Τέσσερις ηθοποιοί μιλούν για την παράσταση «Αυτοί και τα παντελόνια τους»
30 Σεπτεμβρίου 2022
Η νέα παράσταση του Βασίλη Κουκαλάνι έχει τίτλο «Είμαστε Πάτσι»
30 Σεπτεμβρίου 2022
Τέσσερις ηθοποιοί μιλούν για την παράσταση «Αυτοί και τα παντελόνια τους»
30 Σεπτεμβρίου 2022
Η νέα παράσταση του Βασίλη Κουκαλάνι έχει τίτλο «Είμαστε Πάτσι»
30 Σεπτεμβρίου 2022

 

Η Αrte Libera παρουσιάζει την παράσταση «Γέρμα – el cuerpo muerto», η οποία είναι βασισμένη στο έργο «Γέρμα» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε διασκευή για μια ηθοποιό και έναν μουσικό. Τη σκηνοθεσία και τον σχεδιασμό φωτισμών, υπογράφει η Θωµαΐς Τριανταφυλλίδου, την ερµηνεία η Ιφιγένεια Καραµήτρου και η μουσικός επί σκηνής είναι η Λίνα Ζάχαρη. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 13 Οκτωβρίου στο Bios Basement.

 

 

 

Γέρµα: η στέρφα, η άκαρπη, η στείρα, η έρηµη

Η λέξη «yermo», επίθετο της ισπανικής γλώσσας, προέρχεται από το λατινικό «eremus» που δεν είναι άλλο από το ελληνικό «έρηµος», που ενίοτε προφέρεται «έρµος» ή «γέρµος». Η Γέρµα είναι µια νεαρή γυναίκα της ισπανικής υπαίθρου, που παρά τις επίµονες προσπάθειες αδυνατεί να κάνει παιδί. Εγκλωβισμένη σε έναν γάμο που δεν επέλεξε και στις ηθικές αξίες της αγροτικής κοινωνίας, η µητρότητα γίνεται εμμονή, οδηγώντας τη στο φόνο του άντρα της.
Με αυτό το βίαιο, αυτοκαταστροφικό στην πραγματικότητα, ξέσπασμα η ηρωίδα δραπετεύει από την κοινωνική καταπίεση και διακηρύσσει την επιθυμία της, για µια ζωή χωρίς συμβατικές και ψυχοφθόρες σχέσεις.

Το έργο, που μαζί µε τον Ματωµένο Γάµο και Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλµπα καταρτίζουν την τριλογία της ισπανικής υπαίθρου του Φ. Γκ. Λόρκα, αν και γραμμένο το 1934, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο στην ουσία της προβληματικής του, αφού ακόμη και σήμερα η γυναικεία τεκνοποιία, ειδικά στη χώρα µας, παραμένει σοβαρή κοινωνική αγκύλωση, αποτελώντας σημείο στιγματισμού και καταπίεσης.

Η συγκεκριμένη διασκευή του έργου για µια ηθοποιό, εστιάζει στις μεταβάσεις της ηρωίδας, που ως σώμα τραγωδίας, προχωρά ως την αυτοκαταστροφική κορύφωση, φωτίζοντας διαχρονικά τον / την άνθρωπο που αποκλείεται από την ελευθερία, τη ζωή, τον έρωτα.
Η παράσταση έκανε πρεµιέρα το καλοκαίρι του 2022, στο 2ο Φεστιβάλ Κρήτης σηµειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Γέρμα – el cuerpo muerto»

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Σκηνοθεσία/ Σχεδιασμός φωτισμών: Θωµαΐς Τριανταφυλλίδου
Δραµατουργική επεξεργασία – Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Αντώνης Περαντωνάκης
Ερµηνεία: Ιφιγένεια Καραµήτρου
Σύνθεση / Μουσικός επί σκηνής: Λίνα Ζάχαρη
Οργάνωση παραγωγής: Arte Libera
Πού: Bios Basement  Πειραιώς 84
Πότε: Για έξι (6) μόνο παραστάσεις στις 13, 14, 15, 16, 17, 18 Οκτωβρίου 2022, στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12€, Μειωμένο (φοιτητές, νέοι έως 18 ετών, ΑμεΑ, άνεργοι) 10€, Ατέλεια 5€ (στο ταμείο του θεάτρου)
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/Lckets/theater/germa-el-cuerpo-muerto-1/
Κρατήσεις θέσεων: στο τηλέφωνο 6983636953 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση artelibera20@gmail.com