Σοφία Λιάκου: «Ο στόχος της performance “Confess/Εξομολογηθείτε” είναι να καταργήσουμε τη σύμβαση ηθοποιού -θεατή και να “ψιθυρίσουμε” στους θεατές την αλήθεια μας»

Σεμινάριο με τη Ρούλα Πατεράκη στο ImProva
27 Σεπτεμβρίου 2022
Επτά νέες παραγωγές στο Θέατρο Tempus Verum – Εν Αθήναις τη φετινή καλλιτεχνική σεζόν
28 Σεπτεμβρίου 2022
Σεμινάριο με τη Ρούλα Πατεράκη στο ImProva
27 Σεπτεμβρίου 2022
Επτά νέες παραγωγές στο Θέατρο Tempus Verum – Εν Αθήναις τη φετινή καλλιτεχνική σεζόν
28 Σεπτεμβρίου 2022

Η Σοφία Λιάκου ερμηνεύει στην performance «Confess/Εξομολογηθείτε».

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Πέντε ηθοποιοί καλούν τους θεατές στον φιλόξενο χώρο ενός σπιτιού για να ακούσουν την εξομολόγησή τους. Η ηθοποιός Σοφία Λιάκου μιλάει στο theatermag για την performance «Confess/Εξομολογηθείτε», στην οποία οι θεατές – οκτώ το πολύ, γιατί η εξομολόγηση είναι μία πολύ ιδιωτική εμπειρία – μπαίνουν διαδοχικά στα πέντε δωμάτια και γίνονται οι αποδέκτες της ακατάσχετης επιθυμίας των ηθοποιών να ομολογήσουν κάτι. Η παράσταση παρουσιάζεται στο Θύαμις – ένα σπίτι για τις τέχνες, σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Όλγας Ποζέλη.

 

 

«Confess/Εξομολογηθείτε». Τι σημαίνει ο τίτλος της παράστασης;

Η εξομολόγηση είναι μια βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου. Είτε αυτή γίνετε στον πνευματικό μας, είτε στον ψυχοθεραπευτή μας, είτε στον καλύτερό μας φίλο. Κάποιες φορές σε κάποιον άγνωστο. Σε έναν άνθρωπο που τυχαία συναντάμε, αλλά εκείνη τη στιγμή μας εμπνέει να τον εμπιστευτούμε.
Η παράστασή μας, μιλάει για αυτήν ακριβώς τη στιγμή. Όταν δύο ή και περισσότεροι άνθρωποι που μπορεί μέχρι τότε να μην είχαν συναντηθεί, μοιράζονται μια εμπειρία. Κοινωνούν την ιστορία τους.
Συγκεκριμένα, ο ηθοποιός κοινωνεί και οι θεατές αποδέχονται και συμμετέχουν όσο αυτοί θέλουν. Ηθοποιός και θεατής παύουν να είναι άγνωστοι. Αυτός είναι και ο στόχος της performance, να καταργήσουμε την σύμβαση ηθοποιού -θεατή και να «ψιθυρίσουμε» στους θεατές την αλήθεια μας.

 

Οκτώ θεατές και πέντε ηθοποιοί. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο παρουσίασης της παράστασης;

Οι θεατές μπαίνουν στο χώρο μας, σε μικρά γκρούπ και ουσιαστικά ζουν μαζί μας μια ιστορία. Η εγγύτητα του χώρου, μας δίνει τη δυνατότητα να κοιταζόμαστε στα μάτια όταν καταθέτουμε τα συναισθήματά μας. Η άλληεπίδραση είναι άμεση. Γινόμαστε μάρτυρες στις αντιδράσεις των θεατών. Οι θεατές γίνονται εκείνη τη στιγμή δικοί μας άνθρωποι, μέρος της ιστορία μας. Στον κάθε χώρο, θα μπορούσε να πει κανείς, έρχονται σε επαφή κάθε φορά με μια από της πέντε αισθήσεις!

 

Ο ηθοποιός Χρήστος Καπενής

 

Πώς θα σας δούμε στο Θύαμις -ένα σπίτι για τις τέχνες. Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε;

Έχω τη χαρά να ερμηνεύω ένα εξαιρετικό κείμενο του Σάκη Σερέφα, το «Δεν Δύναμαι». Η Μπετίνα, η γυναίκα που ενσαρκώνω, ζει κάνοντας το «αρχαιότερο επάγγελμα». Η εμπειρία που καταθέτει, δεν θα έλεγα ότι είναι αυτό που περιμένει κανείς. Μας ξαφνιάζει….Το κείμενο, βαθιά ανθρώπινο, συναισθηματικό, τολμηρό, ανατρεπτικό, μου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσω ένα πλάσμα που, ενώ φαινομενικά βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά της ζωής, μετακινείται στο φως.

 

Πως συνεργαστήκατε με την σκηνοθέτιδα Όλγα Ποζέλη;

Είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζομαι με την κυρία Ποζέλη και την ομάδα «Νοητή Γραμμή». Η Όλγα, είναι μία σκηνοθέτις που αφουγκράζεται την ανάγκη του θεάτρου για νέες μορφές έκφρασης. Είναι ευφάνταστη και πολύ δημιουργική. Γνωρίζει πολύ καλά το Devised, ένα είδος που υπηρετεί χρόνια με επιτυχία. Το αγαπάει πολύ. Είναι αφοσιωμένη σε αυτό. Όταν δουλεύω μαζί της, νιώθω χαρά, ελευθερία και δημιουργικότητα. Είμαι τυχερή που βρίσκομαι στην ομάδα της και με εμπιστεύεται.

 

Η ηθοποιός και σκηνοθέτις Όλγα Ποζέλη.

 

Θα θέλατε να μας πείτε για την προηγούμενη εμπειρία με αυτήν την παράσταση. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των θεατών;

Παρόλο που έχω καλή σχέση με την αμεσότητα, δεν ήξερα πως ακριβώς θα λειτουργήσει. Μετά την πρώτη «εξομολόγηση», συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για κάτι πολύ ουσιαστικό, συναρπαστικό. Σε κάθε ομάδα θεατών, ο χρόνος κυλούσε αβίαστα, τα συναισθήματα ήταν πολλά και ποικίλα, γιατί κάθε φορά, γινόμουν αποδέκτης άλλων αντιδράσεων. Οι θεατές με κοιτούσαν στα μάτια, εισέπραττα πολύ ζεστασιά και αγάπη. Επικοινωνούσαμε τόσο ουσιαστικά, που ανυπομονώ να το ξαναζήσω. Κάθε ομάδα άφηνε το αποτύπωμά της μέσα μου. Θεωρώ, ότι είναι μια θεατρική εμπειρία που όλοι οι ηθοποιοί πρέπει να ζήσουν.

 

Πληροφορίες για την performance «Confess/Εξομολογηθείτε»

Κείμενα:
Δεν Δύναμαι του Σάκη Σερέφα
Το Σπίτι του Ανδρέα Φλουράκη
Η Χορεύτρια της Μαρίας Γουλή
και κείμενα που προέκυψαν από την τεχνική του devised theatre

Σύλληψη/Σκηνοθεσία: Όλγα Ποζέλη
Σκηνικός χώρος: Κωστής Δάβαρης
Κίνηση: Κατερίνα Σκιαδά
Βοηθός παραγωγής: Σοφία Στυλιανού

Παίζουν: Σοφία Λιάκου, Νατάσα Γαβαλά, Όλγα Ποζέλη, Χρήστος Καπενής, Αντώνης Κυριακάκης

Παραγωγή: Ομάδα Θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
www.noitigrammi.gr

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την θεατρική περίοδο 2021-22.

 

Πού: Θύαμις – ένα σπίτι για τις τέχνες, Θυάμιδος 9, Κολωνός, Αθήνα

Πότε: από 2 Οκτωβρίου 2022 και κάθε Κυριακή, με ραντεβού από τις 19.30. Έως 18 Δεκεμβρίου 2022

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (φοιτητικό, ατέλειες ηθοποιών, άνεργοι)

Εισιτήρια: viva.gr

 

Λόγω της ιδιαιτερότητας της performance – πολύ λίγοι θεατές με έναν ηθοποιό σε κάθε δωμάτιο – είναι απαραίτητη η κράτηση εισιτηρίων στο viva.gr

Ο χώρος Θύαμις – ένα σπίτι για τις τέχνες δεν διαθέτει ασανσέρ

Η Νοητή Γραμμή ανήκει στο δίκτυο Athens Culture Net