Μαριλένα Τριανταφυλλίδου: «Eίναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να έρχεσαι σε επαφή με καινούρια έργα και νέους συγγραφείς»

«Το Σφαγείο του Έρωτα» στο Σύγχρονο Θέατρο
23 Σεπτεμβρίου 2022
Η ομάδα The Young Quill αναλαμβάνει την επαναλειτουργία του ιστορικού θεάτρου Μπέλλος στην Πλάκα
24 Σεπτεμβρίου 2022

H Μαριλένα Τριανταφυλλίδου, σκηνοθέτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας Artika, σκηνοθετεί την παράσταση για βρέφη «… και βγαίνω!».

Sharing is caring!

 

Συνέντευξη στη Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες από 20 χώρες συμμετέχουν φέτος στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο. H Μαριλένα Τριανταφυλλίδου, σκηνοθέτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας Artika, μιλάει στο theatermag για την παράσταση  «Μετά το παιχνίδι», η οποία παρουσιάζεται το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του αφιερώματος Διασχίζοντας τα σύνορα. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Βασίλης Καζής, Κλεονίκη Καραχάλιου και Γιάννης Κουρμπάνης.

 

Πώς έγινε η επιλογή του έργου «Μετά το παιχνίδι» του Jason Aaron Goldberg;

Το έργο μας το πρότειναν από το τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο. Η αλήθεια είναι, πως δεχτήκαμε να συμμετέχουμε πριν ακόμα διαβάσουμε το έργο. Είναι μία ωραία πρόκληση να καταπιάνεσαι με πράγματα, χωρίς να τα γνωρίζεις και να τα έχεις επιλέξει κάποιες φορές. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να έρχεσαι σε επαφή με καινούρια έργα και νέους συγγραφείς.

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το θέμα του έργου;

Το έργο του Jason Aaron Goldberg είναι ένα πολιτικό-κοινωνικό κείμενο, που έρχεται να θίξει το μεταναστευτικό ζήτημα στην Αμερική και τον ξεριζωμό των ανθρώπων από τα σπίτια τους, για λόγους κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς, αλλά και οικολογικούς. Έρχεται, όμως, και να φωτίσει τον ενεργό ρόλο, που μπορούν να παίξουν όλοι οι άνθρωποι, ως πολίτες που έχουν δικαιώματα, αλλά και ευθύνες στην αντιμετώπισή των προβλημάτων που προκύπτουν από αυτό το τεράστιο ζήτημα.

 

Πώς δουλέψατε με τους ηθοποιούς Βασίλη Καζή, Κλεονίκη Καραχάλιου και Γιάννη Κουρμπάνη και ποιοι είναι οι ρόλοι που ερμηνεύουν;

Σεβόμενοι τη συνθήκη του αναλογίου, αλλά και με την επιθυμία να φωτίσουμε, όσο καλύτερα γίνεται το έργο, κινούμαστε σε μία λιτή σκηνοθεσία, με κάποιες θεατρικές συμβάσεις, που πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσουν, προκειμένου να δώσουμε τις εναλλαγές των χώρων, των προσώπων και των καταστάσεων. Οι ρόλοι είναι τρεις, ένα ανερχόμενο αστέρι του μπέιζμπολ, ο Μιγέλ Πέρεθ, που είναι ισπανόφωνος και τον υποδύεται ο Βασίλης Καζής, ο διερμηνέας του ο Χοσέ Βέντο, που τον υποδύεται ο Γιάννης Κουρμπάνης και μία αθλητικογράφος, η Κέρι Άλλεν που την υποδύεται η Κλεονίκη Καραχάλιου.

Υπάρχουν άλλοι δύο ρόλοι, που ακούγονται ηχογραφημένα, στη δική μας εκδοχή θα είναι ζωντανές. Πρόκειται για δύο εκφωνητές αγώνων, τον Λουκ Γουάιατ και την Τίσα Μπέικερ, στους οποίους θα δώσουν τις φωνές τους, ο Γιάννης και η Κλεονίκη αντίστοιχα. Το έργο, θα το παρουσιάσουμε δίγλωσσο σε ένα μεγάλο μέρος, όπως έχει γραφτεί, στα Ισπανικά και στα Ελληνικά.

 

 

Πώς θα δούμε την παράσταση στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο  και ποιο είναι το επόμενο πλάνο σας;

Το έργο θα παρουσιαστεί το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 19.00, στο ιστορικό θέατρο Αλίκη, στο Πεδίον του Άρεως, όπου φιλοξενείται φέτος το Φεστιβάλ. Μετά από αυτό, και ύστερα από έναν Σεπτέμβριο με συμμετοχές σε φεστιβάλ εντός και εκτός Αθηνών, ξεκινάει η χειμερινή περίοδος. Και φέτος, θα συνεργαστούμε με το θέατρο Studio Μαυρομιχάλη με το οποίο συνεργαζόμαστε εδώ και δέκα χρόνια, για να παρουσιάσουμε εκεί τις θεατρικές παραγωγές μας για παιδιά.

Ξεκινάμε, λοιπόν, στις 15 Οκτωβρίου με το τελευταίο μας έργο, «… και βγαίνω» για θεατές από 10 μηνών και πάνω. Το έργο αυτό, έκανε πρεμιέρα πέρισυ τον Μάιο στο θέατρο Αλκμήνη, ενώ τον Μάιο του 2023 πρόκειται να παρουσιαστεί στο διεθνές φεστιβάλ Pepites, στο Βέλγιο. Παράλληλα, θα παρουσιάζουμε παλιότερες παραγωγές μας σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, καθώς και την παράσταση «Camp 22», που πραγματοποιήσαμε το καλοκαίρι στο πλαίσιο του προγράμματος 2022 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Πρόκειται για μία παράσταση που δημιουργήσαμε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και απευθύνεται σε εφήβους και ενηλίκους. Πρώτος σταθμός θα είναι στη Δράμα στις 22 Οκτωβρίου και στη συνέχεια σε δήμους και σχολεία. Τέλος, τον Μάιο του 2023 πρόκειται να παρουσιάσουμε «1ου Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών για πολύ νεαρό κοινό ηλικίας 0 έως 6 χρονών». Είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο φεστιβάλ και θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην Ελλάδα, παραστάσεις για τις πολύ νεαρές ηλικίες από το εξωτερικό, αλλά και δικές μας, καθώς και πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια και συζητήσεις.

Το φεστιβάλ αυτό, θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη και αιγίδα του ΥΠΠΟΑ, καθώς με την υποστήριξη της ΕΕ. Περισσότερες πληροφορίες για όλα αυτά μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας https://artika.co.

Πληροφορίες για την παράσταση «Μετά το παιχνίδι»

Σκηνοθεσία: Μαριλένα Τριανταφυλλίδου
Μετάφραση: Σοφία Μπιρλή
Επιμέλεια Μετάφρασης: Olaf-Immanuel Seel
Ερμηνεία: Βασίλης Καζής, Κλεονίκη Καραχάλιου, Γιάννης Κουρμπάνης

Πού: Θέατρο Αλίκη, Περίον του Άρεως

Πότε: Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, στις 19.00