκτωβρίου 2022
«Οι Θεομύθοι του Ολύμπου» για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αυλαία στον Πειραιά
2 Οκτωβρίου 2022
«Η Πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για δεύτερη χρονιά
1 Οκτωβρίου 2022
«Οι Θεομύθοι του Ολύμπου» για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αυλαία στον Πειραιά
2 Οκτωβρίου 2022

Ο Δημήτρης Πετρόπουλος ερμηνεύει στην παράσταση του έργου «Η Ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι, που ανεβαίνει στο θέατρο Νέος Ακάδημος. (Φωτογραφία / Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας).

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Οκτώ ήρωες που όλοι τους κρύβουν ένα μυστικό, βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρές αλήθειες και επικίνδυνα ψέματα. Ο ηθοποιός Δημήτρης Πετρόπουλος μιλάει στο theatermag.gr για την παράσταση του έργου «Η Ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι, η οποία παρουσιάζεται για τρίτη χρονιά στο θέατρο Νέος Ακάδημος.
Στη νέα προσαρμογή του έργου, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Κίρκης Καραλή, μεταφερόμαστε, μια χιονισμένη μέρα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σε μια απομονωμένη πανσιόν μιας επαρχίας, προτού μπουν τα κινητά τηλέφωνα στις ζωές μας.

 

 

Το 2022 ήταν για σας μια γόνιμη χρονιά παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία. Μιλήστε μας, αν θέλετε, για τη φετινή διαδρομή σας.

Πολύ γόνιμη χρονιά, είναι αλήθεια. Καταρχήν, αντικατέστησα για μερικές παραστάσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη τον Νικήτα τον Τσακίρογλου στις «Μάγισσες του Σάλεμ». Καταλαβαίνετε το βάρος της ευθύνης. Ο Τσακίρογλου ανήκει στο βαρύ πυροβολικό του ελληνικού θεάτρου. Βούτηξα, επομένως στα βαθιά, αλλά με τη γενναιόδωρη υποστήριξη επί σκηνής εξαιρετικών συναδέλφων. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, που συναντήθηκα με τον ιδιαίτερο αυτόν ρόλο παρά την πιεστική συνθήκη.

Μετά ήρθε ένα δώρο ανεκτίμητο… από τον ουρανό, απροσδόκητο εννοώ, γιατί δεν σκηνοθετώ συχνά, που ανέτρεψε επί καλώ τον προγραμματισμό μου. Δεν έμαθα ποτέ ποιός είχε την ιδέα, ξέρω μόνο πως μίλησα με τον διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, τον Χάρη Πεχλιβανίδη. Είμαι πολύ δεμένος με την πόλη κι έζησα έντονα δημιουργικές στιγμές στο παρελθόν σ΄αυτό το θέατρο, πολύτιμες συνεργασίες. Και έτσι, βρέθηκα να σκηνοθετώ το καινούργιο έργο του Σάκη Σερέφα «Μάθημα Ιστορίας», για την καλοκαιρινή περιοδεία του θεάτρου.

Η ανταπόκριση του κοινού, αλλά και των κριτικών, ομολογώ πως ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ήταν θερμή και συγκινητική. Ήμουνα τυχερός. Όλοι ανεξαιρέτως οι συντελεστές, εμπιστεύτηκαν μια αρκετά τολμηρή σκηνοθετική προσέγγιση και την υποστήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις, με αποτέλεσμα να αξιοποιηθεί τόσο το κείμενο, όσο και οι δυνατότητές τους. Η σκηνική συνύπαρξη ηθοποιών και μουσικού, ήταν τόσο δημιουργική και απολαυστική, που η χαρά κατέληγε να είναι μεταδοτική και στο κοινό. Στιγμές μεγάλης ικανοποίησης για όλους. Εύχομαι να υπάρξει και συνέχεια.

 

Οι ηθοποιοί Δημήτρης Πετρόπουλος, Νίκος Πολυδερόπουλος, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Ράνια Οικονομίδου, Σάννυ Χατζηαργύρη, Μάριος Αθανασίου, Χάρης Τζωρτζάκης και Βαγγέλης Σαλευρής. (Φωτογραφία / Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας).

 

Τώρα σας βλέπουμε στην «Ποντικοπαγίδα» στο Θέατρο Νέος Ακάδημος. Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν διαβάσατε αυτό το θρυλικό έργο μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι;

Ακριβώς όπως το λέτε, βρέθηκα αντιμέτωπος με έναν θρύλο. Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά καλογραμμένο, που δικαιώνει τη δημοφιλία του. Η Αγκάθα Κρίστι, είναι μαέστρος στην αστυνομική λογοτεχνία και επιπλέον διαθέτει το αναγκαίο χιούμορ που πολλαπλασιάζει την απόλαυση, χωρίς να περιορίζει την αγωνία.

 

Τι είναι αυτό που έχει κάνει το συγκεκριμένο έργο τόσο διαχρονικό, καθότι παίζεται συνεχώς στο West End από τo 1952 έως σήμερα. Είναι το θέμα του;

Η αλήθεια είναι, πως μόνον η πανδημία κατάφερε να διακόψει – προσωρινά – την ανεξάντλητη επιτυχία της παράστασης. Στις 6 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 70 χρόνια σκηνικής παρουσίας στο Λονδίνο – ναι, εβδομήντα! Και είναι ήδη sold out μέχρι τον Γενάρη. Πιστεύω, πως η επιτυχία του έργου, δεν βασίζεται αποκλειστικά στην αστυνομική δομή και τις ευφυείς ανατροπές, αλλά και στο υποκείμενο θέμα, όπως και σε άλλα έργα της Αγκάθα Κρίστι. Το 1945, η εγγλέζικη κοινωνία διαταράχτηκε από το θάνατο ενός δωδεκάχρονου παιδιού, που οι αρμόδιες αρχές είχαν εμπιστευτεί μαζί με τα δυο του αδερφάκια, σε μια ανάδοχη οικογένεια νεαρών αγροτών.

Το παιδί είχε κακοποιηθεί, αποκαλύπτοντας έτσι την ελλιπή εποπτεία των συνθηκών διαβίωσης, στις οικογένειες που ισχυρίζονταν πως μπορούσαν να προσφέρουν ένα κατάλληλο περιβάλλον για την ανατροφή παιδιών. Το περιστατικό αυτό, οδήγησε εντέλει σε πλήρη αναθεώρηση του συστήματος. Η Αγκάθα Κρίστι, ενσωματώνει αυτή την οδυνηρή κοινωνική εμπειρία στην «Ποντικοπαγίδα», συμβάλλοντας με τον τρόπο της, στην εγρήγορση της κοινής γνώμης σχετικά με τις ανεπάρκειες των κοινωνικών δομών παιδικής προστασίας.

 

Οι ηθοποιοί Σάννυ Χατζηαργύρη και Ράνια Οικονομίδου. (Φωτογραφία / Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας).

 

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο που ερμηνεύετε;

Δυστυχώς όχι, γιατί κάθε αναφορά σε οποιονδήποτε από τους ρόλους του έργου, υπονομεύει τόσο την τελική έκπληξη, όσο και τις επί μέρους παραπλανητικές κατευθύνσεις. Είναι άλλωστε γνωστό, ότι κανένας θεατής της παράστασης, οπουδήποτε κι αν έχει παιχτεί η «Ποντικοπαγίδα», δεν υπέκυψε στον πειρασμό να αποκαλύψει τα μυστικά της πλοκής. Fair play, κυριολεκτικά. Το μόνο που μπορώ να σας πω, είναι πως δολοφόνος δεν είναι ο κηπουρός, γιατί στο έργο… δεν υπάρχει κηπουρός.

 

Πώς συνεργαστήκατε με τη σκηνοθέτιδα Κίρκη Καραλή;

Με την Κίρκη συνδέομαι διπλά. Καταρχήν με σχέσεις στοργής, από την πλευρά μου τουλάχιστον, και μετά με σχέσεις εκτίμησης στις ικανότητές της. Έχει μια δομημένη σκέψη, που κατευθύνει και αιτιολογεί τις σκηνικές επιλογές της, δημιουργώντας μια αίσθηση ασφάλειας. Αυτό, βέβαια, δεν μας εμποδίζει να διαφωνούμε σε επί μέρους προσεγγίσεις. Ευτυχώς όμως, που εκτός των άλλων αρετών της, είναι καλό κι ευγενικό παιδί, γιατί εγώ όταν συμπαθώ κάποιον είμαι μεγάλο πειραχτήρι.

 

Θα θέλατε να μας βάλετε λίγο στο κλίμα της παράστασης; Πώς θα σας δούμε στη σκηνή του θεάτρου Νέος Ακάδημος;

Μια κρύα μέρα του χειμώνα και ενώ μαίνεται η χιονοθύελλα, σε μια απομονωμένη πανσιόν στον Κιθαιρώνα, καταφθάνουν ένας-ένας οι υποψήφιοι θαμώνες, λίγο πριν αποκλειστούν οι δρόμοι από το χιόνι. Ο πρώτος φόνος δεν θα αργήσει. Τα υπόλοιπα… επί σκηνής.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Η Ποντικοπαγίδα»

Συγγραφέας: Αγκάθα Κρίστι
Σκηνοθεσία- Δραματουργική Επεξεργασία: Κίρκη Καραλή
Θεατρική Απόδοση: Αντώνης Γαλέος
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά/Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Φωτογραφία / Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
Γραφιστική Επιμέλεια: Μάριος Γαμπιεράκης (Μαύρα Γίδια)
Βοηθός Σκηνοθέτης: Λητώ Τριανταφυλλίδου
Hairstyle & make up: Le Boudoir
Διεύθυνση Παραγωγής: Ιωάννης Παντελίδης
Προβολή/Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση
Παραγωγή: Happy Productions

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Μάριος Αθανασίου, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Ράνια Οικονομίδου, Δημήτρης Πετρόπουλος, Νίκος Πολυδερόπουλος, Βαγγέλης Σαλευρής, Χάρης Τζωρτζάκης, Σάννυ Χατζηαργύρη

Ευχαριστούμε θερμά τους Λιάνα Κανέλλη, Πάνο Σόμπολο και Σεμίνα Διγενή που “δάνεισαν” τις φωνές τους για τις ανάγκες της παράστασης

 

Πού: Νέος Ακάδημος, Ακαδημίας και Ιπποκράτους 17, Μετρό Πανεπιστήμιο, τηλ. 210 3625119 κια 210 0080900

Πότε: από 1 Οκτωβρίου 2022 και κάθε Τετάρτη στις 20.00, Πέμπτη στις 20.00, Παρασκευή στις 19.00, Σάββατο στις 18.00, Κυριακή στις 20.30

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη-Πέμπτη: Γενική Είσοδος 16€, Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή-Γιορτές: Ζώνη Α: 22€, Ζώνη Β: 18€, Ζώνη Γ: 16€, Άνεργοι – Πολύτεκνοι – Νέοι έως 25 χρονών: 16€, Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις άνω των 15 ατόμων (στο τηλέφωνο 210 0080900)

Ο Νέος Ακάδημος, πλήρως ανακαινισμένος, διαθέτει ολοκαίνουργιο σύστημα εξαερισμού, ψύξης και θέρμανσης με εισροή νωπού αέρα στους χώρους του θεάτρου. Παράλληλα, τηρεί αυστηρά όλα τα Πρωτόκολλα Υγειονομικής Προστασίας, με γνώμονα την προστασία κοινού και προσωπικού.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
α. Ηλεκτρονικά:
www⦁ .⦁ viva⦁ .⦁ gr⦁ /⦁ tickets⦁ /⦁ theater⦁ /⦁ neos⦁ -⦁ akadimos⦁ /⦁ i⦁ -⦁ pontikopagida
www.neosakadimos.gr
β. Τηλεφωνικά:
⦁ Στο 210 0080900: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-18:00 & Σάββατο 09:00-17:00
⦁ Στο 210 3625119: Δευτέρα έως Κυριακή 10:00-21:00
γ. Στα ταμεία του ΝΕΟΥ Ακάδημου (από 26/09/2022): Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17 (Δευτέρα έως Κυριακή 14:00-22:00)
δ. Στα γραφεία της Happy Productions: Μεσογείων 326, Αγία Παρασκευή (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-18:00 & Σάββατο 09:00-17:00)
ε. Στο Δίκτυο καταστημάτων VIVA (www.vivapayments.com/el-gr/network)