Οι «Αλεπούδες» σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

«Ο θησαυρός της Βαγίας» στο Alhambra Art Theater
26 Σεπτεμβρίου 2022
Ο Μαρίνος Ορφανός, η Ελένη Παπαϊωάννου και ο Κωνσταντίνος Παράσης μιλούν για την «Πόλη των Χαμένων Ρομπότ»
27 Σεπτεμβρίου 2022
«Ο θησαυρός της Βαγίας» στο Alhambra Art Theater
26 Σεπτεμβρίου 2022
Ο Μαρίνος Ορφανός, η Ελένη Παπαϊωάννου και ο Κωνσταντίνος Παράσης μιλούν για την «Πόλη των Χαμένων Ρομπότ»
27 Σεπτεμβρίου 2022

Οι ηθοποιοί Γιάννης Καραμφίλης, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Νικόλας Μαραγκόπουλος και Λίλα Βλαχοπούλου ερμηνεύουν στην παράσταση «Αλεπούδες» που σκηνοθετεί η Χριστίνα Χατζηβασιλείου στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών.

 

Tο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είναι έτοιμο για τη νέα θεατρική σεζόν που ξεκινά. Ένα σύγχρονο υπαρξιακό νουάρ, οι «Αλεπούδες» της Ντων Κινγκ, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, είναι η πρώτη παραγωγή με την οποία ανοίγει η αυλαία στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών. Πρεμιέρα: Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε κρίση, υπό τον κίνδυνο λιμού και με τις καλλιέργειες να καταστρέφονται από ακραίες βροχοπτώσεις, εντεταλμένοι της εξουσίας αποφασίζουν να στείλουν Επίλεκτο Ανιχνευτή Αλεπούδων για να εντοπίσει τις αιτίες της χαμηλής παραγωγικότητας. Ο Ουίλιαμ Μπλορ,  εκπαιδευμένος από παιδί σε ένα ειδικό κρατικό ινστιτούτο, επισκέπτεται τον Σαμουήλ και την Ιουδίθ  για να διαπιστώσει αν έχουν μολυνθεί από το “κόκκινο θηρίο” vulpes – vulpes. Ωστόσο, όσο προχωράει η έρευνά του,  μύχιες αλήθειες αποσιωπημένες για καιρό αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια και να ανατρέπουν την πολύ ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στο ζευγάρι, αλλά και στη κοντινή τους φίλη Σάρα.

Οι «Αλεπούδες» της Ντων Κινγκ (Dawn King), έργο βραβευμένο στον διαγωνισμό θεατρικής γραφής Papatango New Writing, έκαναν πρεμιέρα το 2011 στο Λονδίνο. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό κείμενο, με στοιχεία βρετανικού χιούμορ όπου η αναμέτρηση με τον φόβο οδηγεί σε έναν ανελέητο κυνηγητό με τον εαυτό και με τον άλλον. Ένα σύγχρονο υπαρξιακό νουάρ σκηνοθετημένο με κινηματογραφική ροή, γρήγορο ρυθμό και ποιητική ατμόσφαιρα  από την Χριστίνα Χατζηβασιλείου, που ξετυλίγεται μπροστά μας υφαίνοντας το νήμα γύρω από το άλογο της εξουσία και της πίστης.

*Κατάλληλο για ηλικίες άνω των 16 ετών

 

 

 

 

Σημείωμα Σκηνοθέτριας

«Ποτέ το βαρύ νερό δεν γίνεται ανάλαφρο, ποτέ ένα σκοτεινό νερό δεν ξανοίγει. Γίνεται το αντίθετο. Η ονειροπόληση δίπλα στο νερό, ξαναβρίσκοντας τους νεκρούς της πεθαίνει κι΄ αυτή σαν βυθισμένη ήπειρος». […] «Για πιο ακρίβεια το νερό παρέχει το σύμβολο μιας ζωής ιδιαίτερης που έλκεται από κάποιον ειδικό θάνατο».
Gaston Bachelard

Τα βαθιά, στάσιμα, τα νεκρά νερά και οι βαλτότοποι κρύβουν στη κόγχη τους το θάνατο ενός μικρού παιδιού, μόλις τεσσάρων ετών που πνίγηκε μια παγωμένη νύχτα του Μάρτη λίγο έξω από το σπίτι του.

Μέσα στο σπίτι του, η σιωπή από το πένθος και τις αβάσταχτες ενοχές, παγωμένο και αυτό, θα διακοπεί από τον ερχομό ενός αλλόκοτου επισκέπτη: ο Ουίλιαμ Μπλορ επίλεκτος ανιχνευτής του Κόκκινου Θηρίου vulpes-vulpes, δίχως ρίζες, δίχως σπίτι, θα εγκατασταθεί στο παιδικό δωμάτιο και θα εργαστεί μεθοδικά για να αποδείξει ό,τι διδάχθηκε.

Η αναγκαστική αυτή συμβίωση ξεθάβει μέσα από τις λάσπες μια ελπίδα που λάμπει: το στρίψιμο της βίδας θα νικήσει το μυαλό του Σαμουήλ. «Μια ζωή περιγράφεται από τον θάνατο» , γράφει κάπου ο Πόε, και η ζωή στο σπίτι της οικογένειας Κόβι παραδίνεται τελικά σε αυτόν με έναν μόνιμο φόβο και μια αγωνία.

Το υπαρξιακό αδιέξοδο που χάσκει όταν όλες οι μέχρι πρότινος πεποιθήσεις γύρω από την πίστη στον εαυτό μας, στο θείο, και κυρίως στον ίδιο τον άνθρωπο καταρρίπτονται, είναι συχνά χωρίς γυρισμό.
Χριστίνα Χατζηβασιλείου

 

Πληροφορίες για την παράσταση «Αλεπούδες»

Μετάφραση: Γιώργος Χατζηνικολάου
Σκηνοθεσία – Δραματουργική Επεξεργασία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Σκηνικά – Κοστούμια – Βίντεο: Ελένη Στρούλια
Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κική Καραΐσκου
Βοηθοί σκηνογράφου – ενδυματολόγου – βίντεο Τατιάνα Νικολαΐδου, Τζάνος Μάζης
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Γιάννης Καραμφίλης (ΣΑΜΟΥΗΛ), Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου (ΙΟΥΔΗΘ), Νικόλας Μαραγκόπουλος (ΟΥΙΛΙΑΜ), Λίλα Βλαχοπούλου (ΣΑΡΑ)

 

Πού: Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη

Πότε: από Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, στις 21.00 και κάθε Τετάρτη στις 19.00, Πέμπτη-Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 και στις 21.00, Κυριακή στις 19.00

Διάρκεια παράστασης: 140 λεπτά. Δεν υπάρχει διάλειμμα.

Προπώληση: www.ntng.gr | VIVA.GR | 11876 |WIND

Πληροφορίες – κρατήσεις στο τηλέφωνο 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ

Ωράριο Λειτουργίας Ταμείων για τον μήνα Σεπτέμβριο: 
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):
Δευτέρα – Κυριακή, 8:30 – 21:30
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών:
Τετάρτη – Κυριακή, 14:00 – 21:30
Θέατρο της Μονής Λαζαριστών:
Παρασκευή – Κυριακή, 14:00 – 21:30, τις ημέρες παραστάσεων
Πλατεία Αριστοτέλους:
Τρίτη – Σάββατο, 11:00 – 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 12€
Εκπτωτικό Εισιτήριο: 8€ (Φοιτητικό – Μαθητικό, Πολύτεκνοι, άνω των 65, Ομαδικό, Εκπαιδευτικών)

ΠΕΜΠΤΗ ΛΑΪΚΗ 21:00 & ΣΑΒΒΑΤΟ 18:00
Γενική είσοδος: 10€
Εκπτωτικό Εισιτήριο: 8€ (Φοιτητικό- Μαθητικό ,πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό, Εκπαιδευτικών)
ΑΜΕΑ: Δωρεάν
ΑΝΕΡΓΩΝ:
Δωρεάν 10 θέσεις ανά ημέρα παράστασης (ΕΜΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟ – ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ)
& 5 θέσεις ανά ημέρα παράστασης (ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΦΟΥΑΓΙΕ ΜΕΣ)
Ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών.
Κατόπιν της εξαντλήσεως των θέσεων τιμή εισιτήριου 5€

Προσφέρεται «Εισιτήριο της παρέας» για 3 άτομα 25€ και 4 άτομα 30€ (απαιτείται  η  αγορά των εισιτηρίων από τα ταμεία του ΚΘΒΕ και όχι ηλεκτρονικά)